Покажи участието

От тук може да видиш всички публикации на този потребител.


Теми - gat3way

Страници: [1]
1
2008 / Проблеми със сайта..
« -: 21 Март, 2008, 23:09 »
Не знам дали сте забелязали, но от време на време има проблеми със сайта/форума, изразяващи се в ненормално дълго време за зареждане на страницата и/или SQL грешка.

Проблемът очевидно се корени в това, че на този сървър се хостват определен на брой проекти (нямам идея колко са в момента). Вероятно или някой скорошен проект или натрупването на много такива води дотам, че когато PHP скрипт-та прави заявка към базата, последната не може да бъде осъществена навреме. Това е защото лимита на броя връзки към базата е запълнен и в рамките на определено време не може да се иницира нова такава.

Реалната ситуация е следната: сървърът се намира в колокейшън центъра на Еволинк (бившите Лирекс) и е собственост на стария ми работодател (от две-три години не работя там). Нямам административен достъп до машината (освен cpanel-а за нашият домейн). Хората по принцип са отзивчиви и сайтът се хоства там, защото понякога им помагам с разни проблеми.

Когато забелязах, че този проблем не изчезва, говорих с един от шефовете във фирмата, който ми е приятел. Той каза, че е запознат с проблема. Предложих да увеличат лимитите за брой връзки към базата, нямам идея дали са го направили, но очевидно проблемът продължава да се случва.

Сега очевидно ще стане едно от трите неща:

1) Проблемът рано или късно ще се задълбочи, защото хората няма да вземат адекватни мерки (например оптимизиране на някои приложения, работещи там, промяна на лимитите). Съответно, нашият сайт ще го отнесе

2) Проблемите ще си останат както са сега, чат-пат ще се случват

3) Ще го оправят по един или друг начин - или по софтуерен път (ще разтоварят сървъра от сайтове, ще попренапишат това-онова), или по хардуерен - ще купят още памет, дискове за РАИД0 масив, процесори и т.н.

Има съответно варианти, които може да предприемем в случай че положението стане 1) или 2) и започне да дразни потребителите.

Имам 1-2 варианта за преместване на сайта, базата му, пощите, фтп акаунтите и т.н. на друг сървър.

Въпросът е дали това въобще ще се наложи и ако да - кога.

Така че предлагам следното - когато (ако) се събере достатъчен брой оплаквания, ще задвижа процедурата по преместването на сайта.

Между другото, регистрацията на домейна изтича в края на май. Ще е добре Митака (който го е регистрирал) да поднови регистрацията, като за целта ще се наложи да се дадат пари. Понеже гледам, че организационните неща напоследък куцат, държа да отбележа че това е важно - не се ли събере една смешна сума пари дотогава, просто оставаме без сайта.

Що се отнася до тези проблеми, поне мога да помагам, въпреки че не живея в Русе.

2
2007 / Форумни хахори и подобни...
« -: 03 Февруари, 2007, 12:27 »
Моля ви, модераторите имам предвид, избирайте си по-трудни пароли и когато се лог-вате във форума от някоя интернет зала, логаут-вайте се преди да си тръгнете (кликвате отгоре на линк-а "Изход").

Тази простотия не трябва да се повтаря, някакъв тъп келеш да се изживява като "хакер". Барем да имаше акъл в глупавата си глава да го направи като хората, но в крайна сметка това е добре - има по-лоши случаи с SQL injections, remote code inclusion и разни XSS глупости, които вярвам че са валидни за този phpbb. За щастие нашето диване е прекалено тъпо за да може да се възползва.

Паролата на joga10 е сменена, да се обърне към Митака (fcdunav) за новата си парола.

Пак да напомня, келешът е клиент на networx, използващ pppoe, на тарифния план "профи" (хах), IP адреса му е 212.45.47.73. Поразията е свършена на 02.февруари, 2007, в 22:36:45. Ако някой познава администратори в networx, там се пазят логове кой абонат е ползвал този адрес в това време и можем да установим кой точно е този глупак.

Аз лично бих му набил шамарите.

Извинявам се за проблемите, бекъп-а е от няколко дни назад и най-новите теми ги няма.

Страници: [1]