Покажи участието

От тук може да видиш всички публикации на този потребител.


Теми - Slamcho

Страници: [1]
1
2009 / 20 години от преврата в БКП
« -: 10 Ноември, 2009, 15:55 »
20 години от преврата в БКП

Ден след падането на Берлинската стена в България се осъществява вътрешнопартиен преврат, определен на времето като „начало на демократичните промени”.


На пленум на ЦК на БКП управлявалият в продължение на 33 години Тодор Живков е свален от поста Генерален секретар на партията. Освободен е с благодарности, за това, че 33 години държа в хомот българския народ, че осигури на група избрани „светло бъдеще“. Мнозина вероятно си спомнят физиономията на бившия Първи, не вярващ, че това е действителност... В основата бяха Андрей Луканов и сподвижниците му Добри Джуров, Станко Тодоров, Петър Младенов. На мястото на Живков за генерален секретар на БКП и Председател на Държавния съвет беше избран Петър Младенов, дотогава външен министър. Луканов пък бе един от премиерите в страната след демократичните промени. Той бе застрелян пред дома си в София на 2 октомври 1996 година.
За мнозина превратът от 10.11.1989 г. е край на една епоха, на един строй и на един политик – Тодор Живков. Че тази дата не е краят на никаква епоха е повече от видно: в заключителното си слово на пленума на ЦК на БКП новият Генсек Петър Младенов заявява, че “ние виждаме преустройството в България единствено и изключително в рамките на социализма, в името на социализма и по пътя на социализма”. Изводът е ясен – на тази дата се осъществи някаква промяна в комунистическата партия, но не и в държавата.

Ето и 2 песни , които горе-долу описват положението 20 години по-късно:

[vbox7:equty5fe]81ca31e6[/vbox7:equty5fe]

[vbox7:equty5fe]32756cd6[/vbox7:equty5fe]

2
2009 / Спортно право
« -: 25 Юли, 2009, 02:39 »
Да попитам , знаете ли нещо по този въпрос ? Какво , как , къде , защо ? Има ли въобще в България нещо подобно и къде може да се изучава? Благодаря.

Страници: [1]