Покажи участието

От тук може да видиш всички публикации на този потребител.


Теми - нанко-1

Страници: [1]
1
2014 / Нова книга за "ДУНАВ" на 10.03.2014 г.
« -: 07 Март, 2014, 06:47 »
На 10 март (понеделник) 2014 г. в регионална библиотека Любен Каравелов от 18 часа ще бъдат представени книгите за историята на русенският футбол:
"100 години футбол в Русе с марката Дунав"

и
"От ЖСК и Локомотив до Аристон"

за поръчка на книгите на dunav_1914@abv.bg и 0884 788 122

2
2014 / 1914 г. основан е първият Дунав
« -: 09 Септември, 2013, 22:43 »
Повечето фенове на Дунав ме познават, че обичам да работа само със 100% доказателства, а не с празни и сладки приказки. И дойде времето да излезе на яве документ доказваш основаването на стария Дунав през 1914г., като футболна чета към ТД Дунав (Туристическо Дружество Дунав клон на Юношеския Туристически Съюз)

източник Списание "Млад турист":

най-горе е заглавието на списанието
след него заглавието на статията
и най-важната част от статията

3
Най-стария 100% документиран мач в Русе.
Черпим достоверна информация от вестник Спортен лист в брой 4 от дата 16 май 1921г.:

4
Преди точно един месец ТОП НОВИНИ РУСЕ ви запозна с Юлиян Илиев – авторът на книгата „Футболът в Русе”. Тогава той сподели своето мнение относно годината, в която е основан ФК „Дунав” – тема, отдавна предизвикваща спорове.

Обещахме ви, че занапред ще публикуваме пасажи от книгата на г-н Илиев, в които да прочетете много любопитни и малко известни факти за футбила в Русе.

Цитат от книгата "Футболът в Русе" на Юлия Илиев:

   През 1908 г. се създава първото в България юношеско туристическо дружество „Геолог“. Неговите членове се занимават изцяло с геоложка дейност и туризъм, а през свободното си време играят неорганизирано футбол с групата на Луи Айер в „Алеите“. На 11 ноември 1911 г. името на туристическото дружество е променено на „Дунав“ поради изчерпване на неговото съдържание и желанието на членовете му да се занимават организирано не само с туризъм, но и с футбол.

След разгорещени дебати на събранието и настъпилите промени в устава на организацията е сменено и нейното име. Решено е тя да се раздели на три отдела, в които да се сформират секции по футбол, туризъм и плуване със съответните ръководители (треньори). Така „Геолог“ не само променя своето име, но и своята същност, като се превръща в туристическо и спортно дружество „Дунав“ (Русе) на 11.11.1911 г. На това преименувано и структурно променено дружество съвременният ФК „Дунав“ е наследник”.

И сега доказателствата от Нанко Нанев сринващи групостите в предходните редове:
Бюджета на ЮТС Дунав доказващ че през 1913-14г. няма футбол в ЮТС Дунав (няма разходи за футбол):
1914г. списание Млад турист


1915г. списание Млад турист15.02.1923г. в. Спортен преглед:


15.01.1928г. в. Спортен преглед:

5
който желае да се свърже с автора на книгата "90 години Ф.К. Дунав" може да пише на имейла dunav_1922@abv.bg

6
На 24 февруари (петък) от 18 часа във фенклуба на "Дунав завинаги" ще бъде представена книгата "90 години Ф.К. Дунав". Автора ще отговори на всеки един въпрос свързан с историята на клуба (с факти и доказателства), и който желае може да си закупи книгата на място.

7
Броени часове остават до излизането от печат на книгата "90 години Ф.К. Дунав", ако няма непредвидена авария в печатницата, в петък на събирането на фен клуба ще бъде представена (книгата) на феновете, от Автора си. Автора ще отговори на всеки един въпрос свързан с историята на "Дунав".

8
2012 / Книгата "90 години ФК Дунав"
« -: 14 Февруари, 2012, 12:21 »
До края на месеца ще излезе от печат юбилейната книга по случай 90 годишнината на нашия любим клуб "ДУНАВ", в нея подробно е описана истинската история на всички русенски клубове, снимки на емблемите и печатите им, всички класирания от 1924 до 1949г. на русенската дивизия и резултатите на "Дунав", които ще видят бял свят за първи път, и всички резултати и класирания на "Дунав" в "А", "Б" и "В" група от 1950 до 2011г.

9
В русенския исторически музей се съхранява най-ценната спортна реликва на гр. Русе:


10
До излизането на книгата на Юлиян Илиев "Футболът в Русе" се знаеше много малко за русенския футбол.Сега когато излезе на бял свят това приказно четиво с гордост може да заявим ,че тази книга е "БИБЛИЯТА на РУСЕНСКИЯ ФУТБОЛ"
Благодарение на тази книга ще направим родословното дърво на ФК ДУНАВ , по подобие на родосновните дървета на футболните клубове Локомотив Пловдив ( пример номер 1 за перфектно направено родословно дърво),Спартак Плевен и ЦСКА. Ще се наложи да вкарам малко предговор ,по лесно да ме разберат феновете на ФК Дунав,малко хора като мен се занимават с футболна БГ история и статистика.
Ще дам пример с родословното дърво на Локомотив Пловдив http://www.loko-pd.com/ancestors/ . До скоро се смяташе че ФК Локомотив Пловдив е основан 1936 година ,тази година присъстваше и на емблемата на клуба до скоро,ще поясня че по времето на комунизма се налагаха от управляващата партия обединения ,имена ,традиции.Повечето отбори преди 1944 година са насилствено претопени чрез задължителна смяна на имената обединения закривания.Днес рождената година на ФК Локомотив Пловдив е 1926 ,тогава е основан един от най титулуваните и обичани пловдивски клубове с най много привърженици в града а именно Спортклуб .През 1949 година Спортклуб вече с новото си име Славия (Пловдив) и Локомотив (Пловдив) са обединени по разпореждане на партията(БКП) под името "ДСО Енергия ".В този момент Славия (Пловдив) играе в А група а Локомотив (Пловдив) е в зоните така наречената по това време 3-та дивизия(сегашните В групи),след това обединение новия отбор наследявя екипите, успехите , традициите и мястото в А група на Славия (Пловдив) .Да допалним че през 1949 година АБСОЛЮТНО всички клубове в Бългрия са прехвърлени към работнически ведомства и са трансформирани в ДСО ( доброволни спортни организации).Дори софийските грандове не са пощадени Левски София е преименуван на Динамо,Славия София става Строител ,Локомотив София става Енергия и т.н.Да се върнем на днешния Локомотив Пловдив, след наложеното обединение през 1949 на Славия Пловдив и Локомотив Пловдив в" ДСО Енергия" ,много скоро следва нова смяна на името в ДСО Торпедо до 1951 година ,(пак да споменем че този отбор е пряк наследник на Спортклуб Пловдив продължаващ да играе с неговите цветове на екипите и до днес).През 1951 година ДСО Торпедо е преименуван на ДСО Локомотив ,същия този отбор е основания през 1926 година Спортклуб.На практика се получава че големия Клуб Спортклуб заживявя с името на малкия клуб Локомотив Пловдив,поради факта че името Спортклуб се е смятало за фашистко име ,взаимствено от запада ,а ние през това време сме ръка са ръка със СССР , и копираме техните имена Локомотив,Торпедо,Спартак,Червено знаме и други. Сегашния ФК Локомотив Пловдив е основан 1926 година като Спортклуб Пловдив ,а не на основания през 1936 година ЖСК ( всички ФК Локомотив са основани като Железничарски Спортни Клубове ).Аналогичен е случая с много клубове ЦСКА ,Спартак Плевен ,нашия любим футболен клуб Дунав и други.
За улеснение на всички читатели ще започна изработването на "Родословното дърво на ФК Дунав" в обратна посока от короната на дървото към корените ,за да могат по лесно да ме разберат всички фенове дори и най песиместичните.
И така почваме от сегашния ФК Дунав , през 2003 г. дружеството фалира, но с помощта на Община Русе е възстановено съществуването му на 5 август с.г. , през 1998 година ФК Дунав пак е закрит ,(по това време е обединен с Раковски през 1997-98 година под името Дунав-Раковски),президента на Дунав-Раковски Оскар Цанков (президент преди това на Раковски) преименува Дунав-Раковски на Раковски.ФК Дунав е въстановен като "Дунав 98" и се обединява с току що влезлия във В група Приста 2000(кв.Средна Кула) и с неговия лиценз заиграва във В група и още същата година влиза в Б група и се обединява с 'ОФК Дунав 56" под името "Дунав Русе'
Така вече от короната на дървото на ФК Дунав се спускаме по стъблото надолу.На 22.03.1959 година трите футболни клуба в Русе по това време Дунав ,Локомотив и Партизанин се обединяват под името Дунав,Локомотив се отделя след няколко месеца по късно(3 пати Локомотив Русе се е обединявал с Дунав през годините 1949,1959.1972 и в последствие се е отделял ).На 11.05.1957 на основата на ДСО Торпедо се създава ФК Дунав,
На 16.02.1949 година се обединяват Динамо ( през 1946 се обединяват "Ангел Кънчев-Левски " и "Динамо" под името "Динамо" ,по горе съм разяснил че по това време се налагат партийно от БКП имена по съветски образец ,до това обединение Левски Русе има най много членове в града тоест е най големия клуб в Русе ,тук се получава аналогичен случай как големия клуб заживява с името на по малкия клуб, Левски Русе е основан 1922 и е най големия и титулуван клуб в Русе за всички времена,вицешампион на БГ за 1937 година и единствения русенски отбор участвал в националната футболна дивизия предщественик на днешната А група ) ,Локомотив,Русенец и Партизанин под името Дунав.През есената на 1949 по нареждане на партията Дунав се раздробява на следните ДСО:Торпедо,Динамо,Локомотив,СКНА,Спартак,Червени знаме,Сроител , Приста и Септември.
Стигаме до корените на родословното дърво и най вече до най-главния най-силния най-титулувания вицешампиона на БГ за 1937 година Левски Русе,а са заслужавали шампионската титла неправомерно отнета от съдийските грешки в полза на противниковия отбор на финала на държавното първенство ,при резултат 1:1 в края на мача с Левски София ,Левски Русе повеждат с редовен гол ,но незнайно защо отменен от съдията ,след края на мача следват продължения ,незаконно отменени от съдията . Следва втори мач, при резултат 1:0 за Левски София , Левски Русе изравнява резултата ,съдията признава гола ,но в последствие го отменя ,така двамата съдии в двата мача Георги Досев и Тодор Атанасов отнемат заслужената шампионска титла на Левски Русе .
Левски Русе е основан 1922 година именно тази година трябва да се смята за рождена на днешния ФК Дунав.През 1944 година Левски Русе се обединява с Ангел Кънчев под името Ангел Кънчев-Левски.През 1946 година Ангел Кънчев-Левски се обединява с Динамо(основан 1944,през 1945 обединил се с Бенковски ) под името Динамо( след 1945 година се налагат насилствено комунистическите имена по подобие на съветския съюз).На 16.02.1949 година се обединяват Динамо(наследник на Левски основан 1922г.),Локомотив,Русенец и Партизанин под името Дунав.През есента на същата година Дунав е закрит на негово място на ведомствен принцип са създадени ДСО :Торпедо,Динамо,Локомотив,СКНА,Спартак,Червени знаме,Сроител , Приста и Септември.На 11.05.1957 на основата на ДСО Торпедо се създава ФК Дунав,на учредителната конференция първо е предложено името Левски (Торпедо е продължител и наследник на Левски ) но избират другото предложение Дунав.

11
Левски Русе е основан 1922 година именно тази година трябва да се смята за рождена на днешния ФК Дунав.През 1944 година Левски Русе се обединява с Ангел Кънчев под името Ангел Кънчев-Левски.През 1946 година Ангел Кънчев-Левски се обединява с Динамо(основан 1944,през 1945 обединил се с Бенковски ) под името Динамо( след 1945 година се налагат насилствено комунистическите имена по подобие на съветския съюз).На 16.02.1949 година се обединяват Динамо(наследник на Левски основан 1922г.),Локомотив и Русенец  под името Дунав.През есента на същата година Дунав  става ДСО Торпедо.На 11.05.1957 на основата на ДСО Торпедо се създава ФК Дунав,на учредителната конференция първо е предложено името Левски (Торпедо е продължител и наследник на Левски ) но избират другото предложение Дунав.
И така днешния ФК Дунав е основан 1922 година под името Левски Русе.

Страници: [1]