Още преди 30 -40 години, когато бях още млад и зелен, често чувах коментари под сурдинка за гледната точка на ръководството на клуба в следния дух - за Дунав е по-добре да играе в 'Б' група и да е сред първите 5-6, но не и първи, отколкото да играе в 'А' група и да крета сред опашкарите. Предполагам, че и тогава причините са били най-вече финансови, а може би и други, и затова толкова дълго тънахме в 'Б' и 'В' група. Въпреки че тогава времената бяха други, за съжаление явно нищо не се е променило и до днес - оставаме си глуха провинция, забравена от Бога и от централната власт, един град с все по-затихващи функции, все по-оредяващ и запустяващ. Какво да очакваме по-добро за спорта, като всичко друго е все на този хал. Единични и краткотрайни проблясъци като с женския баскетболен отбор и футболния Дунав от миналия сезон, които бързо угаснаха и всичко отново си дойде на мястото. Дано да се окажа лош пророк, но не очаквам нещо по-добро и за волейболния мъжки отбор. Мъчно ми е, че пиша това, но очевидно това е горчивата истина.
За всички е ясно, че нещата опират до пари. Явно в нашия град няма хора с пари, които да развържат кесиите и да помогнат сериозно на клуба. Дунав очевидно не е удобен и за клуб на държавна и партийна хранилка, като някои други, известни на всички. Проблемът не се отнася само за Русе - на всички е известно за пълния непукизъм и пренебрежение на централната власт към цяла северна България. Къде ни е инфраструктурата тук, къде са ни магистралите - само две части, останали от Татово време. Ще строят уж, но всичко си остава само с добри намерения за неопределеното бъдеще и само празни приказки. Приоритетът на Северна България е почти нулев, глуха провинция. Строят магистрали, които са изгодни, удобни и нужни най-вече на софиянци. От цяла северна България единствено Варна бележи някакъв просперитет и причината за това е ясна - морето. Всичко останало е единствено икономически, демографски и всякакъв друг упадък. Кога най-после нашите така наречени 'политици и управляващи' ще свалят розовите очила, ще признаят истината и ще направят не само на думи, но и на дела нещо полезно и нужно и за нашата, северна България, а не само за южна и за столицата? Трябва да се заемат с това не на думи, а на дела, и то сега, веднага, а не някога в неясното бъдеще, с празни обещания. Отплеснах се малко, но за всички е ясно, че нещата са свързани и имат логично обяснение.
За съжаление, за спасението на Дунав съм песимист. Твърде дълго се забави вземането на мерки, набраната инерция вече е доста голяма и не виждам как ще се оправят нещата. Дори и смяна на треньора вече ми се струва твърде закъсняла мярка. Ако освободим Орачев и вземем същия като него, тогава каква ще е ползата. Пък и кой треньор с име и авторитет ще се жертва да дойде да вади горещите кестени от огъня в този отчайващ момент. А пък ако наистина целта е Дунав да играе в 'Б' група, тогава няма смисъл да си чешем езиците тук, каквото е решено, то ще стане. И пак се моля да се окажа лош пророк и да бъда опроверган.