Покажи участието

От тук може да видиш всички публикации на този потребител.


Публикации - El rio gigante

Страници: [1] 2 3 ... 704
1
Възможно е да има още нови футболисти предвид това, че нивото на тези на проби не покри очакванията и те бяха освободени. Особено в защита.

Не, нямаме интерес към Георги Бабалиев на този етап. Васил Шопов не е реалистична опция поради големите финансови изисквания. Той играе в Спартак Пл и заради подкрепа от страна на efbet. Както знаете, генералният спонсор на Дунав е съвсем друг.

2
Първата контрола я отсвирихме. За това, че можах да я гледам в ЮТУБ канала на клуба - голямо благодаря! Защо обаче това излъчване не беше оповестено малко по-рано, попаднах на него съвсем случайно.


Защото мачът беше изместен в последния момент и никой не можеше да се зарече, ще успеем да организираме излъчване от Сливо поле при всичките неудобства да се снима и предава от там.

3
Това младо момче има страхотни данни,но има какво още да учи!Затова с него ,а и с другият ни вратар,трябва да работи бивш вратар.И докато в първия отбор има такъв човек при юношите май няма.Но всички млади се развиват добре.За мен най-голям напредък тази есен показа Джан!Нека намерят опитни футболисти,но без младите не може!


С юношите работи Вихрен Узунов, а вратарите на втория отбор се готвят с първия.


Дано решението е било на треньорите ...


А на кого да е? Нормално е да заложиш на играчи, на които ще разчиташ в бъдеще.

4
Защото Винченцо е решил да отиде при родителите си в Германия след края на полусезона и да си търси късметът там извън футбола.  Заради това Даниел Николов ще бъде вторият избор след Енчев за вратата и трябва да свиква с тази идея, че може да му се налага да варди във важни мачове. Въпреки, че е много млад (само на 17 години) и определено сбърка за първия гол, Николов е сред най-талантливите млади вратари в България и клубът направи и невъзможното да го задържи, за да не отиде в Ботев Пловдив лятото.


 Както Славия инвестира преди време търпение и нерви със Стергиакис, не виждам защо ние да се плашим от това да инвестираме същото в младите си вратари и да им позволим да се развият. По това време миналата година например Енчев беше резерва във В група, днес е сред най-добрите вратари във Втора лига, благодарение на който имаме едно 7-8 точки в повече. Димитър Тодоров дебютира на 16 години в Първа лига, днес е основен играч на Дунав в професионалния футбол.

В крайна сметка угодия няма. Беше голямо реване, че с идването на Киров ще спре да се залага на млади и местни играчи. Когато това не само не се случва, почва обратното - ама защо млади футболисти играели, трябвали опитни. Затова в България нямаме футбол - една грешка и айде на боклука. Понякога се чудя на какво отгоре са претенциите на русенската публика (доколкото я има), при положение, че отборът се движи по програма максимум за последните 2 години и постоянно си качва нивото с няколко порядъка на всеки полусезон без да сменя генералната си стратегия през 2 седмици на база един или два лоши мача или изяви на играчите или при смени на треньорите да завива на 180 градуса.

5
Ами ние и с наличните футболисти сме в средата на таблицата с класирането на Втора Лига. Мисля, че идеята е да надградим осезателно състава си , така, че да атакуваме челните места в класирането още напролет. Шест точки разлика от четвъртия не се нещо непреодолимо. Пък ако нямаме пари за Елита, лесно може да свалим гарда на финала.


Чисто финансово на отбора ще му е много по-добре в Първа лига. Разликата в разходите между Първа и Втора лига за отбор от нашата черга не е голяма, но за сметка на това приходите във Втора са доста по-малко. В Първа лига почваш с 700-800 хиляди лева напред само от ТВ права и увеличението на рекламния договор от основния спонсор.


Затова ако по някакво стечение на обстоятелствата успеем да се включим в битката в челото втория полусезон никой няма да сваля никакъв гард, а ще се натиска до последно за възможно най-предно класиране, включително и промоция ако обстоятелствата го позовляват. За Дунав ще е ключово в някакво средносрочно бъдеще (до 2-3 години) отново да атакува Първа лига. А колкото по-рано, толкова по-добре. Затова и идеята е на първо място да задържим дългосрочно по-добрите и перспективни играчи от младите, а каквото и да привличаме да е класни футболисти за нашето ниво, а не просто бройка играчи да се каже, че сме взели някого. Имайки ограничени финансови ресурси е важно да се вложат умно в селекцията. Търсенето на баланса между това и основната концепция да се налагат млади футболисти ще е ключово за бъдещето на клуба. Няма как да се отстъпи от основната линия да се работи с млади играчи, която не зависи от това кой е треньор.


Иначе за сезона вероятно щяхме да сме с поне 6-8 точки повече ако не бяха контузиите на основни футболисти, от което дойде и непостоянството. За сметка на това, някои от младите играчи направиха значителен прогрес, който си пролича особено накрая на полусезона, когато заради контузии на моменти трябваше да играем само с 1-2 по-опитни футболисти и въпреки това се държахме прилично в мачовете - двете точки с 1948 и в Радомир, както и последната победа над Спартак бяха постигнати с много млади играчи. Други от тях разочароваха най-вече с несериозно отношение и логично на тяхно място идват следващите отдолу.


 Идвайки от североизток, нашата задача беше и най-тежка от всички новаци и оттам преходът ни беше по-труден. Ако теглим чертата - можеше и да е по-добре, но и доста по-зле. Ценните точки, които взехме накрая на полусезона ни дават шанс да мислим за по-високо класиране през пролетта. Дано можем да разчитаме на всичките си играчи през пролетта и нямаме този постоянен проблем с контузии, който ни преследваше цяла есен.

6
В цял свят, но не и в България и то по няколко причини:

1. Първо самата идея да се говори за "по-евтино" на цени на билети, започващи от 4 лева е меко казано екзотична. Колко точно по-евтино? Абонаментна карта може да работи при 40%-50% по-ниска цена от общата цена на билетите за сезона, само дето те същите се държат толкова евтини, че цялото упражнение се обезсмисля напълно.


2. Масовият "фен" (ако можем да го наречем така) чака до последния момент да реши дали ще ходи на мач според фактори като време, моментна форма, подредба на звездите. Като как ще даде едни пари напред за каквото и да било?

3. Клубът има друг тип абонаментна карта - членската карта, която реално е абонаментна карта на изплаща. Цените на абонаментни карти са такива, просто защото таргетът е във фирми и юридически лица да закупуват такива пакети за служители.

В крайна сметка клубът трябва да генерира поне 10% от приходите си за годината от продажба на билети и това няма да стане с цена от 2 лева през 2022 година. Минаха тези времена, цените на билетите тепърва ще се качват. Вече няма нито един отбор от Втора лига, дето да поддържа цени на билети под 5 лева, което всъщност през 2022 си е като 1-2 лева преди 10 години.

7
ДНЕВНИК / Re: Лято 2022-2023
« -: 20 Юни, 2022, 09:11 »
Кога дойдоха, кога играха, кога ги нарочихте? И какво означава класни в нашия случай? Наистина понякога оставам без думи какви неща се говорят с лека ръка. Тоя не ставал, онзи не ставал, третия, петия да се маха.

В Дунав, че няма да дойдат някакви неземни звезди, няма, но и тримата футболисти, които взехме ще вдигнат доста нивото. Мартин Костадинов реално беше сред най-добрите на терена срещу Добрич и е доста класен футболист за нивото на Втора лига (където ще играе за първи път в кариерата си в опит да я възроди). Същото важи за Никола Колев. Мартин Петков от цяла България ни поздравяваха за привличането му, защото пък е един от най-конвертируемите и потенциални футболисти на нашия пазар, който клуб от нашия калибър изобщо може да си мисли да привлече. Също играч с потенциал, който може в Дунав да се разгърне ако се наредят правилните условия. Ние такива играчи можем да привличаме - с някакъв потенциал, които другаде нещо не им се е получило. КЛАСНИ (с главни букви) футболисти във Втора лига трудно се привличат, с нашите ресурси още по-малко.


 
интересен факт е, че отобора заминава на лагер в Трявна, кому е нужно това ? Това са изхарчени 30 000 лв поне, на цялата ситуация в клуба и липсата на сериозни средства напълно необмислено

Колкото до лагера. Отборът няма къде да тренира и да се готви в Русе в момента. Стадион Дунав не е готов още, досега ползвахме на ротация Градския стадион и Сливо поле. Градският стадион сега влиза в процес на регенерация и основна поддръжка за новия сезон и до края на месеца няма да е достъпен. Всеки ден на Сливо поле да се тренира не става. Каквато и селекция да се прави без добра подготовка няма как да стане. Ето това е конкретната причина да прежалим едни 30-на хиляди лева, вместо да оставим отборът да се мъчи на изкуственото игрище на стадион Дунав и да си мислим, че ще водим някаква подготовка.

Изобщо това цялото мърморене за щяло и нещяло е безкрайно демотивиращо и не на място предвид това, че русенската общност не се е завтичала да е много активна, че да може да има някакви претенции за големи звезди да й играят без пари.
Преходът от Трета лига към Втора (и то нашата, която е най-зле) е безкрайно тежко начинание и отборът ще има нужда от повече подкрепа и търпение. Дори и отборът на Веско (който имаше доста повече опитни играчи от нашия сега), когато минаваше от Трета към Втора имаше проблеми. Във форума има архиви и по-паметливите си спомням как след серията загуби в контролите тогава се писаха 1:1 (че и по-лоши) неща. Какви бяха тези футболисти - някакви Патевци, Неновци, Луковци (резервен вратар на Оборище), обречени сме и прочее. Не, че ситуацията тогава изобщо е сравнима със сегашната на фона на ресурси и всичко, както и цели пред клуба, защото сега има и една допълнителна - все пак да пробваме изкараме някой и друг русенски футболист и със сигурност ще се преследва половината от играчите ни поне да са от града и региона. И в името на това се правят някакви компромиси със селекцията и това да се освобождават лесно играчи, които може би към днешна дата може би нямат това ниво, но в течение на времето може и да го заимат. Все пак продължаваме да говорим за един отбор със средна възраст от 20-на години, който е много по-близо до възраст за юноши-старша, отколкото до мъжки футбол (25-26 години). На този фон да се подценяват постиженията им и бързината, с която се развиват е нечестно. Реално отборът почна от много ниско ниво и на всеки 6 месеца повишаваше класата си с няколко порядъка (например от това да пада с по 6 гола от Шумен и Попово) да стане първо фактор в следващите 6 месеца, а след това и непобедим в групата си след още 6. Сега просто следващата стъпка е доста по-трудна, сложна и трябват правилни подкрепления. Защото освен КЛАСАТА, трябва да се гледа и техния характер, ниво на професионализъм и изобщо как биха могли да се впишат в това, което се мъчим да направим. 

Ясно е, че не всички ще станат професионални играчи и доста ще изпаднат по пътя. Някои сигурно и няма да залсужават да станат. Но поне 6-7-8 наши играчи ако имаме с роля в отбора ще е добре. Ако успеем и да продадем някой от по-талантливите, ще е добре за клуба и единствената реалистична стратегия да се завърти колелото в близките години и клубът да натрупа някакви капитали от своята собствена дейност, а не само да се молим и да просим някой да помага, да се обещава, да не се изпълнява и да се чудим какво да правим.

8
Чуват се вече много мнения, че треньорите не се справят с трудните мачове.  Визира се участието ни във Втора Лига и вероятността да сме боксова круша там. Не знам ще съберем ли по-голям бюджет, от което зависи бъдещата селекция, но освен 4-5 качествени и опитни играчи май и съответен треньор ще ни трябва. Иначе имаме поне 10-12 играчи от този състав които при определени условия биха се справили добре в по-горната дивизия. Ръководството твърди, че преговарят с играчи, но нищо конкретно не се чува. Поне като постове.


Мислите ли, че трябва да тръбим с кои играчи се преговаря преди да има нещо финално. За това за кои постове - за всички. За отбора ще бъдат взети най-добрите възможни решения според обстоятелствата.

9
Как премина общото събрание на клуба?


Какви решения се взеха за насоката на развитие на клуба и футбола в България?


Това общо събрание се провежда по изцяло нов начин и мисля за първи път в България се прави така. Има онлайн платформа и членовете имат достъп до материали и детайли, като имат опция да гласуват онлайн чрез своя персонален идентификатор или да се възползват от пунктовете за гласуване на няколко места в Русе.


Процесът ще трае до 15 март.
Специалното общо събрание на "Дунав" започва на 3 март - ФК Дунав Русе (fcdunav.bg)


10
Хоп ,да се обадя и аз след като играхте с нашите ,гледам се оплаквате от  нивото на отбора ,според мен сте точно където трябва и клуба ви е структуриран както никой друг в България за което евала ,само ми е жалко ,че не събирате яко народ на стадиона ,а го заслужават хората ,дано успеят да продължават така и да надграждат стъпка по стъпка всяка година и скоро и академията да вади солидни кадри ,ей при нас номер 7 си е нашо момче и вече няколко сезона си играе и в А група натрупа опит ,тва е пътя и като имате дубъл примерно във В група да трупат минути в мъжкият футбол ,пък и тея които не стават за първият отбор отиват в други отбори и пак се помага на бг футбола един вид.При нас честно да ви кажа с тея играчи ще е труден пролетен сезон и ако се качим 90% от отбора не става за А група,отделно сме зависими финансово, та пак не е много сигурно до кога ще тече кранчето.Другото което ми прави впечетление ,че ръководството си е с перуката и даже кмета стана част от изпълкома ,но най ме разочарова ,че агитката си мълчи по темата  ,та не съм сигурен дали даже ходя да ги гледам ,обичам си отбора и историята ,стадиона ,но като ги гледам тея неща ми се отщява ,затова се радвайте че си имате един независим клуб ,където вие си взимате решенията с вот. И да видим какво стане с новият изпълком ,така са се окопали поне в търновското бфс ,че не знам как ги разкарат ,всичко е много навързано ,но дано ги изритат та поне да почне процеса и така успех през пролетта и догодина във Втора лига да почне отвърждаването ,аз  обмислям да си взема някоя къщурка на село докато света не се е разпаднал  :D и ако е по към русенския край даже може да идвам да ви подкрепям от време на време и да стана член защото уважавам и харесвам това което правите ,чао засега и успехи.


Можеш да станеш член и онлайн без да пътуваш до Русе: [size=78%]Стани член - ФК Дунав Русе (fcdunav.bg)[/size] :)


Иначе за публиката. Нека не забравяме, че има пандемия и при нас ограниченията се спазваха. В мачовете, в които имаше публика и по-свободен режим, имахме доста прилина посещаемост за това ниво - около 1000 - 1500 зрители. Сега като се върнем на Градския стадион в Русе, очакваме още повече хора да идват. Но истината е, че без фенове футбол в България няма има и това, което казваш за зависимостите е така, но също така тези хора - кметове, ръководства и така нататък са едни от малкото, дето са си сложили главата в торбата да правят нещо в уникално тежки времена.


Успех и на Етър, мястото ви е в Първа лига.

Колкото до нас, хората е нормално да са взискателни, но е ясно, че отборът ни се прави стъпка по стъпка и момчетата тренират здраво всеки ден с идеята да прогресират нагоре. Ние нямаме тези възможности да го постигаме със скъпа селекция, а с развитие на играчите ни. И е ясно, че по пътя ще имаме и болезнени шамари и уроци. Този отбор само допреди година падаше от Попово в Русе с 0:3. За това време скокът мисля е осезаем, но просто тръгнахме от много ниска база, имаме и много предизвикателства да преодоляваме по пътя. В клуба и около клуба има много хора, които работят и като доброволци и мисля, че градим много приятна общност.


11
То и ние второто полувреме вкарахме доста от резервите си и юноши, като реално всички футболисти са имали 45 минути на терена.

12
По никакъв начин не искам да излиза, че критикувам ръководството. Направи се много отбора да бъде спасен, да се намалят дълговете останали от А група. Наясно съм че със спонсорите е много трудно. Идеята ми е че футболисти като Исмаил Иса, Драгош Фърцулеску и Самир Аяс, биха помогнали много на по-младите футболисти да растат покрай тях и да са по-подготвени за професионалния футбол. Сещам се че Мохамед Брахими, който в момента е в Ботев Пловдив е играл в Нефтохимик за 1500 лева заплата. Това в Спортал го бяха писали. Те по 2500 лева заплати вземаха в А група, въпросните трима футболисти, докато играеха тогава за Дунав. Никой не очаква, че ще гоним А група догодина. Но всеки се надява на едно 8-9 място и поне едни стабилни домакинства, които да привличат по 2000-3000 човека.


Със сигурност се прави всичко възможно, дали това ще е достатъчно ще видим. При всички положения ще трябва да се подсилим, но с точните хора, на точните постове и без да се отстъпва от основните идеи на клуба, защото пак ще се влезе бързо в старата спирала. Като цяло от гледище на днешното положение, програма максимум за следващите 2-3 сезона е Дунав да се утвъдри във Втора лига като стабилен участник, да се доведат докрай реформите в школата и да се укрепи организационно и финасово, като се завърши оздравяването на клуба. Едва след като се изпълнят тези неща, ще може да се говори за нещо повече. За момента простият преход от аматьорския в професионалния футбол ще бъде значимо предизвикателство и никой не си прави илюзии.

В момента Дунав като бюджет не е даже лидер в нашата група - Тервел и Балчик разполагат с по-добри бюджети от нас, пък за В група като цяло, със сигурност сме извън първите 10 по този показател. Ние сме и един от броящите клубове в България, който може да претендира, че се и самоиздържа в едни доста тежки времена за икономиката и футбола и това е възможно, защото внимаваме много с бюджета. И пак е много трудно. В тези времена говорим за оцеляване на футболните клубове в България, лесните пари във футбола са на приключване.

13
От гледна точка на развитието на един клуб или на каквото и да е друго няма философска дилема. Първо са инвестициите, след това следва развитието, или иначе казано - развитието е пряка функция от степена на финансиране на една организиция. Оттам следва всичко друго. Няма как един футболен клуб да трупа успехи и чак след като ги натрупа някой да се сети, че го има и трябва да се инвестира. И причината е проста - няма как да има успехи без финансиране.

 Понякога се случва, но е по-скоро въпрос на късмет и правилно подреждане на планетите.

14
Това са някакви митологии. Има три групи отбори във Втора лига. Четири-пет отбора дават  по сериозни пари, стигащи до 4-5 хиляди, но това са за отделни играчи. Това сигурно и ние можем да си го позволим, било то на цената да се заложи бомба в съблекалнята.

След това идват отборите, дето обещават като за 4-5 хиляди ,но така и не ги дават, защото всъщност ги нямат (ние не искаме да сме от тях). Всички останали са с много сходни параметри, в които ще се поберем и ние - около средната заплата за България и премии. Това е реалното.

А то богати и сериозни спонсори, дето да искат да плащат всичко няма. В дългосрочен план (разбирай 5+ години) при добро стечение на обстоятелствата включващо прекалено много фактори, се надявам партньорството с MAPEI да прерасне в нещо по-голямо. Ако има няккава опция за сериозен инвеститор, разбира се няма как да не се разгледа. До тогава, няма друг реалистичен начин - клубът ще трябва да се самоиздържа. Ако няма достатъчно хора (публика), за да се случи това, цялото упражнение е малко безсмислено. 

15
От такива "звездни селекции" сме на този хал и още ги плащаме. В тези времена на фалиращи фирми, намаляващи бюджети и скачащи разходи за консумативи и битово обезпечаване от порядака на 4-5 пъти, е чиста лудост да се раздават такива пари. Ако вземеш някой на тези суми, ще трябва да вдигнеш поне на още 6-7 човека. Селекция ще има лятото и то пак 3-4 човека, които са внимателно наблюдавани и се вписват в политиката на клуба. А като на стадиона ще има 100 човека, то и отборът ще е за толкова.

Страници: [1] 2 3 ... 704