DUNAV Fans

Архив => Архив - други теми (само за четене) => 2012 => Темата е започната от: vivanov в 10 Април, 2007, 13:11

Титла: Русе
Публикувано от: vivanov в 10 Април, 2007, 13:11
Започват "Всех Святих" навръх храмовия празник

Стартира кампанията за набиране на средства, Гено Генов дари 100 хил. лева
На 3 юни на празника на Вси Светии ще започнем градежа на храма, който на 26 октомври 1975 година бе съборен от тоталитарната власт, обявиха вчера кметът Божидар Йотов и митрополит Неофит, съпредседатели на сдружението, ангажирано с възстановяването на църквата. Така двамата сложиха началото на официалната кампания по набиране на средства.
До момента в набирателната сметка за "Свех Святих" има 150 000 лева. 100 000 лева са дарени от бизнесмена Гено Генов, останалите са от "ССУ-България", коледния бал на кмета, стрелковия турнир. Към дарителите ще се присъединят Пламен Бобоков и кметът на Гюргево Лучиян Илиеску. Арх. Тончо Тончев, който е автор на проекта по оригинала, съобщи, че той и екипът му ще отделят част от хонорара си. А архитектът ще даде и църковна вещ на стойност 7 хил. лева.
Инициативата за възстановяване на "Свех Святих" се приема с въодушевление и затова смятаме, че средствата ще бъдат набрани бързо, казаха Йотов и Неофит. Кампанията ще бъде широко рекламирана. До дни на осветеното място на първата копка в Парка на възрожденците, направена от патриарх Максим, ще бъде поставен билборд, билбордове ще има на още 3-4 места по основни пътни артерии. В пешеходната зона ще има постери с изписан номера на набирателната сметка. УС на сдружението "Всех Святих" ще направи сайт, чрез който с богоугодното дело ще бъдат запознати българите в страната и чужбина. Скоро ще бъде организиран благотоворителен бал, ще бъдат пуснати рекламни сувенири. Договоря се също набирането на средства чрез SMS. В големите търговски обекти ще има касички. Освен това сдружението ще изпрати писма до всички сериозни русенски фирми. Вчера то огласи специален призив към гражданите да помогнат унищоженият храм да бъде върнат на Русе.
Около 3 милиона лева са нужни за грубия строеж на църквата. "Свех Святих" е построена през 1884 г. по проект на инж. Едуард Винтер, 10 години по-късно е осветена и са сложени цветните виенски витражи, а през 1936 г. професорите Тачев и Иванов изписват фреските й. Храмът е строен от тухла и камък, част от който бил взет от старата крепостна стена на града. Арх. Тончо Тончев вчера гарантира, че новата сграда няма да се отклонява от оригинала, но при строежа ще се използват съвременни технологии.
Титла: Re: Русе
Публикувано от: skrzzz в 14 Ноември, 2007, 21:16
http://dariknews.bg/city.php?city=22&comments=1 (http://dariknews.bg/city.php?city=22&comments=1)
Гласувайте за Русе  . . .Градове като Кърджали , Свищов са преди нас  . . .
Титла: Re: Русе
Публикувано от: vivanov в 27 Януари, 2008, 21:23
Клуб Platinium стартира с магнетично привличане на почитателите на нощния живот

Platinium е най-новият луксозен клуб в Русе , който официално отвори врати в първите минути на събота сутрин с грандиозно парти. и стотици гости дошли да се потопят за първи път в стилната му атмосфера. С подгряващо темпо и разностилна клубна музика DJ Bobbi D накара почти всички присъстващи да осетят духа и атмосферата на най-новото и модерно нощно заведение на Русе. Сред най-оценените достойнства бе постоянният достъп на свеж въздух, което допълнително освежаваше дошлите за купон и онези, които просто искаха да се впишат като част от първия миг на Platinium.

Клубът предлага на своите клиенти впечатляващ sound, визуални ефекти, интериор и силна програма. Озвучението “Selenium” e разработено по индивидуален проект, а визуално е атрактивен с широк спектър от лазерни ефекти.Любителите на нощния живот ще могат да се насладят петък и събота нa приятна dance и house музика, сряда на ретро парти а четвъртак house party.
В клуб Platinium ще представят своите програми както добрите български DJ, така и гости от други страни. Нощният клуб Platinium има възможност да приеме 450 души, а звукът от 15 000 W „попива” в отличната акустична среда. Относно дизайна на нощния клуб фенове на нощния живот го определят напълно конкуртна на най-добрите и хитови столични клубове. Повечето от първите посетители по-скоро потвърдиха очакванията си за една наистина приятна и стилна обствановка.

Platinium е част от луксозни хотел Cosmopolitan , които предстои да отвори врати на 11 февруари.

 8)
Титла: Re: Русе
Публикувано от: vivanov в 31 Януари, 2008, 21:05
Русе ще привлича туристи с голям градски карнавал
 
През юни в Русе ще се организира голям градски карнавал, чрез който да се привлече вниманието на повече туристи.

Програмата на общината за тази година включва и дни на културния туризъм, по време на който ще се организира за първи път у нас фестивал на туристическата анимация. По данни на съвет по туризъм към общината, приходите от туристическите такси в Русе през 2007 година са с 30 процента повече от предишната година. Според специалисти, това означава, че са се увеличили туристите, които са пренощували в хотелите на града. Повишено е посещението и в Средновековния град Червен. За да се увеличи интересът към културно-историческото наследство на Русе, общинската администрация е планирала средства за благоустрояване и реставрация на археологически обекти. /БГНЕС
Титла: Re: Русе
Публикувано от: vivanov в 07 Февруари, 2008, 21:01
Полет над Щръклево гнездо
Швейцарски банкер и братя Бобокови влизат в надпреварата за концесията на русенското летище Щръклево

Съвсем скоро международните летищни оператори може се изправят пред доста трудна задача: те ще трябва да измислят код на нова дестинация, който да започва с буквата... Щ, изписана на латиница. С нея те ще трябва да маркират багажа на някои свои пътници, които отлитат към България. Всичко това ще стане, ако русенското летище (което всъщност е бившата военна авиобаза край с. Щръклево) наистина бъде дадено на концесия и започне да работи. Поне такива са плановете на транспортното министерство. Ведомството на Петър Мутафчиев преди две седмици стартира конкурс за избор на концесионер. И както може да се очаква, евентуалните кандидати станаха ясни почти веднага. Въпросът е дали техните концепции ще съвпаднат с вижданията на държавата как да се развива аеропортът. На този етап според източници, близки до конкурса, интерес към сделката проявяват поне двама кандидати - братята Пламен и Атанас Бобокови (мажоритарни собственици на рафинерията "Приста ойл, и швейцарецът Фердинанд Призи.

Швейцарската връзка

Консорциумът R.I.C.H. беше един от първите кандидати, чието име се спряга за русенското летище. "Мозъкът" на проекта на Rousse International Cargo Hub е швейцарецът Фердинанд Призи, твърдят два независими български източника. "Призи от десетилетия е банкер в Швейцария, управлявал е финансови институции, контролирани от фамилията Ротшилд, и именно той е готов да осигури финансирането на проекта за Русе", обясни единият от тях, който е столичен адвокат. Според него интересът на чужденеца към България е до известна степен плод на носталгия - баща му е бил последният посланик на Швейцария в България преди 9 септември 1944 г. Самият Призи, който бе намерен по телефона, потвърди участието си в R.I.C.H. и факта, че ще се включи в конкурса за летището. Той обаче отказа подробности за проекта си заради течащата в момента процедура.

Според други специалисти, запознати с намеренията на чужденеца, плановете предвиждат летището в Щръклево да се развива като интермодален карго хъб, който дава възможност за различни видове транспорт: въздушен, речен и железопътен. На практика това означава определени товари да се транспортират до Русе например с кораб по Дунав и да се прекачват на самолет в друга посока. Друг вариант е голям еднороден товар, който идва например от ЮАР и е предназначен за разпределение на няколко места в Европа, да бъде превозен с един самолет до Русе и от тук да се прекачи на други товарни полети към съответните градове на Стария континент. Според източници от местната власт в Русе швейцарецът е презентирал проекта си на обща стойност около 140 млн. евро и в областната управа там. Освен карго хъб идеята на R.I.C.H. е в Щръклево да има и авиационен център за обучение на пилоти на големи самолети.

От Русе - без носталгия

Другата кандидатура едва ли е плод на носталгия - според източници от авиобранша известните братя Бобокови ще участват в наддаването за летище Русе. Пламен Бобоков, който според служителка от офиса на "Приста ойл" в София движи проекта, на този етап отказа разговор по темата. Оферта от Бобокови обаче не би изненадала никого. Те са основни акционери на рафинерията за масла в Русе (миноритарен дял в компанията държи американският инвестиционен фонд Gramercy). Според информация от сайта на "Приста ойл" основният й износ е именно в посока Румъния, а освен това и към други държави от региона. Бобокови са собственици и на завода за акумулатори "Монбат" в Монтана. През 2000 г. "Приста ойл" приватизира и "Поддържане чистотата на морските води".

Бизнесът с логистика също не е чужд за Бобокови - повече от три години "Приста ойл" притежава черноморски терминал за съхранение и претоварване на масла. От края на 2004 г. базираната в Холандия Joss Chemicals N.V. e и партньор на русенската рафинерия в смесеното дружество Star oil, чиято цел е разширяване в световен мащаб на търговията с масла (пак според сайта на "Приста ойл"). Какви са намеренията на Бобокови за летището в Русе засега може само да се гадае. Определено обаче би било изненада, ако плановете са свързани с опериране на пътнически полети.

Държавната бариера

До края на март, когато изтича срокът за подаване на оферти за концесията, има още доста време. Проявеният засега интерес е основно в посока летището да се използва за обработка на карго пратки. Според директора на "Концесии" в транспортното министерство Георги Тодоров обаче визията на ведомството е летището да работи като международно гражданско, тоест частният интерес засега не съвпада с идеята на държавата. А дали администрацията ще отстъпи - това явно ще бъде решено едва след като се видят реалните оферти от кандидат-концесионерите.

Онова, от което и двете заинтересувани компании ще имат нужда, е професионален партньор. Според изискванията на конкурса поне един от участниците в консорциума кандидат от две години трябва да е оператор на летище, обслужващо 500 000 пътници или 10 000 тона товари годишно, и на още един аеропорт с два пъти по-високи показатели. Задължително условие е и този партньор успешно да е реализирал летищен проект (или проекти) за минимум 50 млн. евро през последните пет години. Тоест кандидатите ще трябва да привлекат към себе си утвърдени летищни оператори. Засега обаче дори да има такова нещо, имената на партньорите не се съобщават.

По Дунав като по Нил

"Концесионирането на летището ще отвори вратите на Русе", категоричен е кметът на града Божидар Йотов. Според него аерогарата в града успешно може да играе ролята на резервно и нискобюджетно летище за нуждите на Букурещ. "Разстоянието до румънската столица е само 100 километра", аргументира се Йотов. Според директора на аерогарата Николай Горчев обаче идеята low-cost превозвачи да ползват Русе за пътниците си до Букурещ едва ли ще се реализира. "Всички такива авиокомпании успешно ползват летището "Баняса", което е на броени километри от "Отопени", казва Горчев. Сред вариантите за използване на летището, обсъждани в Русе, се споменава и използването му за чартъри с туристи - след като са направили круиз с кораб по Дунав от Западна Европа до Русе, те могат да се върнат до Германия или Австрия със самолет. Такъв тип комбинирани екскурзии се организират с корабчета по Нил, като в едната посока пътуването е с влак. Дали обаче офертите, валидни за Кайро и Асуан, ще привлекат туристи и в Русе е спорно.

Дори и в момента е ясно, че Русе е стратегическа точка за интермодален транспорт по няколко направления. Не случайно първата жп линия в България е именно Варна - Русе. Дунавският град дава възможност за комбиниране на сухопътен, воден, жп и въздушен транспорт. Въпросът, чийто отговор се очаква през пролетта, е кой и как ще оползотвори тези възможности.
Титла: Re: Русе
Публикувано от: vivanov в 11 Февруари, 2008, 17:32
20 години след първия екопротест в Русе

За поколения русенци 10 февруари е паметна дата. На този ден преди 20 години, след дългогодишните хлорни обгазявания на града от румънски химически комбинат, близо 6000 жители на дунавския град излизат на най-голямата, четвърта поред демонстрация. Те издигат плакати и правят шествие, за да защитят въздуха на децата си, припомня БНТ.

Първите протести започнали още през есента на 1987, но скоро градът отново замлъкнал под мъгла от хлор и страх. Тогава 6 жени, работещи в "Паркстрой" като инженери-залесители, решили да поемат инициативата в свои ръце. В пълна конспирация, те подготвили шествието, което промени съдбата на България. Тези русенки, избягващи камерите, и до днес са главните героини на документалния филм на РТВЦ-Русе "Шест жени".

А в слънчевия февруарски ден през 1988 година, спонтанно или след тайни уговорки, към шествието се присъединили и млади майки с колички. Русенци и до днес помнят този протест като "протеста на майките с количките".

Надя Петрова: "Взеха ме от къщи две приятелки от Паркстрой. Бяха направили един плакат. Беше доста голям. За да влезем спокойно на площада, го сгънахме и го скрихме под дюшечето на детето в количката".

Група млади проектанти, които изработили протестен плакат, и до днес помнят как са дръзнали да се опълчат на режима.

Архитект Венцислав Илиев: "Русе е градът, от който започна всичко сетнешно в България. Нищо, че този ентусиазъм някак бързо се изпари".

Днес някои бебета от онези колички вероятно са родители. Може би някои от тях даже разхождаха днес своите деца по същия площад. И дано никога не забравят, че чистият въздух, който дишат, е първата победа на русенското гражданско общество.
Титла: Re: Русе
Публикувано от: Anonymous в 17 Февруари, 2008, 12:37
"Еврофутбол" с нов пункт в "Родина"

От днес участниците в игрите на "Еврофутбол" в квартал "Родина" ще се радват на нов пункт. Той се намира на улица "Чипровци" до блок "Колос" и ще се стопанисва от Теодор Михайлов. Приемането на първите фишове ще стартира в 8 часа. Съгласно традициите на "Еврофутбол" пунктът ще разполага и с бар. Любителите на спортните прогнози ще имат възможност да следят мачовете на огромни плазмени телевизори, а картината от цял свят ще пристига по два модерни сателите. /в. "Утро"/
Титла: Re: Русе
Публикувано от: vivanov в 18 Март, 2008, 16:45
Първа копка на нов MALL в Русе до Дунав мост след ден

В четвъртък ще бъде направена първата копка на Дунав Мол – първият шопинг център в Русе, проектиран по стандартите на ICSC.

Концепцията на ДУНАВ МОЛ е разработена в съответствие с международните добри практики в бизнеса. Едно от основните предимства на ДУНАВ МОЛ е неговото перфектно местоположение на 4 пътни артерии - входа на Дунав мост от Румъния, София и Варна, Силистра и към централната част на града. В непосредствена близост е разположен и Индустриален парк Русе, където ежедневно ще работят над 10 000 човека.

ДУНАВ МОЛ представлява търговски център на четири етажа с разгърната застроена площ от 31 795.92 кв.м. Негов проектант е арх. Георги Стефанов. Обектът ще се изгражда със съвременни архитектурни решения, строителни технологии и висококачествени материали. Търговският център има пет нива – едно подземно и четири надземни. В сутерена е разположен подземен паркинг с 228 паркоместа, до който от ниво терен автомобилите достигат посредством двулентова покрита рампа. На партерния етаж са разположени голям хранителен магазин с площ 2200 кв.м и 17 търговски помещения, предназначени за магазини, банкови офиси, мобилни оператори и др. Първият и вторият етаж със застроени площи са предвидени 70 помещения за мода, услуги, обзавеждане, техника, развлечения и казино. Третият етаж е предназначен за развлечения и отдих, с открита тераса и панорамен изглед към реката, food court, четири кафе-бара, детски кът, боулинг, билярд.

МАРМЕГ ООД е частна българска компания, собственост на Венцислав Рачев и Димитър Димитров, създадена специално за проекта ДУНАВ МОЛ. Компанията притежава средствата, имота, проектите и цялостното ноу-хау за довеждане на тази инвестиция до успешен завършек, като целта й е да бъде полезна за инвеститорите, потенциалните клиенти и за самия град Русе.

За цялостната концепция за отдаването на площите под наем се грижат утвърдените специалисти от ФОРОС - Национална Компания Недвижими Имоти. Като ексклузивен консултант ФОРОС успешно подготви цялостната концепция и завърши отдаване на първия мол във Варна – Pfohe Mall и в Пловдив – Форум Тракия Мол. ФОРОС е активен участник на пазара на недвижими имоти в България от 1993г., като предоставя услуги и консултации в сферата на покупко-продажби, наеми и управление на имоти. Компанията притежава редица международни сертификати за качество и супербранд за най-силна марка в бизнеса с недвижими имоти, както и акредитации от САЩ, Обединеното кралство и Холандия.

Изграждането на ДУНАВ МОЛ е финансирано от австрийската компания Хипо-Алпе-Адриа Лизинг. Сумата от близо 15 милиона евро се отпуска на лизинг за срок от 12 години. Изграждането на ДУНАВ МОЛ е един от големите проекти на финансовата компания в България. “Русе е стратегически град и за нас инвестициите в него са от голям интерес” сподели Хорст Ебхарт, генерален мениджър на Хипо Лизинг в България,. “Инвестициите в имоти ще се увеличават и ние сме в преговори с община Русе и с представители на местния бизнес за финансиране на други големи проекти в града”.

За строител на мол а е избрана фирма ИНТИС, която притежава сребърен приз за строител на годината 2002, спечелила първа награда за цялостна реализация на сграда на Първия Русенски Салон за архитектура за 2003 и през последните години е изпълнила някои от емблематичните сгради в Русе.
Титла: Re: Русе
Публикувано от: vivanov в 26 Март, 2008, 00:02
Започва строителството на Мол Русе

Тази сутрин кметът на Община Русе инж. Божидар Йотов отпътува за София, където ще присъства на официална церемония по повод старта на строителните работи на търговско-развлекателния център МОЛ РУСЕ. На нея ще бъдат подписани договорите за наем с основните наематели на помещения „Пикадили”, „Синема Сити”, „Техномаркет”, „Леонардо”, „Овиезе”, „Еспри”, „Хепи” и „Сиела”. Церемонията се състоя от 11.00 часа в столичния хотел „Сентръл Парк”.

Петър Дудоленски, изпълнителен директор на проекта Mall Rousse, подписа на официална церемония в София в присъствието на кмета на град Русе – г-н Божидар Йотов, договорите с ключовите наематели – международния кинооператор Cinema City, супермаркети „Пикадили“, оператора на бяла и черна техника „Техномаркет“, веригата ресторанти Happy, модните марки Esprit и Oviesse, магазина за модни обувки Leonardo и веригата книжарници Ciela.

„Русе, както знаете, е един от най-бързо развиващите се градове в България през последните години. И той определено има нужда от модерен търговски център. Вярвам, че Mall Rousse ще бъде сред най-предпочитаните мeста за пазаруване и прекарване на свободното време както за русенци, така и за редовните туристи от съседна Румъния”, каза кметът на Русе г-н Йотов.

Търговско-развлекателният комплекс е третият и най-голям проект на Cinema City и Ocif Group в България след открития Mall of Sofia и изграждащия се Mall Plovdiv. Проектът ще се реализира от инвестиционното им дружество RESB (Real Estate Services Bulgaria) в партньорство с русенската фирма „Ирис“ АД, която изгражда Бизнес Парк Русе на 32 000 кв. м в непосредствено съседство с Mall Rousse.

Mall Rousse се строи върху терен от 60 000 кв. м, на 5 минути от центъра на града, между двете основни пътни артерии – бул. „Липник” и бул. „Потсдам”. Планираната инвестиция надхвърля 85 милиона евро. Разгърнатата застроена площ е над 51 000 кв. м с три надземни нива. Отдаваемата площ е 35 500 кв. м със 160 търговски обекта и над 1200 паркоместа.

„Всичките ни наематели от Mall of Sofia и Mall Plovdiv ни следват. Дори наемат още по-големи площи. Това за нас е доказателство за тяхното доверие в моловете, които правим. Предстоят ни нови проекти в страната, за което скоро ще ви информираме”, сподели г-н Дудоленски.

Квадратурите на магазините в Mall Rousse варират от 20 кв. м до 4700 кв. м. Площите на ключовите наематели, подписващи днес, са 4700 кв. м – „Пикадили“, Cinema City – 3000 кв. м, „Техномаркет“ – 2900 кв. м, Oviesse – 960 кв. м, Leonardo – 1000 кв. м, Happy – 900 кв. м, Esprit – 700 кв. м, Ciela – 490 кв. м.

Към момента – с всички договорени търговски обекти – Mall Rousse e 50% пълен. Договорите са дългосрочни – между 5 и 10 години. Предвижда се след година Mall Rousse да бъде 100% отдаден под наем. Откриването е планирано за началото на 2010 г.

Real Estate Services Bulgaria (RESB) е инвестиционното дружество на Cinema City International и Ocif Group, което има дългосрочни бизнес планове за инвестиции в недвижими имоти в България и на Балканите – търговски и развлекателни центрове, офис сгради и модерни жилищни комплекси. Проектите на RESB, реализирани в България, са:

- Mall of Sofia – 22 000 кв. м отдаваема площ, 120 търговски обекта, 700 паркоместа, 100% отдаден под наем, открит през юни 2006 г.;

- Sofia Tower (клас „А” офис сграда) – 10 000 кв. м отдаваема площ, 150 паркоместа, 100% отдаден под наем, открит през октомври 2006 г.;

- Mall Plovdiv – 22 000 кв. м отдаваема площ, 110 търговски обекта, 700 паркоместа, 98% отдаден под наем, откриване – началото на 2009 г.;

- Park Tower (клас „А” офис сграда) – 16 000 кв. м отдаваема площ, 300 паркоместа, откриване – началото на 2010 г..


„Ирис“ АД е дружество с над 100-годишна история, наследник на първата текстилна фабрика, основана през 1905 година. Към момента основната част от портфейла на компанията е под формата на инвестиции в бизнес, търговски, жилищни и логистични площи. „Ирис“ АД е и инвеститорът, който изгражда Бизнес Парк Русе в непосредствена близост до Mall Rousse. Площта на Бизнес Парка е 32 000 кв. м, ще разполага със 700 паркоместа. Предвижда се да се открие в началото на 2010 г. заедно с търговско-развлекателния център Mall Rousse.

(http://http://www.ruseinfo.net/news/images/m/malliriswide.jpg)
Титла: Re: Русе
Публикувано от: vivanov в 29 Май, 2008, 01:30
Networx Zone Party разтърсва Русе за пети път

Звук с мощност над 25 000 вата ще залее централния градски площад на Русе на 31 май, събота. Това съобщи шефът на "Маркентинг и продажби" в "Networx-България" Димитър Димитров. На тази дата, точно в 18 часа, ще започне петото по ред издание на Networx Zone Party, което отново ще събере хиляди млади хора на площада. За да бъде атракцията на ниво, допълнително ще бъдат "впрегнати" още над 40 киловата осветление, мултимедийни ефекти и т.н. Мощни прожектори и цветни лазери ще "режат" небето над града, на огромна видеостена, каквато в Русе се инсталира за първи път, присъстващите ще се наслаждават на 3D и други спецефекти.
"Черешката на тортата" този път ще бъде DJ Chus - една от най-големите звезди на испанската и световна хаус сцена. Той ще представи пред русенци и многобройните гости от страната и от съседна Румъния своя уникален иберийски саунд - впечатляващ специфичен микс от хипнотичен хаус, трайбъл и модерни прогресив елементи. DJ Chus е избиран няколко пъти за най-добър диджей на Испания, негови сетове са включени в многобройни хаус компилации. Името му не излиза от престижната класация топ 100 на списание DJ Magazine.
Специален гост на Networx Zone Party ще бъде и чаровната пловдивчанка DJ Djane Koki, както винанаги зад пулта ще бъде и русенецът DJ Bobby D от Traffic Radio Station - безспорното интернет радио N1 в България. Музиката си ще представят още DJ Joy и DJ Todd.

Партито, което вече се утвърди сред мероприятията, даващи културния облик на Русе, придобива и международен отзвук. Вече има заявен интерес от съседна Румъния, за да могат да отговорят на интереса организаторите от "Networx" са осигурили два автобуса, които в съботната вечер ще се движат между Русе и Гюргево, за да могат да дадат възможност на любителите на хаус музиката безплатно да посетят шоуто. Така Networx Zone Party се явява своеобразно продължение на Европейския ден на съседите, който Русе първи в България отбеляза. Над 100 фенове на клубната музика от Варна, Велико Търново, Добрич, Шумен и други градове вече са резервирали места в русенските хотели. Интересът вече изравнява Русе с безспорния лидер в организацията и провеждането на крупни мероприятия в областта на забавата Каварна.
Титла: Re: Русе
Публикувано от: Anonymous в 29 Юни, 2008, 17:25
Русе се смали до 156 хиляди


Населението на Русе към днешна дата е 156 хиляди души. Това сочат данните на Териториалното бюро на Националния статистически институт в Русе.
От 2000-та година насам населението на града се е „стопявало" средно с повече от 10 хиляди души годишно. За града е характерно и това, че прирастът продължава да е отрицателен, а миграцията - висока. Единствената утеха в този отчет е фактът, че в Русе детската смъртност продължава да най-ниската в България./

ruse-news.com
Титла: Re: Русе
Публикувано от: dimitrovv1991 в 29 Юни, 2008, 19:55
Това се отнася за периода 2000-2004 година. В последните 2-3 години изведнъж започнахме да дърпаме много напред. Сега и тези молове като направят ще се инвестират и още пари в РУСЕ.
Титла: Re: Русе
Публикувано от: Slamcho в 29 Юни, 2008, 20:27
Неможе да пада с 10 000 на година , 2000г. сме били 162-3 хиляди , на година по около 1000 човека се махат.
Титла: Re: Русе
Публикувано от: vivanov в 07 Юли, 2008, 17:05
Жегата в последните няколко дни накара русенци - отпускари или не, да потърсят спасение в басейните на града и общината. Тези с по - скромни възможности, особено децата, решиха да се разхладят и в градските шадравани, както това се случи днес. Според заповед на кмета на Община Русе Божидар Йотов местата за плаж и къпане за град Русе това са:
- открит плувен басейн „ НОРД ГРУП ” АД в Парка на Младежта;
- открит плувен басейн „ Олимпия”;
- открит плувен басейн Мотел „ Рай”;
- открит плувен басейн Люляк;
- открити плувни басейни към почивна база на ИЗОМА – РУСЕ” ЕООД – Западен парк – хижа Приста ;
- закрит плувен басейн към „ Спарки ” АД –РУСЕ;
- закрит плувен басейн към „ АВКО ” ООД;
- закрит плувен басейн в х-л „ Бистра и Галина ” ЕООД;
- закрит плувен басейн към ПГРКК – пл. “Левски” № 1;

За територията на Община Русе местата за плаж и къпане са:
- открит плувен басейн в с. Ново село – ул. „ Чавдар Войвода ” № 1 ;
- ЕТ „ Дани Мартенски – Йордан Ангелов ” – с. Мартен, ул. „ Ясна поляна ” № 1.
Забранено е къпането в езерото в местността „Липник”, както и в неохраняеми басейни, открити канали, язовири и по поречието на река Дунав, по поречието на река Лом и в района на Лимана.

Най- големият плувен комплекс в града засега в Парка на младежта има 3 басеяна. Единият от тях е за VIP клиенти. Цената за ползването му е 5 лева, а олелия няма. Другите два басейна могат да се ползват срещу 2 лева /за деца до 12 години/ и възрастни - срещу 3 лева.

Общинските басейни "Дунав" и "Локомотив" не работят, тъй като са в трагично състояние с течове и трябва да се вложат много пари в стопанисването им. В момента за тях би трябвало да се грижи "Спортни имоти", ръководено от Велико Димитров. Решения на общинския съвет за концесиониране се очакват, защото собствеността вече е сменена - частна общинска. Засега конкурси няма, защото налице са разминавания в скиците за басейн "Локомотив".

Входът за комплекс "Олимпия" в ж. к. "Дружба" струва 5 лева, като за шезлонг се додават още 2.
Титла: Re: Русе
Публикувано от: vivanov в 21 Юли, 2008, 10:26
"Сити център Русе" отваря врати през есента

Модерен бутиков търговски комплекс в центъра на дунавския град, разположен на мястото на бившето кино, ще отвори врати още тази есен, в края на октомври. Инвеститор е русенската фирма "Магик" ООД. Проектът е дело на едно от водещите архитектурни бюра в града - "Инвест проект" ЕООД, с ръководител на колектива арх. Георги Стефанов. Изпълнител е "Строител" ООД - Русе, с управители Ростислав Златарски и Пламен Генчев. Консултант по време на строителството е "Строителна борса" - Русе. Комплек­сът, който се намира на две улици - "Олимпи Панов" и "Александровска" №26, ще носи името "Сити център Русе". Проектът е съгласуван с Националния институт за паметниците на културата предвид местонахождението на сградата.

Обектът представлява обществено обслужваща сграда - търговски комплекс и офиси на четвъртия етаж. Застрояването е свързано, като фасадите и архитектурният образ на новата сграда по двете улици са съобразени с одоб­рените силуетни планове.

Сградата е монолитна, със стоманобетонни греди, колони и плочи. Всички външни и носещи вътрешни стени се изпълняват от тухлена зидария. Покривът е плосък, оформен като покривна тераса.

Застроената площ в сутерена на сградата е 1255.84 кв.м. Там са разположени нощен клуб със самостоятелен вход откъм ул. "Александровска", подземен паркинг за четири автомобила, шест магазина заедно с необходимите обслужващи помещения. Към нощния клуб са предвидени зала с 92 места за посетители с оформен мокър бар и необходимите обслужващи площи. Подходът за подземния паркинг е откъм ул. "Олимпи Панов" посредством рампа, като ще се използва и за зареждане на търговските обекти.

На първия и втория етаж са разположени общо двайсет и осем магазина, по четиринайсет на етаж. Подходите са от двете улици - ул. "Александровска" и ул. "Олимпи Панов". Магазините са със самостоятелни входове откъм централно разположена пешеходна алея. На третото ниво са разположени дванайсет магазина, два кафе-бара с необходимите обслужващи площи. На четвъртия етаж са обособени тринайсет офиса и архив. На терасовидния етаж, който е с площ 728.50 кв.м, е разположен ресторант със 72 места и открита покривна тераса с панорамен изглед към централната част на Русе.

Връзката между етажите на търговския център се осъществява посредством централно разположен ескалатор и две стълбища. За зареждане на търговските обекти се предвижда товаро-пътнически асансьор.

За външното оформление на сградата ще се използват окачени остъклени стени в различни варианти в комбинация с облицовка от еталбонд, стъклена козирка и др. Комплексът е проектиран в съответствие с изискванията за достъпна среда за хора с ограничени двигателни възможности.
В централната част на търговския комплекс на 1, 2 и 3 етаж се предвижда фонтан с водна стена. Разгънатата застроена площ на обекта е 6973 кв.м.

"Сити център Русе" е първата инвестиция на "Магик" ООД. Проектът се финансира от Райфайзенбанк. В плановете на фирмата са заложени и други инвестиции - за Русе и Вар­на, каза за "Строителство Градът" собственикът на новоизграждащия се комплекс Деян Кутинчев.
Титла: Re: Русе
Публикувано от: DR.KUCHO в 26 Август, 2010, 11:11
Росен Плевнелиев: Русе изостава с европроектите


 Русе изостава с проектите по програма „Регионално развитие“.


Това каза министърът на регионалното развитие Росен Плевнелиев. По думите му, в това отношение Русе сериозно изостава от Бургас и Габрово, в които в момента „влизат“ много повече европейски пари. За дунавското крайбрежие еврофондовете предоставят огромни възможности, но изключително важна е локалната инициатива, подчерта министърът и допълни, че общината трябва да даде всичко от себе си, да има повече компетентност и да направи качествени проекти, защото възможностите са безгранични. Още повече, че Русе е един от деветте града - центрове на растеж на България, каза регионалният министър. Той допълни, че ако общинското ръководство успее да защити тезата, че крайбрежната зона на р. Дунав е ценна за общината и решава стратегически казус ,МРРБ първо ще подкрепи искането тя да бъде предоставена на Общината. Но това трябва да стане с ясно виждане какво ще се постигне, подчерта министър Плевнелиев.


P.S Пускам го предвид последните събития и въпросната фигура б.йотов (не заслужава главни букви) ,техния мързел  и безхаберие води до застоя на Русе и за това хората ще почнат пак да ни ебават ,че града ни е зле и тн.
Титла: Re: Русе
Публикувано от: Valentin в 25 Септември, 2010, 12:20
Официално: Русе по-брой население е 189 072, от които 91 313мъже и 97 759жени! Към 31.12.2009 година.

Динамична таблица за периода от 2004 до 31.12.2009 година:


[table=:o0j0ed85]Население към 31.12.2004година:
Общо: 188 759
Мъже: 91 172
Жени: 97 587[/table:o0j0ed85]

[table=:o0j0ed85]Население към 31.12.2005година:
Общо: 188 765 *
Мъже: 90 580 *
Жени: 97 185 *[/table:o0j0ed85]

[table=:o0j0ed85]Население към 31.12.2006година:
Общо: 191 294 *
Мъже: 92 363 *
Жени: 98 931 *[/table:o0j0ed85]

[table=:o0j0ed85]Население към 31.12.2007година:
Общо: 190 036 *
Мъже: 91 775 *
Жени: 98 261 *[/table:o0j0ed85]

[table=:o0j0ed85]Население към 31.12.2008година:
Общо: 189 870 *
Мъже: 91 679 *
Жени: 98 191 *[/table:o0j0ed85]

[table=:o0j0ed85]Население към 31.12.2009 година:
Общо: 189 072 *
Мъже: 91 313 *
Жени: 97 759 *[/table:o0j0ed85]

Информацията е иззета от Национален статически институт към 6. Население и демографски прогнози -->    6.1. Население -->    6.1.4. Население по градове и пол.


Проблемите ги знаем какви са. Сами си правете изводи!
Само да поясня за някой градове от 2004 до 2009 година по-брой население.

[table=:o0j0ed85]Варна
2004 - 371 509
2005 - 371 088
2006 - 370 587
2007 - 372 932
2008 - 377 320
2009 - 379 844
*Все пак е морската столица и има по-големи възможности![/table:o0j0ed85]

[table=:o0j0ed85]Бургас
2004 - 295 095
2005 - 295 860
2006 - 297 930
2007 - 298 964
2008 - 300 456
2009 - 310 754
*Лятото яко на моренце и лесни работи по-дискотечките![/table:o0j0ed85]

[table=:o0j0ed85]Добрич  :beer:
2004 - 136 258
2005 - 135 690
2006 - 135 690
2007 - 134 876
2008 - 134 538
2009 - 133 648
*Така е то като орязаха субсидиите на "Златна Добруджа" и все повече земеделци фалират.  chair.gif[/table:o0j0ed85]

[table=:o0j0ed85]Силистра (Не се смята село Айдемир)
2004 - 60 611
2005 - 59 788
2006 - 59 440
2007 - 58 805
2008 - 58 218
2009 - 57 576
*Така е като занемаряват Дунавските пристанища...  chair.gif[/table:o0j0ed85]

[table=:o0j0ed85]Разград  :nice
2004 - 65 153
2005 - 64 145
2006 - 63 700
2007 - 62 754
2008 - 62 215
2009 - 61 363[/table:o0j0ed85]

Северо-изтока бавно до момента се смалява!  :evil:
Титла: Re: Русе
Публикувано от: Slamcho в 25 Септември, 2010, 13:49
Статистиката за Русе изглежда доста... грешна.Града ни е не повече от 175 хил. , след преврата 89г. с всяка година се отчида сериозен спад в населението.
Титла: Re: Русе
Публикувано от: vivanov в 25 Септември, 2010, 15:09
Мисля, че тези числа са за цялата община (Николово, Басарбово и т.н.), а не само за града. Същото важи и за Варна и Бургас.
Титла: Re: Русе
Публикувано от: Valentin в 26 Септември, 2010, 19:48
Цитат на: "vivanov"
Мисля, че тези числа са за цялата община (Николово, Басарбово и т.н.), а не само за града. Същото важи и за Варна и Бургас.
Незнам, но пише Население по градове и пол! Има отделно и за област,община...
Титла: Re: Русе
Публикувано от: The Major в 06 Ноември, 2010, 10:27
http://www.ruse-news.com/modules.php?na ... =0&thold=0 (http://www.ruse-news.com/modules.php?name=News&file=article&sid=31322&mode=thread&order=0&thold=0)
Титла: Re: Русе
Публикувано от: Slamcho в 06 Ноември, 2010, 14:43
Ето ти предизборна кампания няколко месеца преди избори..
Титла: Re: Русе
Публикувано от: vivanov в 08 Ноември, 2010, 14:16
Днес кметът на Община Русе Божидар Йотов отпътува за Виена, където ще участва в двудневен бизнес форум за представяне на икономиката, бизнес климата и възможности за инвестиции в русенския регион пред австрийския бизнес. Форумът се организира за трети път по инициатива на Службата за търговско-икономическите въпроси във Виена в сътрудничество с Федералната икономическа камара на Австрия, като всеки път се представя отделен български регион. Тази година форумът представя Русе и Перник като атрактивни градове за бизнес инвестиции.
От българска страна ще участват представители на Министерството на икономиката, енергетиката и туризма, на Агенцията за инвестиции, бизнесмени от България. Срещата ще бъде открита от д-р Рихард Шенц, вицепрезидент на Австрийската федерална камара и посланика на България в Австрия Н.Пр. г-н Ради Найденов. Основен акцент в програмата ще са инвестиционните възможности в България в рамките на Европейската Дунавска стратегия. Предвижда се време за лични срещи и контакти между представители на бизнеса от двете страни. „Проявеният интерес от австрийска страна и осъществените двустранни контакти досега показаха, че този тип икономически форум е ефективна форма за представяне на бизнес климата в България и възможностите за инвестиции в страната” коментира Валери Цеков, ръководител на Службата за търговско-икономическите въпроси в посолството на България в Австрия.
Вече няколко години Австрия е инвеститор №1 в България и затова е обяснимо, че повече от 100 средни и големи австрийски фирми са заявили участие във форума. Очакванията на двете страни са не само за обмен на актуална информация относно юридическите и икономически възможности за бизнес в Австрия и България, но и за реализирането на контакти, които да прераснат в успешно бизнес партньорство.


Междудругото, Валентин Христов също ще присъства на форума. Интересно ми е дали и на какво ниво говорят чужд език двамата!?
Титла: Re: Русе
Публикувано от: ДУНАВ в 08 Ноември, 2010, 14:29
Цитат на: "vivanov"
Днес кметът на Община Русе Божидар Йотов отпътува за Виена, където ще участва в двудневен бизнес форум за представяне на икономиката, бизнес климата и възможности за инвестиции в русенския регион пред австрийския бизнес. Форумът се организира за трети път по инициатива на Службата за търговско-икономическите въпроси във Виена в сътрудничество с Федералната икономическа камара на Австрия, като всеки път се представя отделен български регион. Тази година форумът представя Русе и Перник като атрактивни градове за бизнес инвестиции.
От българска страна ще участват представители на Министерството на икономиката, енергетиката и туризма, на Агенцията за инвестиции, бизнесмени от България. Срещата ще бъде открита от д-р Рихард Шенц, вицепрезидент на Австрийската федерална камара и посланика на България в Австрия Н.Пр. г-н Ради Найденов. Основен акцент в програмата ще са инвестиционните възможности в България в рамките на Европейската Дунавска стратегия. Предвижда се време за лични срещи и контакти между представители на бизнеса от двете страни. „Проявеният интерес от австрийска страна и осъществените двустранни контакти досега показаха, че този тип икономически форум е ефективна форма за представяне на бизнес климата в България и възможностите за инвестиции в страната” коментира Валери Цеков, ръководител на Службата за търговско-икономическите въпроси в посолството на България в Австрия.
Вече няколко години Австрия е инвеститор №1 в България и затова е обяснимо, че повече от 100 средни и големи австрийски фирми са заявили участие във форума. Очакванията на двете страни са не само за обмен на актуална информация относно юридическите и икономически възможности за бизнес в Австрия и България, но и за реализирането на контакти, които да прераснат в успешно бизнес партньорство.


Междудругото, Валентин Христов също ще присъства на форума. Интересно ми е дали и на какво ниво говорят чужд език двамата!?

Повечето "премиери" не знаят Немски,Английски и т.н.Наемат си преводачи и сега ще бъде така с нашите "спасители".
Титла: Re: Русе
Публикувано от: sanches2010 в 08 Ноември, 2010, 15:33
Хахахаха....как няма да започне реконструкцията на площада сега...та нали трябва да се "усвоят" тези 10 000 000 лв докато Идиотов е на власт, да го еба в мамата...капута му нещастен, всичко е премерено бе, хора. Кажете ми кой нормален човек започва ремонт на открито посред зима, а...и то с такива големи размери, каквито е целият ни площад... А и тези хищници-Калинов, Патриков, майка им да еба, не се налапаха и те покрай кмета, всички са в играта, да знаете, и архитект Бочуковска и тези всичките тук... целта е да разделят парите, докато тоя педераст е на власт ионя , близогъзец - Вальо Христов...затова почват ремонта сега, защощото на лято не се знае кой глупак ще гласува за тоя педерунгел, да го щибам аз!!!
Титла: Re: Русе
Публикувано от: Valentin в 08 Ноември, 2010, 16:07
ВЪН ТЕЯ КОМУНЯГИ ОТ РУСЕ  chair.gif
Титла: Re: Русе
Публикувано от: vivanov в 09 Ноември, 2010, 18:05
Божко гледа как да се отърве от отбора на 24-ти ноември, щяло да се избира ново ръководство, още не се знае какво ... "Да ги поемат и правят каквото искат ...." това му бяха думите днес. А в презентацията на Русе накрая спомена, че се поддържали междудругото баскетболни, волейболен и футболен отбор, едва ли не като гордост на града ...  :slap
Титла: Re: Русе
Публикувано от: dunavfc в 09 Ноември, 2010, 19:40
Кмета е такава долна и мръсна свиня,че незнам дали по-лош управник може да управлява прекрастният ни град.Пресен е примера със започването на ремонтите на площада посред зимно време  :4iki
Титла: Re: Русе
Публикувано от: sanches2010 в 09 Ноември, 2010, 19:53
Смърт на всички продажни еничари, които изгониха най-хубавото нещо на България - младите и умните хора...от които най-много ги беше и страх!!!
Смърт на всички комунисти, червени, зелени, оранжеви, НДСВ, които искат само да лапат, крадат и от джоба ни да вземат дори!!!
Но и ние, народа явно това си и заслужаваме-да ни се влачат червата по земята от глад и мизерия, чак тогава може би ще се хванем и дигнем на бунт... Не народ, а мърша, това сме си ние - знаете кой го е казал и преди колко време още!!!!
Щом се прекланяме пред такива гнусни същества, като азис, евгени минчев-жоро минета, дим дуков,който бяха изгонили от един манастир наскоро, слави дългия, и една камара курви, под името чалгарки!!!
А България има всичко, природа-планини, море, имаме невероятна почва за всякакви култури, ние сме една от житниците на Европа,имаме 4 годишни сезона, и за жалост много алчни и хитри политици, които обаче съм сигурен, че едва ли спят спокойно нощем и чакат да дойде Денят на Страшния съд за измамниците!!! Мрете, гадове мръсни!!!
 
Бог да пази България!
Титла: Re: Русе
Публикувано от: DunaF в 10 Ноември, 2010, 12:56
"Бог да пази България!" /Санчес/

Коя България да пази Бог и кои българи? Онези, дето по 5 пъти си сменяха партийната принадлежност, възгледи и прочие само и само да са на гребена на вълната, във властта? Онези българи, които се определиха като безпартийни, само и само да са във властта вързани с конци към партийните си централи? Какво очакваш от такива хора и какво очакваш от народа, дето избира точно тези? Какво очакваш да се промени в държавата, в Русе и в Дунав Русе? Един станал шеф на клуба, друг на фен клуба, трети и пети спретнали по една фракция, един куп модератори и администратори, все началници. А на клона само Гаргата и няколко гладни врабчета, дето всички искат да управляват. Как да се променят нещата? Кой да свърши тази работа, да свърши и малко работа? Най лесно е да се напишат 10 думи. Тук в този форум един сериозен русенец и активен фен се извини официално на кмета за нападките ни към управлението му. Седмица по-късно си изтри мнението, тоест промени. Промяна с такива промени и с такива хора няма как да стане. Нито с другите, дето се хвалят по колко бири са изпили и колко кошчета са наритали по улиците. Или с тези, дето вчера бяха червени, сутринта сини, на обед пимбяни, а довечера ... същата чалга и помия.
Бог да ни опази от тези!

P. S. - Нищо лично към никого, говоря за тези, които администрират, модерират общественото мнение и ръководителите, които би следвало да носят по-голяма отговорност от например Иван Иванов Иванов.
Титла: Re: Русе
Публикувано от: 4I4O MUREY в 10 Ноември, 2010, 13:25
Само не можах да разбера какво са виновни модераторите и администраторите? Че и председателя на фенклуба, който е на изборна длъжност и общото събрание на фенклуба може да го смени ако реши, че наистина не си върши работата. Иначе за другото си прав , в общи линии.
Титла: Re: Русе
Публикувано от: Persona Non Grata в 10 Ноември, 2010, 19:59
Чичо Мъри положението е сложно,хората ни мислят за наркомани и алкохолици и,защото някой си пиел бира това било проблем...

Фенклуб имаше само на хартия,а сега когато решихме да направим нещо други хора се опитват да ни подливат вода.Ами така е,говорим си какви били управниците,а не се виждаме какви сме ние стадото.Нямам търпение да завърша образованието си и да се реализирам,така че да мога да покажа на всички,че не всички млади и интелигентни хора са напуснали страната.
Титла: Re: Русе
Публикувано от: 4I4O MUREY в 11 Ноември, 2010, 14:14
Цитат на: "Persona Non Grata"
Чичо Мъри положението е сложно,хората ни мислят за наркомани и алкохолици и,защото някой си пиел бира това било проблем...

Фенклуб имаше само на хартия,а сега когато решихме да направим нещо други хора се опитват да ни подливат вода.Ами така е,говорим си какви били управниците,а не се виждаме какви сме ние стадото.Нямам търпение да завърша образованието си и да се реализирам,така че да мога да покажа на всички,че не всички млади и интелигентни хора са напуснали страната.
Поздравявам те за това което си написал в последното си изречение! А с проблемите на фенклуба за съжаление не съм запознат. Но агитката се нуждае от освежаване, по тоя въпрос две мнения няма.
Титла: Re: Русе
Публикувано от: nau4i в 12 Октомври, 2011, 11:55
Поздравления за което
Титла: Re: Русе
Публикувано от: hooligan number one в 19 Октомври, 2011, 09:56
ТОВА ТРЯБВА ДА СЕ ВИДИ...
______________________________________________
http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=793242 (http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=793242)
Титла: Re: Русе
Публикувано от: vivanov в 28 Януари, 2012, 18:26
Някой има ли представа какво става с запланувания плувен комплекс Ирис на пространството между Мол Русе и Аристон? Ще се строи ли някой хубав ден?
Титла: Re: Русе
Публикувано от: monika11g в 26 Март, 2012, 14:59
Агитката се нуждае и от освежаване, и от уголемяване...
Титла: Re: Русе
Публикувано от: Persona Non Grata в 27 Март, 2012, 00:28
Правете агитация и присъствайте редовно на мачове, то ядрото на агитката го има отдавна  :wink: