Автор Тема: Бобоков-натиск върху рефери???  (Прочетена 2090 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

millwall_fan

 • Фен
 • *****
 • Публикации: 2303
 • Одобрение: +1/-2
  • Профил
Бобоков-натиск върху рефери???
« -: 13 Декември, 2007, 23:52 »
Ето едно интересно интервю с един изваден от листата съдия.Изглежда не всичко,което приказваха от предното ръководство на Дунав е истина,а и аз никога не съм им вярвал напълно,макар че и аз като повечето от Вас свързвах Възраждането на Дунав с Приста Ойл.

Цитат
На 19 август 2006 година Изпълкомът на БФС изважда от ранглистата на съдиите в професионалния футбол Красимир Йосифов, ръководещ рефер от Великотърновската колегия. Неговият разказ пред "Тема Спорт" разкрива както схемата за натиск и влияние върху арбитрите, така и порочната практика, задушаваща съдийството в Старопрестолния град. Оказва се, че там съдбата на хората в черно се определя от един артикул, струващ на сергията 30 стотинки - вафла "Боровец". В основата на този абсурд стои Ичко Лозев - заместник- председател на Съдийската комисия към Българския футболен съюз, шеф на реферите във Велико Търново и не на последно място - основен дистрибутор на въпросната вафла.

Наясно си, че това интервю ще ти донесе само негативи, от истината полза няма в абсурдната ни държавица...
- Знам, но все пак съм нормален човек, който иска да защити себе си, своята теза. Това, в което вярва. На мое място може да се озове всеки съдия. Трябва да говоря.

Как започна твоята история?
- На 19 август 2006 година Изпълкомът на БФС взе решение да бъда изваден от съдийската ранглиста. И то при положение, че свирих до края на пролетния полусезон в А и Б група, а през лятото ръководих куп мачове от финалите на юношеските първенства и турнири. И ти да беше, щеше да се озадачиш каква е причината.

Какво научи?

- На заседанието на ИК станал Пламен Бобоков, шеф на "Приста Ойл", и казал "Без Краси Йосифов, гледах го във Варна, не ми хареса". Веднага ми стана ясно - на 25 март 2006 г. ръководих мача Спартак Варна - Дунав Русе от втория ни ешелон. Домакините - лидери в групата, сигурни участници в елита. Гостите - борят се да не изпаднат. Мачът завърши 1:1, дадох две дузпи за домакините, втората беше и с червен картон. Тогава помогна и асистентът ми Тихомир Боболов, много кадърно момче с бъдеще, за което ще стане дума по-късно. Иначе оценката ми за двубоя е отлична - 8,5.
Какво общо имаше този мач с твоето изваждане от съдийството?

- Не се ли сещаш - тогава Пламен Бобоков беше президент на Дунав. Реших да се срещна с него. През октомври миналата година отидох в офиса на "Приста Ойл" в Русе. Там, на четири очи, Бобоков ми каза: "Аз те извадих от А и Б група, по мое настояване. Ако бяхме били във Варна, щеше да свириш още". Но с течение на времето разбрах, че Бобоков е бил подведен, използван като параван, за да ме махнат. Причините са още по-дълбоки.
За тях след малко, но само от казаното дотук ми настръхват косите - става дума за член на Изпълкома...
- Сега става ясно на всички как се чувстват българските съдии в момента, много от тях - млади момчета, на по 25-26 години. Мачкат ги със страшна сила, решават им съдбите в кабинетите на клубни шефове. Не е нормално в Изпълкома да има собственици на отбори, които да определят съдийските листи. Абсурдно е в съдийската комисия да се вземат еднолични решения, ей така, безконтролно. Това го няма никъде. Налице е особен вид на феномена "държава в държавата". Такива неща може да се случат само в България.

Гледам пред теб стои лист хартия...

- Това е молбата ми до ръководството на БФС да получа официално обяснение като нормален човек защо съм изваден от съдийството в професионалния футбол. Молбата е заведена с входящ номер в деловодството, датата е 26 февруари 2007 година. До ден-днешен - 10 месеца по-късно, още не съм получил отговор.

Но ти знаеш отговора, кажи сега къде са истинските причини за секирата срещу теб.

- През пролетта на 2006 година получих назначение да ръководя мача Светкавица - Добруджа. Няколко дни преди срещата, по време на ежеседмичния семинар на колегията ни, Ичко Лозев ме извика настрани в залата за конференции в Зоналния съвет на БФС - Велико Търново. Каза ми "Направи всичко възможно домакините да бият".

Ти какво му каза?

- Отговорих му ясно и точно: "Аз такива работи не мога да правя и ще свиря, каквото видя на терена".

Сега се сещам - ликът на Лозев грееше на бутилка вино, специална серия на "Винпром"-а...

- Това не ме интересува. Важното в онзи мач бе, че Светкавица победи с 1:0. След него гостите специално ми благодариха за съдийството. "Паднахме, но с игра, а не заради рефера" - така ми казаха. Но не ми било писано да се отърва...

Защо?

- Няколко дни по-късно, пак на семинара на колегията ни във Велико Търново, Ичко Лозев ми казва "Седни на първия ред". И след малко се обръща към нас: "Аз на вас ще ви е..а майката!". Питам го "Защо псуваш?". Разбрах, че било заради мача в Търговище - домакините били недоволни. Спечелили мача, но съм им бил вдигнал четири жълти картона... Тогава разбрах - готвят се да ми отрежат главата. Свирех всеки мач като бенефис. Започнаха да ми дават наряди със заложени капани. До края на сезона свирих Литекс - Локомотив Пловдив (3:1) и Локомотив София - Черно море (2:1), даваха ми дербита в Б група... Изкарах ги без проблеми, но явно съдбата ми е била предрешена. След като не можаха да ме ударят, се сетиха да използват Бобоков и оня мач във Варна.

Сещам се, че по подобен начин си отиде и Каубоя, и Коцето Костадинов - силен клубен шеф е недоволен и са аут...

- Нещата са очевидни, но искам да се съсредоточа само върху моя случай. По мои канали научих за какво става въпрос. Казаха ми буквално: "Проблемът ти е локален и се казва Ичко Лозев".

Защо те е нарочил?

- Този човек дели съдиите на две групи - такива, които ще му свършат работа, и такива,  които няма да искат. И в буквалния смисъл нещата са такива - виж кой работи във фирмата му за дистрибуция на вафли.

Проверих, че ЕТ "Ичко Лозев" е основен дистрибутор на вафли "Боровец"...

- Тихомир Боболов, помощник-съдия в елита, е началник склад на Ичко Лозев. А новата "звезда" Светослав Ставров, влязъл на мое място в листата на ръководещите рефери в професионалния футбол, е шофьор на камион във фирмата на Ичко Лозев. Това е показателно.

Просперират хората, сещам се, че Боболов е предложен за международен асистент...

- И то за втори път. Но да забрави - мисля, че Ичко Лозев пуска тази муха, за да може Боболов да му е верен. Иначе едва ли Ичко ще допусне Боболов, едно много способно и умно момче, да ходи помощник-съдия по чужбина - в негово отсъствие кой ще му ръководи склада за вафли?

Кажи сега за Станислав Ставров.

- Този човек аз го доведох от Враца във Велико Търново. Той дойде с диплома за средно образование 3,30. Сега се води, че учи във ВТУ, текат му оценки... Друг е въпросът дали въобще се явява в университета. Можеш да се досетиш, че това става с връзките на Ичко Лозев. Във ВТУ главен асистент в катедра "Педагогика на физическото възпитание" е Светослав Стефанов...

Това име ми е познато...

- Той бе изваден преди години от съдийството заради формалното нарушение на правилника на мача Локомотив София - Добруджа, който се преигра. Сега обаче се подвизава по терените като помощник-съдия. Това е показателно за всичко, което става във Велико Търново...

Бизнесът и съдийството явно са страшно свързани.

- Не искам да коментирам неща извън футбола...

Но като започна за тия вафли, чувал съм за мистериозен бизнесмен, собственик на футболен клуб, който е "захранвал" с камиони със захар въпросната фирма в замяна на "правилно" съдийство...

- Не коментирам... Ако правиш някакви намеци за Гриша Ганчев, знай, че той е най-добрият президент, който милее за футбола и направи страшно много за него.

Или пък друго - напоследък лансират като ръководещ съдия Георги Йорданов. За него чух, че бил счетоводител в хлебозавода в Габрово, където акционер бил Борислав Михайлов...

- Пак не коментирам, иначе Гошо е много добър и способен съдия.

Чувал съм още нещо - вярно ли е, че Пламен Бобоков е помогнал със сериозна сума за конгресната победа на Боби?

За пореден път ще кажа - не искам да говоря за такива неща.

Имаш ли още надежда, че ще те върнат в съдийството?


- Да, и това ме крепи. Заради това се преместих от Велико Търново във Варна. За да се отърва от Ичко Лозев. Крайно време е в ръководството на съдийската комисия да влязат способни бивши арбитри - Любе Спасов, Димо Момиров... Все още имам надежда, че в Изпълкома има хора, които наистина искат промяна за добро. Иначе живея заради съдийството, заради него преди години напуснах армията, зарязах работата си, за да стана добър съдия. Когато хората ядат и пият на Коледа и Нова година, аз почивам и се стягам на другия ден да тичам, да поддържам форма. Няма да се откажа да се боря. А на Борислав Михайлов искам да кажа, че се предоверява на хора, които злоупотребяват с доверието му, говорят зад гърба му...

Кои са тези хора и какво говорят?

- Това ще го кажа само на президента на БФС в разговор на четири очи.

 [/quote]

Ивайло СЛАВЕЙКОВ

в. "Тема Спорт"
« Последна редакция: 01 Януари, 1970, 02:00 от Guest »

Footman

 • Напредващ
 • ***
 • Публикации: 659
 • Одобрение: +1/-0
  • Профил
Re: Бобоков-натиск върху рефери???
« Отговор #1 -: 14 Декември, 2007, 07:59 »
Ужас. Разговора в офиса на Приста въобще не ме учудва. Какви мачове наблюдаваме, за какво си пилеем нервите...
« Последна редакция: 01 Януари, 1970, 02:00 от Guest »

4I4O MUREY

 • Фен
 • *****
 • Публикации: 1024
 • Одобрение: +0/-0
  • Профил
Re: Бобоков-натиск върху рефери???
« Отговор #2 -: 14 Декември, 2007, 08:35 »
Цитат на: "Footman"
Ужас. Разговора в офиса на Приста въобще не ме учудва. Какви мачове наблюдаваме, за какво си пилеем нервите...
Всъщност аз не виждам да е станало нещо нередно. Вие не гледахте ли мача във Варна? Мислите ли , че съдията свири 50:50? Е, ако е допуснал много грешки защо Пламен Бобоков да не настоява той да бъде изваден от листата на съдиите? Не виждам в случая някакво нарушение от страна на тогавашния бос на Дунав.
« Последна редакция: 01 Януари, 1970, 02:00 от Guest »

El rio gigante

 • Фен
 • *****
 • Публикации: 10523
 • Одобрение: +174/-52
  • Профил
Re: Бобоков-натиск върху рефери???
« Отговор #3 -: 14 Декември, 2007, 11:02 »
Абе странна работа. Аз не си спомням по времето на Бобоков да е имало някакви тенденциозни отсъждания в наша полза, даже напротив. Даже се радвахме по едно време, когато съдиите благоволиха да свирят 50:50.
Може би мача Дунав-Калиакра миналата пролет, когато съдията имаше смелостта да свири, това, което видя...с изключение на отменения им гол, който мисля, че си беше редовен, но както и да е.
« Последна редакция: 01 Януари, 1970, 02:00 от Guest »
Only the dead fish follow the stream