Покажи участието

От тук може да видиш всички публикации на този потребител.


Публикации - El rio gigante

Страници: [1] 2 3 ... 701
1
Колкото по-бързо се приключи с тази гербава чума, толкова по-добре. Това, което се случва в Дунав, ще се случи и навсякъде другаде, когато кулата от карти неизбежно се разпадне и тогава ще дойде неизбежният рестарт на българския футбол. Не защото някой го иска, а по необходимост. Апропо, в Търново като гласуваха за "правилната" партия, прокопсаха ли? Етър е в същото положение.


В случая с Дунав от 2 години дори не се преструват, че това е отбор на града, а частен "проект" на ГЕРБ, който като всеки проект си има начало и край. Отбора беше лишен и от всички харизматични фигури, които да поддържат каузата и интереса към него в хората. Този процес започна още след операцията по премахване на Веско Великов и кулминира сега с махането на Киров. Ако отборът по някакво чудо оцелее в Първа лига, ще бъде заменен с тото играчи, водени от тото треньор и след това в стил Верея ще бъде изхвърлен на бунището.


Изобщо няма какво да се лъжем, това вече не е нашият отбор, а някакво зомби, инсталирано да обслужва политически и корупционни интереси. И гробарските тролове са мега нахални да говорят сега как трябвало Общината да съберяла бизнеса? Кой бизнес - тоя, който те тотално заграбиха ли? В България няма нито една фирма във футбола, която да не е свързана с ОПГ-то. Нито един сериозен играч, който да не е в тяхното котило. Че то Дунав до момента се издържаше от обществени поръчки по изпитаната схема. Това ли трябва да прави Общината сега? Ами не, мерси. Дори и тези 90 000 лева бяха изключително много. Всичко над 1 лев субсидия от Общината вече е огромен бонус (и огромна глупост) за този Дунав, функциониращ изцяло в тъмния сектор.

Единственият шанс за Дунав, говоря го много отдавна, е в това да се създаде структура (включително с подкрепата на Общината), в която максимално широк кръг физически и юридически лица да се включат с относително малък дял и клубът да бъде организиран на общностен, разходопокривен принцип. Това е неизбежната съдба и на много други клубове в България. И тогава може и хората да се върнат, защото поне ще бъдат част от клуба. Липсата на сигурни партийни пари пък ще принуди ръководството да работи активно на маркетинговия фронт и тогава ще видите как ще има хора на стадиона. Както имаше преди. 


А ако гробарите мислят, че някой им е длъжен с нещо и тактиката "след нас и потоп" ще сработи, са сбъркали града. Това може да сработи в Бяла, Полски Тръмбеш, Сливо поле. Дори и в София, но не и в най-свободолюбивия и непокорен град на България. 

2
Истината е, че от ГЕРБ ликвидираха футбола в Русе по такъв начин, по който да не е възможно (или да е много трудно) възстановяването му без тях дори на теория. В Русе се случи модела Сливен и това беше начертано много отдавна, но малцина предупреждаваха за това още като беше време.

Аз си мисля, че  "Дунав" беше запратен в коша. Дори и да не беше приватизиран от гробарската мафия, то вече е дълбоко компрометиран, сдъвкан и изплют. Може би просто този път трябва да оставим историята и всички сантименти назад и да спрем да съживяваме мумии - и беленски, и русенски. Ако ще се прави нещо в Русе, трябва да е качествено ново, модерно, принадлежащо на 21 век, а не самоцелно гледащо назад. Пък било то и на цената да се започне нова традиция с нови ценности. Ако само ще се сменят цветове и партии, по-добре всичко това, което е Дунав да остане в музея докато обществото не е готово за истинска промяна.

3
То и в съседна Румъния е национален спорт - големите градове имат по няколко отбора в различните дивизии, остатъци от  Предвид, че нов клуб ще почне от В група, за разлика от тирето едва ли ще се бори за евротурнири и няма да има задължения от милиони към всякакви агенти, шансът при нас да стане проблем е по-малък.


То това не важи само за лиценз за евротурнири, ами и за национален професионален лиценз (Втора лига и нагоре).

4
Футболен клуб Дунав Русе е запазена марка заедно с емблемата. Каквито и числа и тирета да се слагат, всеки съд ще отсъди, че клуб Футболен клуб Дунав Русе 2020 (примерно) нарушава интелектуалната собственост на държателя на бранда, защото макар и да не е 1:1 същото име, то е много подобно и съзнателно въвежда в заблуждение потребителите. Също така е в същата област на дейност като тази на държателя на бранда.

Също така има нова практика на УЕФА, която най-просто казано на народен език, се състои в това, че ако един клуб фалира и ново дружество започне да се изявява на негово място в същото населено място /община със същото или много подобно име, със същите или подобни цветове, със същата емблема, със същия стадион (или близък по разположение) и така нататък, то този нов клуб автоматично се приема за солидарен наследник на всички спортни пасиви на фалиралото дружество. Така, че вече темата със създаването на нови клубове не е баш същата като отпреди 10 години и нещата вече далеч не са толкова прости - слагаш различно тире, число, долна черта и си готов. И да, за това развитие заслуга имат и нашите приятели от един български клуб, който в народния фолклор е известен като "Тирето" и който направи всичко възможно тарикатлъците и "маркетинговите" му трикове да стигнат до най-висши инстанции в УЕФА и Спортния съд в Лозана.

5

Като казах, че няма как положението да стане по-зле, визирах факта, че преди мача с Арда футболистите обмисляха бойкот (за което не ги обвинявам) и там Дунав наистина приключваше съществуването си и се нареждаше непосредствено да гореспоменатите отбори.  След това обаче се изиграха два не лоши мача и оставаме да се надяваме за по-добри времена пред отбора, но както вече споменах времето ще покаже кой крив, кой прав. Поради тази причина не е редно да хулим и плюем предварително (особено хора, които не познаваме) и да натягаме и без това голямото напрежение в отбора. Отделно, аз лично и не виждам много опции за спонсорство и издръжка на отбора към момента, но ако все пак някои има някакви идеи, нека ги сподели.
Отмяната на бойкота според мен се дължи изцяло на онези 90 000 лева, постъпили от Община Русе. Новият "собственик" едва ли има пръст в това. Цитирам официалното съобщение от футболния клуб:
Цитат
Ръководството на ПФК „Дунав“ Русе започна да изчиства своите задължения към всички служители на клуба. Днес бяха изплатени обещаните средства за месеците – февруари и март. „Драконите“ благодарят за помощта на Общинския съвет и община Русе.
Изобщо не съм оптимист за бъдещето на клуба при този нов преЦедател.[/size[/font]

Аз и никъде не твърдя, че новият преЦедател е извадил парите. Вярно е, че парите в този момент дойдоха от Общината, те и заради това стигнаха само за покриване на задълженията за Февруари и Март, но със сигурност футболистите са виждали “светлина в тунела”, както Дидо се изрази и сега вече се говори и за изплащане на останалата част от парите и за стабилизиране (поне засега) на финансовото състояние на клуба, така че ситуацията е комплексна. Колко време ще се задържим и в каква посока ще тръгне клуба, само времето ще покаже, но считам че за да постигнем крайната за сезона цел и да не отпаднем, трябва да дадем картбланж на новите собственици и да се надяваме на по-добри времена за Дунав, колкото и мнителни и песимистично настроени да сме. Просто стискаме зъби и кръстосваме пръсти.


Не може да има никакъв картбланш, кредит на доверие, доверие на кредит и всички други празни клишета, които можем да измислим за ситуацията докато не се даде отговор на следните въпроси:

1. Кои всъщност за новите хора? Кой е реалният собственик? Какви са връзките между тях?
2. За какво се борят?
3. Каква им е мотивацията да вземат клуба предвид това, че ако всичко е законно, то най-вероятно няма да реализират печалба от него, или ако реализират такава, би била много по-малка в сравнение с усилията и алтернативните възможности за легален бизнес.
4. Какъв е произходът на средствата, които възнамеряват да опукат, пардон - вложат?
5. Какви са непосредствените им планове за действие?
6. Какви са им по-дългосрочните планове?
7. С какво са обезпечени тези планове?

Щом имаха време да назначат нов изпълнителен директор, значи можеха да отделят време да обяснят тези иначе би следвало прости неща. Трябва да разберем, че колкото и да се правим на "полезни идиоти" и да "стискаме палци" или прочее бодряшки глупости, това всъщност няма никаква връзка с реалността и правилните въпроси трябва да се поставят навреме. И то не за друго, а да си спестим излишните надежди и възторзи и да не си губим времето с глупости. Ако нямат добри отговори на горните въпроси, по-добре директно да продължат нататък със същественото в цялата история - закриването на клуба и да си спестим всичките празни приказки, надежди, мелодрами и циркове, които обикновено съпътстват това начинание.

6
Не може да се отрече, че дори на пръв поглед поводите за оптимизъм са в изобилие.

https://shmoko.bg/%D0%BF%D1%80%D0%B5%D1%86%D0%B5%D0%B4%D0%B0%D1%82%D0%B5%D0%BB%D1%8F-%D0%B8%D1%81%D0%BA%D0%B0/

7
Аз ще ходя  :D да видим какво ще стане след края на сезона ,ще се намерят ли пари, няма ли ,сега уж мача с вас е под наслов да се съберат 100 000 лева за отбора и академията.
При последната кампания, организирана от доктора, ние събрахме около 2 000 лева за Дунав. Ако вие успеете да съберете 100 000, то значи ще успеете да се самоиздържате от феновете, както е модерно напоследък.


То не е "модерно", а единственият смислен и логичен начин да се случват тези неща.

8
Тя такава смяна се е задала, че не съм сигурен дали не е по-добре да го закрият този отбор и да спрат да му ровят кокалите.

9
Касата на клуба е каса на доктора всъщност. От единия джоб в другия. Твърди се, че парите от трансфера на Мечо са отишли за ноемврийските заплати.


Изходът е само един - прекратяват се всякакви опити за преговори и се създава ново дружество, ако трябва временно с друго (максимално близко) име и Общината започва да се мъчи да търси начини да разваля концесията за базата и да се водят съдебни битки за марката на клуба. Връща се Веско Великов и се започва да се гради нещо скромно, но истинско, което хората истински да харесват.

Нали така се започна преди 10 години? Каква е гаранцията, че новото дружество след някоя година няма да мутира както старото?


Гаранции никакви, особено в България. Но харесва ли ни или не, Дунав е изпята песен в момента.

10

Дунав в момента е политически заложник и се дава само за правилната цена. И тя не е 1 лев, а с още 6 нули отзад. Вече три сделки са пропаднали затова.

Стигнали до това положение, няма лесно решение. Времената за реакции вече отминаха и беше време като се правеше криминалната концесия да се зададат въпроси аджеба какво се прави и защо така се прави? Макар, че беше очевидно какво искат да постигнат. Оттук нататък, Дунав е заложник. И то не само с базата. Даже тя е по-малкият проблем, защото февруари следващата година изтича концесията на "Локомотив" и там може да се мисли нещо. Но не знам дали осъзнавате, че говорим за "клуб", който не притежава дори собственото си име и емблема, които са лично запазени от президента-просто-фен. Оттам нататък, всичко, което е някакъв Дунав с тирета, числа и звезди може да се счете за наподобяваща марка и приключва играта.

Изходът е само един - прекратяват се всякакви опити за преговори и се създава ново дружество, ако трябва временно с друго (максимално близко) име и Общината започва да се мъчи да търси начини да разваля концесията за базата и да се водят съдебни битки за марката на клуба. Връща се Веско Великов и се започва да се гради нещо скромно, но истинско, което хората истински да харесват.

11
Аз ги пиша и отпреди Лига Европа. Е и? Както казах преди време, точно най-големите лизачи ще започнат да ритат по д-р Симеонов най-безпощадно, когато е на земята и вятърът задуха в друга посока. Не критикуващите случващото се в клуба, които всъщност никога не са му мислили лошото.

12
Това, което става е много просто - изнудва се целият град, за да гласува за една определена партия. В противен случай футбол няма да има. Не, че е сигурно, че и в обратния случай ще има. Много отдавна Дунав е обречен на това, което става сега.

13
DUNAVfans.org / Re: Нов дизайн 2018
« -: 22 Септември, 2019, 08:33 »
Сайтът отдавна не се поддържа от нас.

14

Не трябва да има следващ вожд.
Именно. Вождуването е многократно изпробвано и с напълно предвидим грозен край. Само че алтернативният начин на управление (или всъщност конвенционален?) явно наистина звучи еретично на феновете и не очаквам ентусиазъм от там. Аз си го представям да стане само ако не се намери друг вожд и евентуално Доктора реши на тръгване да се погрижи за бъдещето на Дунав и да постави началото на още едно първо нещо, идващо от Русе.

Това би бил достойният му изход, който да го остави в историята на клуба и града с добро. Дали ще се изкуши от това, предстои да видим. Колкото до това за феновете, то отдавна не може да се обобщава, защото е видно с просто око, че феновете на Дунав са крайно разделени относно оценката си за начина, по който се управлява клубът. И не мисля, че одобрението е преобладаващо сред широката, че и по-тясната фенска маса ;)

15
Русенската общественост вече не знам какво трябва да направи при следващия вожд


Не трябва да има следващ вожд.

Страници: [1] 2 3 ... 701