Автор Тема: Север vs. Юг  (Прочетена 1321 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

El rio gigante

 • Фен
 • *****
 • Публикации: 10533
 • Одобрение: +177/-52
  • Профил
Север vs. Юг
« -: 07 Април, 2016, 23:07 »
В тази тема предлагам да събираме и обсъждаме една тема, която в последните дни засягаме доминиращо във форума, но само в една много малка част, свързана със спортната инфраструктура, но всъщност проблемът е огромен и всеобхватен:

Цитат
Десислава Николова: Задълбочава се разривът между Северна и Южна БългарияЗапазва се  тенденцията за сериозни различия между столицата и останалите области в  страната. Това е един от изводите в изследване на Института за пазарна  икономика /ИПИ/ за социалното и икономическо състояние на областите в България.

София за  поредна година се отличава неимоверно от останалата част от страната. Тя е единствената област с много добро социално-икономическо състояние. София за  четвърта поредна година е в самостоятелен клъстър, т.е тя няма никакви сходства  с нито една от останалите области в страната. Това каза в предаването „Преди  всички“ главният икономист в ИПИ Десислава Николова. Тя подчерта,  че разривът между Северна и Южна България не само се запазва, но се  задълбочава:
В Северна  България са и областите, които все още не успяват да възстановят своите трудови  пазари от кризата. В някои от тях дори заетостта остава под критичните 40%.  Такива лоши примери са Видин, Враца, Силистра, Ловеч.
Според  Десислава Николова една от причините за лошото икономическо и социално  положение в Северна България се дължи на липсата на инвестиции. По думите й големите икономически центрове, особено след 2009-та година, са в Южна България. Икономистът  каза още, че големи компании се отказват да инвестират у нас заради липсата на  квалифицирана работна ръка.
От ИПИ установяват, че там, където икономиките са по-силни, има и много по-сериозни проблеми с престъпността:
Там престъпността е една от най-високите. Съответно местните правосъдни системи работят много бавно и неефективно. Делата се разглеждат в много по-дълъг срок, натовареността на съдиите е много по-голяма от средната за страната. Делът на съдебните дела, които завършват относително бързо, е много нисък.
   
Акад. Петър Иванов,  директор на Демографския институт на  Българската академия на науките и изкуствата, от своя страна каза в предаването "12+3", че в контекста на крайно  бедната провинция всичко в София е свръхлуксозно.  Относно икономическото неравенство на регионите, регистрирано в изследването на ИПИ и изоставането на северните спрямо южните, Иванов заяви:

Тези региони - Видин и Силистра са в плачевно състояние.  Оттам тръгва един поток от хора, 20-25 хиляди души годишно, млади хора, тези села и градове се обезлюдяват, населението там изчезва и те се превръщат в гета. Става дума и за неравенство в сферата на здравето и в смъртността. Смъртността в София е 11 промила, средната за България е 14 промила а във Видинския край е 39 промила, значи във Видин хората умират четири пъти повече отколкото в София. /…/ Неравенството се  увеличава и води до дискриминация, до "малтретиране" на отделни райони.

http://bnr.bg/post/100623674
Only the dead fish follow the stream

NITRO

 • Фен
 • *****
 • Публикации: 3743
 • Одобрение: +128/-25
  • Профил
Re: Север vs. Юг
« Отговор #1 -: 08 Април, 2016, 00:31 »
В интерес на истината, ако отделим София, както това е направено в статията, ще установим, че няма чак толкова големи различия между Севера и Юга като стандарт на живот. Живял съм известно време в Пловдив и мога да кажа, че средната заплата там не е много по-голяма от тази в Русе, но наемите са по-високи. Също така трафикът в този град е доста по-интензивен, а зелените площи не са много. И все пак има известна диспропорция, и то създадена и задълбочена от държавата. Без да пренебрегваме географското положение и влиянието на по-развити от нас страни като Гърция в икономиката на Южна България, може да кажем, че доста важни инфраструктуни проекти бяха реализирани на Юг - автомагистралите Тракия и Марица, както и мащабни проекти в по-големите градове. За сметка на тях Северът беше изоставен и завършекът на АМ Хемус все още е в необозримото бъдеще. Да не говорим за АМ Янтра (Русе - В.Търново), за която няма осигурено финансиране и противно на уверенията на Б.Борисов, тя няма да бъде започната, а камо ли завършена през 2017г. Всичко това с уговорката, че за момент изключим София - тя е на извънземно ниво на развитие в сравнение с останалите региони.


За Русе може да се каже, че е един от най-развитите градове в Северна България, заедно с Варна и Велико Търново. При все това, "развит" е условно понятие, на фона на развитието на градовете в Южна България. Диспропорциите си личат, ако погледнем и футбола. Не случайно двата частни мегапроекта - Литекс и Лудогорец, са в Северна България, и то в сравнително малки градове. Ганчев и Домусчиев се чувстват твърде комфортно в тази бедна част на страната и няма кой да пречи на бизнесинтересите им. Видяхме какво стана в Разград при опита на общината да увеличи приходите си от стадиона. Може би за компенсация, в Южна България пък държавата задължи частно предприятие да издържа футболен клуб и така Берое се превърна в първия ДФК (държавен футболен клуб) в България, а вероятно и в Европа.


Най-голямата грешка на държавата обаче е, че допуска най-изостаналите райони - Северозапада и Североизтока (тук Русе се явява нещо като оазис) да изостанат още повече, изостряйки диспропорциите между тях и останалите райони. Вместо мащабни инвестиции, които да съживят замрялата икономика на Видинско, Врачанско, Монтанско , Силистренско и т.н., държавата не взема никакви мерки, и дори продължава да налива в София и южната част на страната. Не знам това с каква цел се прави - може би да се настройва една част от народонаселението срещу друга такава и да се действа на принципа "Разделяй и владей!". Това никога не е водило до добри резултати за управляващите, няма да доведе и сега. Лошото е, че за всичко плащаме ние, обикновените хора.

FCD

 • Фен
 • *****
 • Публикации: 4069
 • Одобрение: +138/-32
  • Профил
Re: Север vs. Юг
« Отговор #2 -: 08 Април, 2016, 22:06 »
Където е текло, пак ще тече. А на някои други места направо се излива...

Цитат
Крушарски: Стадионът е oт четвърта категория на УЕФА и вече е поръчан, заедно с базата ще струват 42 млн. лева

„Срещата при кмета приключи ползотворно.“

Това каза собственикът на Локомотив (Пловдив) Христо Крушарски след дискусия с управата на града в Общината. Босът посочи, че е поискал от кмета стадион „Локомотив” да бъде предоставен на клуба за безвъзмездно ползване, а самият той е готов да вложи над 40 млн. лв. в базата на „черно-белите”. „Мисля, че вече имаме устна договорка. Ще си внесем предложенията до седмица и Общински съвет трябва да вземе решение. Стадионът и хотелът могат да станат факт. За помощния терен също нещата са ясни“, обясни Крушарски. „Мисля, че всички имаме една цел – да вървим напред, а не да слагаме спирачки. Ние внасяме предложение за „Лаута”, за хотела на и за терена, който ни е необходим за базата.“  „Стадионът е поръчан и той е с най-висок клас по изискванията на УЕФА – четвърта категория. В тази посока върви проектът, до два месеца той ще е готов. Иначе общо база ще струва 42 млн. лв. – стадионът 12 млн.лв и самата база – 30 млн. лв“, посочи Крушарски, а заместник-кметът на град Пловдив Георги Титюков допълни:
 „Ще бъдат внесени 4 искания – да дадем за безвъзмезно ползване ст. „Локомотив“, да дараим акционерното дружество за хотела на „Лаута” на Локомотив, както и Община Пловдив да дари два терена – единият от 53 декара, за разполагане на модерна тренировъчна база, и другият от 23 декара – за жилищно строителство. Това е доста специфичен момент, тъй като даренията се правят от Общински съвет, като там се изисква да се събере едно мнозинство. Тепърва чакаме да бъдат внесени решенията в Общинския съвет. Тук идеята е да се развива футболът в Пловдив, да има къде да играят децата. Както и да има стадион от трета-четвърта категория по УЕФА, чрез което пловдивските отбори и в частност Локомотив (Пд), да се намесят в борбата за шампионската титла.“

dunavfc

 • Фен
 • *****
 • Публикации: 1564
 • Одобрение: +38/-7
  • Профил
Re: Север vs. Юг
« Отговор #3 -: 10 Април, 2016, 01:25 »
Тоя, Крушарски е поредният смешник, помислил си, че става за ръководител на футболен клуб. Абсолютен популист, без грам покритие. Страшно много ми прилича на един друг смешник, който лятото беше станал собственик на Локо СФ и обещаваше титли, купи, нов стадион и т.н.

NITRO

 • Фен
 • *****
 • Публикации: 3743
 • Одобрение: +128/-25
  • Профил
Re: Север vs. Юг
« Отговор #4 -: 10 Април, 2016, 01:35 »
Крушарски поне издържа отбора си и декларира сериозни намерения, а Петър Касев не можа да плати дори съдийските такси за мача със Септември София за Купата. Но и аз се съмнявам босът на Локо Пловдив да успее да извади 40-50 милиона.

ЧИЧО МЪРИ

 • Фен
 • *****
 • Публикации: 2963
 • Одобрение: +125/-20
  • Профил
Re: Север vs. Юг
« Отговор #5 -: 10 Април, 2016, 08:42 »
Абе как ще дарят на Локо толкова терени, нали Ботев, Марица, Спартак ще скочат и те да искат. Стадионът на Ботев започнат от Василев стои на половина готов , Градският стадион Пловдив - най-големият в страната, чака ремонт от години, а Крушарски сънува ли сънува...

Faas

 • Напредващ
 • ***
 • Публикации: 620
 • Одобрение: +36/-3
  • Профил
Re: Север vs. Юг
« Отговор #6 -: 14 Април, 2016, 23:00 »
Община Русе предвижда над 56 млн.лв. инвестиции за инфраструктура, социални дейности и градска средаДнес (13 април), кметът на Община Русе Пламен Стоилов подписа новата инвестиционна програма по ОП „Региони в растеж“, за изпълнение на „Интегрирания план за градско възстановяване и развитие на гр. Русе“, на стойност 56 676 890,56 лв. Информацията съобщава прес центърът на градоначалника.През следващите години, Община Русе ще работи с високи темпове за реализирането на проекти по четири приоритетни оси, които са с голяма обществена значимост и потенциал за икономическо развитие.
  По отношение на първия инвестиционен приоритет, а именно „Интегриран градски транспорт“ ще бъде изграден надлез между кв. „Родина“ 3 и кв. „Чародейка“ и пешеходна зона по ул. „Чипровци”, като околните пространства ще бъдат благоустроени. Предвижда се рехабилитация и реконструкция на пешеходния подлез при Математическа гимназия „Баба Тонка“, зоната за обществен отдих по крайбрежната ивица, в района на ж.п. прелеза на Речна гара до ул. „Мостова”, както и на ул. „Шипка“ в участъка от ул. „Чипровци“ до бул. „България“.
  „Градска среда“ е второто направление, по което Община Русе ще работи. И тук, като продължение на приключилите през изминалата година дейности, близо 17 млн. лв. ще бъдат инвестирани в реконструкция и рехабилитация на крайбрежната зона и Русе най-после ще се обърне с лице към река Дунав. Изграждането на нова кейова стена, панорамна велосипедна алея, сцени на открито, детски площадки и площадки за фитнес на открито, както и яхтено пристанище са само част от плануваните дейности, с които градът ще се утвърди като едно по-чисто, приветливо и безопасно място за живеене. В тази приоритетна ос е включена и дългоочакваната рехабилитация на Парка на младежта, който след завършването на дейностите по облагородяване на парковите пространства ще се превърне в любимо място на русенци. Част от предвидените дейности са свързани с полагането на нова настилка по алеите, изграждането на лятна естрада и читалня на открито, алеи за джогинг, а за любителите на колоезденето – нови велосипедни трасета и байк-парк. Розариумът също ще промени изцяло облика си, а детски и фитнес площадки на открито ще продължават да се изграждат.
  Миналата година Община Русе получи награда по повод високите си постижения в социалната политика. През следващия програмен период е планирано да бъдат осъществени още два социални проекта. С финансирането по ОП „Региони в растеж“ ще бъдат изградени социални жилища за настаняване на лица от малцинствени групи и социално слаби лица, които не могат да се ползват от условията на жилищното настаняване на Община Русе. Предвидени са и ремонтни дейности и мерки за енергийна ефективност на Комплекс за социални услуги за деца и семейства.
  Четвъртият инвестиционен приоритет е „Образователна инфраструктура“. По тази ос ще бъде извършен основен ремонт в целодневните детски градини „Пинокио“ 1 и 2 и в „Русалка“ 2, като ще бъдат облагородени прилежащите дворни пространства и ще бъдат внедрени мерки за енергийна ефективност. Две от русенските училища ще бъдат изцяло ремонтирани – МГ „Баба Тонка“ и СОУ „Христо Ботев“. Ще бъдат изградени спортни площадки и озеленени прилежащите дворни пространства.
« Последна редакция: 14 Април, 2016, 23:03 от Faas »

FCD

 • Фен
 • *****
 • Публикации: 4069
 • Одобрение: +138/-32
  • Профил
Re: Север vs. Юг
« Отговор #7 -: 19 Април, 2016, 00:46 »
Поредният ми повод да цъкам с език: http://www.sportal.bg/news.php?news=600344&team=416&c=198

Можете да видите снимките, статията и коментарите как се прави и сами да си извадите изводите колко сме назад с материала и колко сме пропуснали. Хората не спят. А там има три отбора с перфектни бази се европари, та за четвърти плачат. Без коментар.

Бях там есента на мача ни и още не беше готова трибуната, но сега като за български стадион за "Б" група е добил много приличен вид. И осветление си имат, и терен, и всичко. Публика - двуцифрено число, или поне толкова имаше на нашия мач.

Трейс, елате и при нас, и ние искаме само един, не три. Поне има за кого.  :(

El rio gigante

 • Фен
 • *****
 • Публикации: 10533
 • Одобрение: +177/-52
  • Профил
Re: Север vs. Юг
« Отговор #8 -: 29 Май, 2016, 01:33 »
             
Цитат
Министър Лиляна Павлова отговори вчера на поставения от народния представител от ПФ Искрен Веселинов въпрос, касаещ огромните диспропорции в инвестициите в пътната инфраструктура между Северна и Южна България. Информацията съобщават от прес центъра на ВМРО в Русе.
В отговора е посочено, че за периода 2007-2015 година разликата е повече от четири пъти, което се равнява на близо 5 млрд. лева, да края на 2020 година към общата сума ОП „Транспорт“ ще добави още 2 млрд. лева.
В отговорът на Лиляна Павлова е обещано да се предвиди компенсаторен механизъм, който да облекчи положението в Северна България. Сред тях са поне 5 млрд.лева за АМ „Хемус“, както и изграждане на магистрала между Русе и Велико Търново и Видин-София.

На вчерашния парламентарен контрол Веселинов постави въпроса и за ремонт на пътя Русе-Кубрат и Русе-Вятово, както и за изграждане на обходно трасе, което да изведе трафика от село Червена вода.

http://ruse.topnovini.bg/node/708954
??? ??? ???


             
Only the dead fish follow the stream

FCD

 • Фен
 • *****
 • Публикации: 4069
 • Одобрение: +138/-32
  • Профил
Re: Север vs. Юг
« Отговор #9 -: 29 Май, 2016, 02:14 »
Айде и тая почна да обещава. Блажени са верующите. Кой каза, че рогът на изобилието нямало да се излее тука? Чакаме милиардите да идат, ама не се видят. Навсякъде по света Северът по-богат, само ние в Булгаристан винаги сме наобратното. Пропорция 1:4. Залагам със същия коефициент марсианците да инвестират с компенсиращ механизъм, за да може Земята да не изостава.