Анкета

За или против сте създаването на "Висша лига"?

За, защото това ще помогне за развитието на футбола
За, защото това е от полза на Дунав
Против, защото не е честно и обезсмисля първенството
Против, защото ще се администрира от същите хора и по същия начин като досега
Не мога да преценя

Автор Тема: Хиперкуб - хипер цирк "Първа лига"  (Прочетена 105818 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

FCD

 • Фен
 • *****
 • Публикации: 4069
 • Одобрение: +138/-32
  • Профил
Re: За висшата лига
« Отговор #15 -: 24 Януари, 2016, 13:17 »
http://fcdunav.eu/visha-liga-seriozno-li/
Статия на истината, върху която НЯКОЙ трябва да се замисли. Сякаш синтезира всичко, което разисквахме тук. Който е участвал в дискусията, може би е проследил тази нишка. Както казах по-горе: "И дете да хванеш...". Дано бъде прочетена от повече външни фактори, но е направо за слагане в плик и изпращане в БФС.

Само една забележка. Не зная кой е написал статията в икономическата част за гаранциите, но предполагам, че не е специалист. Предлагам авторът да коригира тази част след консултация, тъй като ще се чете от професиналисти, за които това звучи несъстоятелно, както и показва неразбиране към въпроса. Без да изпадам в излишни детайли, само ще кажа накратко, че банковата гаранция е вид условен банков кредит, който се отпуска при определени обстоятелства, за определени цели и на точно определени лица. До този момент е само банков ангажимент, за който се плащат договорени такси. Не е необходимо нито да има реални пари в аванс по сметки, нито да се теглят после и пак да се дават, нито някой да е свръхликвиден. Може да е свързана и само с бюджетирани доказани през банката средства, които може и да не са налични към даден краткосрочен момент, и то по отношение на разходите към даден контрагент и за дадена цел, а не по отношение на приходите. Освен това не е необходимо реално да има 2.5 млн.лв., а сумата може да е банково гарантирана като максимална сума при неизпълнение на целево задължение. А че е обезпечен кредит при възникване и коя банка ще даде гаранция, без наличие на активи в процент над 100, е наистина главният въпрос. Мисля, че тази част се нуждае от малка редакция, като се запази смисъла и парадигмата ( :) ) й, които са абсолютно верни. "Не всичко е пари, приятелю..."

Друг е въпросът, че въобще е абсурдно да има "банкова гаранция". И тъй като е целева, питам пред кого и за кого ще е условен банков ангажимент? Пред БФС ли? Те ли им плащат заплатите? А къде е БФС да осъществява превантивен контрол примерно за трансфери над определен праг? Или ще си измива ръцете като Пилат Понтийски с гаранцийки, от които само свръхликвидните кожудерски банки пак доволно ще потъркват ръце?

rusenec65

 • Фен
 • *****
 • Публикации: 2252
 • Одобрение: +87/-7
  • Профил
Re: За висшата лига
« Отговор #16 -: 24 Януари, 2016, 13:51 »
Навярно бях един от първите които прочетоха статията ,написана от нашия съфорумец Деян Йорданов и тъй като имам директна връзка с него ,точно това беше нещото което веднага му казах !!!!! Тази статия не бива да остава тук,между нас за местна консумация.Нещата са казани много точно и ясно и поради това трябва да се прочете от максимален кръг хора,трябва да стане национално достояние.....
И НА СЕВЕР И НА ЮГ САМО ДУНАВ НИКОЙ ДРУГ

NITRO

 • Фен
 • *****
 • Публикации: 3743
 • Одобрение: +128/-25
  • Профил
Re: За висшата лига
« Отговор #17 -: 24 Януари, 2016, 14:35 »
Банковата гаранция за футболен клуб е напълно излишна, поне в родната действителност. Така или иначе, при липса на средства клубът задлъжнява. Дали към банката, дали към персонала и други кредитори - няма голямо значение. Отделно от това, едва ли има банка, която да гарантира такава сума за който и да е български клуб. Фокусът тук е изместен. Трябва да се засили контролът на разходите на ФК от страна на БФС, НАП и други компетентни органи. Само като пример, може при задлъжнялост над определено ниво ФК да се лишава от възможността за входящи трансфери, за да се предпази от увеличаване на дълговете. Мисля, че има такава практика в развитите футболни страни и доколкото си спомням, доскоро ФК Барселона беше засегнат от това правило. Разбира се, може да се въведат и други регулации, които да гарантират разумна финансова политика на ФК. Най-важното обаче е ФК да имат за ръководители хора, които разбират не само от футбол, а и от финанси. С други думи, да умеят да инвестират, така че с наличните стредства да постигнат заложените цели. Тук въпросът опира и до развитието на собствените школи, откъдето да идват добри попълнения към представителните отбори. Това от една страна намалява разходите на ФК за трансфери, а от друга - гарантира приходи след време, когато играчът бъде трансфериран. Друг основен фактор е публиката, която в България за съжаление е обидно малко. Почти няма български ФК, които разчитат на приходите от продажба на билети и карти като сериозно перо в бюджета си. А това не е за подценяване. Представете си 10000 души на всеки мач на Дунав в А група при средна цена на билета 5 лева (по-малко от кутия цигари) - това са 50000 на мач или при 18 мача за сезона прави близо милион приходи! Да не говорим, че при такава посещаемост ще има и по-голям наплив от фирми, желаещи да спонсорират ФК. Като добавим и приходите от ТВ права и от евентуално участие в Европа, се вижда, че дори и в българската А група може да съществуват нормални ФК, стига да имат кадърни ръководители.
Идеята за нова "Висша лига" вече я коментирахме като несъстоятелна и противозаконна. Със същия успех Боби Перуката може да предложи и лига от десет отбора в състав 4-те софийски отбора, 2-та пловдивски, Литекс, Лудогорец, Берое и Черно море, които да играят по "ен" на брой мачове помежду си и да няма изпадащи. Гарантирано това е най-бързият начин за харакири на целия ни футбол.
Казвал съм го и преди, ще повторя: най-подходящият формат за България е А група от 16 отбора и една Б група, също от 16 отбора. Така броят на отборите в А група ще е достатъчен, за да има представители от всички райони на страната. Същевременно с 30 мача програмата няма да е свръхнатоварена, както е в момента в А група. Хората и от по-малки градове ще имат възможност по-често да наблюдават родните "грандове" и т.н. - все ползи, които в момента са пренебрегнати за сметка на постъпленията от ТВ права и за сметка на интригата в първенството. Комбинацията от увеличен до 16 отбора състав на А група и по-строг контрол ще доведе до намаляване на пропастта между богатите и по-бедните клубове и съответно - до по-голяма конкуренция в първенството. За да стане всичко това обаче, наистина трябва да има смяна на парадигмата и на хората, които я осъществяват.

El rio gigante

 • Фен
 • *****
 • Публикации: 10533
 • Одобрение: +177/-52
  • Профил
Re: За висшата лига
« Отговор #18 -: 24 Януари, 2016, 14:56 »
http://fcdunav.eu/visha-liga-seriozno-li/
Статия на истината, върху която НЯКОЙ трябва да се замисли. Сякаш синтезира всичко, което разисквахме тук. Който е участвал в дискусията, може би е проследил тази нишка. Както казах по-горе: "И дете да хванеш...". Дано бъде прочетена от повече външни фактори, но е направо за слагане в плик и изпращане в БФС.

Само една забележка. Не зная кой е написал статията в икономическата част за гаранциите, но предполагам, че не е специалист. Предлагам авторът да коригира тази част след консултация, тъй като ще се чете от професиналисти, за които това звучи несъстоятелно, както и показва неразбиране към въпроса. Без да изпадам в излишни детайли, само ще кажа накратко, че банковата гаранция е вид условен банков кредит, който се отпуска при определени обстоятелства, за определени цели и на точно определени лица. До този момент е само банков ангажимент, за който се плащат договорени такси. Не е необходимо нито да има реални пари в аванс по сметки, нито да се теглят после и пак да се дават, нито някой да е свръхликвиден. Може да е свързана и само с бюджетирани доказани през банката средства, които може и да не са налични към даден краткосрочен момент, и то по отношение на разходите към даден контрагент и за дадена цел, а не по отношение на приходите. Освен това не е необходимо реално да има 2.5 млн.лв., а сумата може да е банково гарантирана като максимална сума при неизпълнение на целево задължение. А че е обезпечен кредит при възникване и коя банка ще даде гаранция, без наличие на активи в процент над 100, е наистина главният въпрос. Мисля, че тази част се нуждае от малка редакция, като се запази смисъла и парадигмата ( :) ) й, които са абсолютно верни. "Не всичко е пари, приятелю..."Друг е въпросът, че въобще е абсурдно да има "банкова гаранция". И тъй като е целева, питам пред кого и за кого ще е условен банков ангажимент? Пред БФС ли? Те ли им плащат заплатите? А къде е БФС да осъществява превантивен контрол примерно за трансфери над определен праг? Или ще си измива ръцете като Пилат Понтийски с гаранцийки, от които само свръхликвидните кожудерски банки пак доволно ще потъркват ръце?

Тук не става дума за това, защото БФС имат нещо съвсем друго предвид банкова гаранция, а то са чисти пари на сметка, така както беше преди. Изискваха се 20 000 лева тогава на сметка, които бяха наричани "банкова гаранция" по смисъла на правилата на БФС, така че тук говорим за един различен контекст. А ако прочетеш има и едно ключово изречение, което обяснява, защото няма как да има банкова гаранция и по смисъла, който традиционно се влага в това. За да им се даде кредит, бил той и условен, клубовете трябва да докажат материална обезпеченост за тази стойност, което в 95% от случаите е невъзможно, защото:
1.) Клубовете нямат собственост;
2.) Договорите със спонсорите са доста "гъвкави" и непостоянни. Тоест, реално бюджетите са едно към гьотере - почваш сезона с една рамка, която се променя многократно през сезона - спонсори си отиват и заминават. И това е обусловено от обективната икономическа реалност в страната. За да привлечеш някакви капитали изобщо, трябва да се лишиш от лукса на предвидимостта, неустойките и прочее. Често дори спонсорството се изразява в еднократни трансфери без последващи ангажименти.
Изобщо бюджетът на един клуб като Дунав, който не може да разчита на фиксирани средства от чичко паричко, не е нещо закотвено и толкова лесно предвидимо. И така са мнозинството отбори в страната, които буквално всеки един произволен ден могат да изпаднат в затруднение. Затова примерно при нас постоянно се разширява базата със спонсори, които дават по малко, но сравнително редовно, за да има поне някаква краткосрочна предвидимост. При такъв модел на финансиране текучеството е сериозно, от там планирането също е много по-затруднено и допуска голяма гъвкавост. Но няма друг начин, защото в страна ни обективно липсват достатъчен брой солидни, големи фирми, които да имат интерес да рекламират в този сегмент и да се обвържат за по-дълъг период от време, а самите те да искат да се обвържат със солидни договори, които са придружени и с неустойки при неизпъленение (това, което каза за обща сума при все още неизпълнен ангажимент, която при всички случаи да подлежи и на съдебен контрол ако трябва). Не, това не е случаят нито в Дунав, нито никъде другаде. Понеже фирмите, които спонсорират са малки, а икономическата обстановка в страната нестабилна, те също не може да си позволят да се обвържат с клаузи, защото самите те не са уверени, че ще получат редовно и коректно приходите от договорите, по които са страна в корпоративните си отношения с други фирми или клиенти. В такава ситуация гаранция няма как да има за каквото и да има по съвсем обективни причини.
« Последна редакция: 24 Януари, 2016, 15:15 от RIVER »
Only the dead fish follow the stream

El rio gigante

 • Фен
 • *****
 • Публикации: 10533
 • Одобрение: +177/-52
  • Профил
Re: За висшата лига
« Отговор #19 -: 24 Януари, 2016, 15:02 »
И нещо друго - ако и да има банкова гаранция, тя трябва да се въведе за клубовете, които искат да направят разход за заплати по-висок от средния за лигата -   само за конкретни случаи. Тоест, ако искаш да харчиш пари, трябва първо да покажеш, че разполагаш с тях, а не както преди бяха ЦСКА и Левски - вземаха играчи за баснословни суми, с което влияеха косвено на всички останали, като вдигаха цените на труда на играчите в лигата изкуствено, като за това дори не изпълняваха договорните си взаимоотношения. Това си е нелоялна конкуренция отвсякъде.
Only the dead fish follow the stream

FCD

 • Фен
 • *****
 • Публикации: 4069
 • Одобрение: +138/-32
  • Профил
Re: За висшата лига
« Отговор #20 -: 24 Януари, 2016, 15:30 »
Тук не става дума за това, защото БФС имат нещо съвсем друго предвид банкова гаранция, а то са чисти пари на сметка, така както беше преди. Изискваха се 20 000 лева тогава на сметка, които бяха наричани "банкова гаранция" по смисъла на правилата на БФС, така че тук говорим за един различен контекст. А ако прочетеш има и едно ключово изречение, което обяснява, защото няма как да има банкова гаранция и по смисъла, който традиционно се влага в това...
Хм... Ако под банкова гаранция БФС има предвид "пари в наличност", то това е абсолютно фриволно и неправилно боравене с термини и контексти, при все че имат юристи и администрация. Или може би преди да се допита до тях, някой прави медийни изяви. Ако ще измислят нова терминология или не я познават, това още веднъж издава свещена некомпетентност. Ако ще говорим за гаранционен депозит, това е съвсем, ама съвсем друго нещо. Първо, никоя банка няма да издаде банкова гаранция по този смисъл и второ, дори да издаде срещу заложен депозит и/или други активи, тя няма как да е някаква обща гаранция. Един клуб плаща разходи по най-различни елементи към най-различни контрагенти. Както всички отбелязаха, трябва да се засили контролът от институциите - същите институции, които сега не функционират. Винаги съм се чудил как НАП е допуснал това с някои клубове, как БФС са го проспали, как всички доскоро се правеха на ударени, докато в един момент ножът опря до кокала и вече нямаше полезни ходове в сянка. Навсякъде е разтворен политически чадър, докато в един момент на политика не му е изгодно и го прибира.

NITRO

 • Фен
 • *****
 • Публикации: 3743
 • Одобрение: +128/-25
  • Профил
Re: За висшата лига
« Отговор #21 -: 24 Януари, 2016, 15:32 »
Мисля, че вземаме прекалено насериозно думите на един човек, който, ако и да е президент на футболния съюз, си остава пълен профан в почти всичко, свързано с дейността на този съюз. Да се маха час по-скоро и да идват нови хора с нова парадигма!

El rio gigante

 • Фен
 • *****
 • Публикации: 10533
 • Одобрение: +177/-52
  • Профил
Re: За висшата лига
« Отговор #22 -: 24 Януари, 2016, 15:37 »
Самата му длъжност ни принуждава щем не щем да вземем насериозно всичко, което излиза от устата му, дори и самите му приказки да не са особено сериозни.
Only the dead fish follow the stream

FCD

 • Фен
 • *****
 • Публикации: 4069
 • Одобрение: +138/-32
  • Профил
Re: За висшата лига
« Отговор #23 -: 24 Януари, 2016, 15:56 »
Ех, този невероятен, този фантастичен Боби Михайлов... Ако съществуваше някакъв национален ПУЦ за вратари, щеше да е идеален за там, пък можеше за осем години ли, колко станаха вече, да свърши реално някоя полезна работа.  :)

FCD

 • Фен
 • *****
 • Публикации: 4069
 • Одобрение: +138/-32
  • Профил
Re: За висшата лига
« Отговор #24 -: 19 Февруари, 2016, 13:36 »
http://www.blitz.bg/sport/article/310138
Чак се чудя какви са тия на ден по лъжичка облъчващи ни новинки и статии и дали има нещо общо с истината, или са слухове. На мен цялата тази "процедура" продължава да ми звучи невероятно скандално. Затриваме с гъбата всички правила, измиваме си ръцете и започваме от нулата. Как точно се избират отборите, които ще бъдат поканени, какво значи "един бургаски клуб", по няколко и от Б, В и Г група и по тази неясна линия всеки би претендирал защо и той не е поканен по произволен критерий в тази т.нар. "Висша лига". Идеята за повече отбори според мен е за адмириране, но все пак не би ли трябвало това да стане по някакъв логичен критерий? А единственият логичен такъв е да се дръпне чертата в Б група от първо място надолу. Сега, то е ясно каква им е целта, нали, но във всяко състезание първият си е първи, вторият си е втори, третият си е трети и всеки се е потил, за да си го заслужи в края на краищата. Те каквото са решили, ще го направят, но редното е ЦСКА да си извърви пътя дотам след още един сезон, както всички останали небогупомазани клубове, които спазват закона, борят се за мястото си и си плащат.

boti4eli

 • Фен
 • *****
 • Публикации: 1456
 • Одобрение: +55/-13
  • Профил
Re: За висшата лига
« Отговор #25 -: 19 Февруари, 2016, 18:45 »
Както колегата Obiknoven Fen каза, че се чуди какво става въобще, мен нищо свързано с БГ футбола не може да ме учуди вече. То не бе вкарване и изкарване от групите, не бе размахване на показалеца, а в следващия момент дайте да видим, как да им помогнем? За двойния стандарт, спрямо клубовете, да не говорим! Ще кажат някои - да ама А група не е същата без ЦСКА, Локо СФ и Литекс. Аз пък бих отговорил, че е същата, защото това не са същите отбори, правещи истински дербита в близките години и пълнещи родните стадиони. Задавам им и въпроса на хората, мъчещи болните си мозъчета, как да излязат от патовата ситуация, в която са изпаднали - Защо аз и другите фенове трябва да се занимаваме с проблемите на "грандовете" ЦСКА, Литекс и т.н., а не обърнем внимание просто на отборите, които подкрепяме и които със законни спортни и други средства си отвоюват правото да са на мястото, което ЗАСЛУЖАВАТ, изминавайки нелекия и болезнен път например от А ОФГ до така наречената Висша Лига. НЕ, БЛАГОДАРЯ! ОПОРОЧИХТЕ ФУТБОЛА ДОСТАТЪЧНО, СТИГА! ДОЛУ РЪЦЕТЕ ОТ ЕДНО ОТ МАЛКО ОСТАНАЛИТЕ УДОВОЛСТВИЯ И РАДОСТИ НА БЪЛГАРСКИЯ НАРОД - ЦАР ФУТБОЛ!

ivo

 • Стартиращ
 • **
 • Публикации: 89
 • Одобрение: +4/-38
  • Профил
Re: За висшата лига
« Отговор #26 -: 19 Февруари, 2016, 18:46 »
Според мен да поканят от всички  градове по един отбор, а от София да поканят всички само така е чесно или Герб да направят вишата лига само от тяхни кметове, а другите като им се избере бойковски кмет ! Няма такава държава. От Бургас да викнат мазутите и акулите полицията да си има работа. От Русе да викнат и Марисан в елита или Локото Рс.

ivo

 • Стартиращ
 • **
 • Публикации: 89
 • Одобрение: +4/-38
  • Профил
Re: За висшата лига
« Отговор #27 -: 19 Февруари, 2016, 18:51 »
Ааам как !!!!

ivo

 • Стартиращ
 • **
 • Публикации: 89
 • Одобрение: +4/-38
  • Профил
Re: За висшата лига
« Отговор #28 -: 19 Февруари, 2016, 19:08 »
На всеки клуб спонсора ще е ЛАФКА или Местан , Доган или Делян Пеевски

FCD

 • Фен
 • *****
 • Публикации: 4069
 • Одобрение: +138/-32
  • Профил
Re: За висшата лига
« Отговор #29 -: 19 Февруари, 2016, 21:32 »
Предлагам Висша лига от 30 отбора. Кани се цялата Б група и първите 4 от В. Постига се морална и политическа коректност. Като в истинска висша лига играем двуразово и триразово на седмица. Поради масовостта на спорта Диема струва 50 ст. Лафка става генерален спонсор на първенството. Избутват ЦСКА и Лудогорец до ШЛ, ние играем минимум в ЛЕ с Астра. Всички са доволни.