Автор Тема: Проект за декларация на фенклуб Дунав-Завинаги  (Прочетена 392 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

El rio gigante

 • Фен
 • *****
 • Публикации: 10512
 • Одобрение: +166/-52
  • Профил
Давайте предложения и идеи. В момента обсъждаме този текст


До Български футболен съюз
 Министерство на младежта и спорта
 Община Русе
 СНЦ "ФК Дунав" - Русе
Nova Broadcasting Group
Футболната общественост на България и всеки друг съпричастен

 Уважаеми дами и господа,

Тази година беляза едно събитие, определено като "историческо" от страна футболните деятели в България, а именно така нареченият "рестарт" на футбола в страната. В рамките на дискусиите по темата беше изведен на преден план проблемът с посещаемостта на футболните срещи в професионалния футбол, както и мерките, които да се предприемат, за да се реши този проблем. Вероятно не са необходими мненията на чужди експерти, за да имаме основание да твърдим, че това е един от основните проблеми, които спъват функционирането на клубовете като нормални пазарни субекти и компрометират сериозно всякакви усилия по оформянето на т.н. "комерсиален футболен продукт", който да бъде атрактивен за телевизионно излъчване и в същото време да бъде способен да привлича капитали с ясен и законен произход.

В тази връзка бихме желали да изразим своето несъгласие с взетото решение четири от клубовете в състава на "Първа професионална лига" за сезон 2016/2017 - ФК "Дунав" Русе, "Локомотив" (Горна Оряховица), "Черно море" (Варна) и "Ботев" (Пловдив) да домакинстват на стадиони, намиращи се извън техните градове. Предтекстът е, че не отговарят на изискванията, заложени в наредбата, като за фундаментален проблем е посочен липсата на осветление на въпросните стадиони. БФС допълват мотивите си със становище, че въпросното изискване е залегнало в правилата още преди година с подтекст, че клубовете би следвало да са имали достатъчно време, за да отговорят на изискванията. В тази връзка, бихме желали да изразим разбирането си, че всички законови процедури изискват технологично време и ремонтните дейности, когато и да стане факт тяхното начало, ще наложат изиграването на определен брой срещи извън Русе в нашия конкретен случай, но в същото положение са и всички други споменати отбори. В същото време обаче, бихме желали да обърнем внимание на представителите на БФС конкретно занимаващи се с администриране на шампионата, че при всички положения ремонтните дейности няма да могат да започнат до приключване на въпросните законови процедруи, а това по всяка вероятност ще се случи след началото на настоящия сезон. Какво означава това с прости думи? Означава, че ще има известен период на вакуум, в който на въпросните стадиони няма да има ремонтни дейности, но в същото време отборите ще бъдат принудени да домакинстват на други съоражения. Според нас това не е в услуга на българския футбол и не кореспондира с декларираната политика за  привличане на фенове, като твърдението ни почива на следните аргументи:

1. Част от фундаментите на футбола е връзката на даден футболен отбор с града, от който е. Вероятно има причина един отбор да се казва Дунав от Русе, друг да се казва Лудогорец от Разград, трети да бъде Черно море от Варна и така нататък. И като следствие въпросните отбори би следвало да се очаква да домакинстват в населените места, от които са, освен в случай на непреодолима пречка.

2. Категорично отхвърляме внушението, че въпросната точка била приета преди година и клубовете са имали достатъчно време и възможност да отговорят на изискването за осветление. Бихме желали да напомним, че именно представителите на БФС неколкократно заявиха по отношение на други казуси, че наредбите от предходните сезони са "нулирани", първенството е ново и прочее. В тази връзка смятаме, че е въпрос на последователност в това отношение, футболната централа да не третира едни казуси по новите, "нулирани" наредби, а по други да прави референции към старите правила. Наредбата би следвало да е еднакво "нулирана" както що се касае до атрактивното "прелитане" на определени отбори през футболната пирамида на страната, така и за всеки друг казус.

3. Извън чисто формалните аргументи, изразени в точка 2, смятаме че е логично клубовете, които са започнали вече процедури по удовлетворяване на изискванията да получат възможност да играят на собствените си стадиони до началото на ремонтите. Същото важи и за новите отбори в "ППЛ", като бихме желали да обърнем внимание, че изключенията и "компромисите" в такива случаи са политика на много по-големи федерации от БФС, администриращи много по-известни първенства от нашето, без разбира се да подценяваме престижа на така рестартираното ни футболно първенство. Навсякъде в т.н. "цивилизован свят", към който иначе се стремим са налице два подхода - извънредно финансово стимулиране на новаците, така че те да нямат аргументи да не изпълнят определените стандарти на лигата или допълнителни срокове за тяхното покриване, свързани с логиката, че идвайки от лига, която им предлага по-малък достъп до финансови приходи от телевизионни или рекламни права, те няма как да отговарят на пълните стандарти от първия ден на пребиването си в най-висшия ешалон. В нашия случай, мислим е вън от всякаква дискусия що за възможности предлага на клубовете престоят им в бившата вече "Б" група по отношение на рекламни приходи, телевизионни права и медийно внимание. Отговорът за съжаление е прекалено разочароващ.

4. В резултат на фактическата обстановка, описана по-горе, смятаме, че футболните клубове, особено тези, идващи от по-долна дивизия няма как да бъдат държани отговорни за липсата на възможност да отговорят на всички изисквания, съотетно не може да им се прехвърли цялата вина и последствия. Това за тях е въпрос и на логистични и финансови трудности, които ще ги направят още по-неконкурентноспособни, а от това ще загубят всички, включително и притежателят на правата за телевизионно разпространение, в чието име най-вече се въведе въпросното изискване.

Въз основа на изразените аргументи, бихме желали да предложим и следните идеи за по-гъвкавко третиране на поставения от нас проблем. На първо място призоваваме БФС и Nova Broadcasting Group да стигнат до консенсус за датите и часовете на мачовете възможно най-скоро, за да могат всички страни да планират дейността си по-рано. За нас една такава предвидимост е особено важна, тъй като все още очакваме да обсъдим с ръководството на нашия футболен клуб ценовата политика за новия сезон, абонаментните карти и т.н., а нищо от това няма как да стане факт, докато не знаем къде ще играем, колко дълго и други важни подробности. Успоредно с това да се определят и срещите, които са най-приоритетни за излъчване в прайм-тайм, съответно изискващи непременно наличието на електрическо осветление на стадиона. Не виждаме причина ако двубои като например Дунав - Верея или Дунав - Пирин Благоевград, Локомотив ГО - Дунав не бъдат приоритизирани за излъчване в най-гледаното време, същите да се играят непременно на други стадиони до момента на започване на ремонтните дейности, когато това така или иначе ще стане неизбежно.

Призоваваме и представителите на Общините, Министерството на младежда и спорта и БФС да координират помежду си този въпрос, като се определи точен график на изпълнение на ремонтните дейности с начални и крайни дати, като това стане в първия момент, в който етапът на развитието на законовите процедури позволи такава предвидимост. Ако след крайната дата за ремонтните дейности, декларирана от съответните общини и фрими-изпълнители, съораженията са все още негодни и не отговарят на поставените критерии, тогава бихме приели политиката на нулева толерантност. Считаме, че си заслужава да се положат усилия за минимизиране доколкото е възможно на логистичното и финансово бреме, което едно такова преместване ще наложи на нашия клуб (а и на всички останали в подобно положение) и разчитаме на здравия разум да надделее в тази ситуация. Разбираме, че има натрупани много проблеми през годините, но именно поради този факт смятаме, че не е реалистично те да се очаква да се разрешат с натискане на едно копче, пък било то и със сакралната вече дума "рестарт".

От името на цялата русенска футболна общественост,
Фенклуб "Дунав-Завинаги"
« Последна редакция: 08 Юли, 2016, 21:30 от RIVER »
Only the dead fish follow the stream

NITRO

 • Фен
 • *****
 • Публикации: 3679
 • Одобрение: +125/-25
  • Профил
Въпреки, че не съм член на фенклуба, подкрепям изцяло декларацията. В нея по разумен, балансиран и дипломатичен начин са засегнати всички основни въпроси, които ни вълнуват във връзка с участието на Дунав за първи път след 25 години в най-високото ниво на футболната ни пирамида.
« Последна редакция: 09 Юли, 2016, 00:18 от nitro77 »

boti4eli

 • Фен
 • *****
 • Публикации: 1425
 • Одобрение: +55/-12
  • Профил
Ясно и точно, не даващо възможност за претълкование.

zapalqnko64

 • Напредващ
 • ***
 • Публикации: 389
 • Одобрение: +24/-49
  • Профил
Никой няма да чете подробности,а както се казва,ще я бутнат настрана да добие административно-бюрократичен вид.Декларацията е много добра.Важното е,че се стигна до нея.Не може този,който е влязъл сега,да се третира наравно като Сл и Чм.Може и да сме били наясно с наредбите,но влизането в ППЛ е нова ситуация за новаците.И тук е прав кмета,че не може да правиш стадион след като не си влязъл.БФС поставят общините пред свършен факт,а държавата трябва да плаща,за нещо,което не знаем кога ще стане/като влизането в 1-ва,2-ра или тем подобна група.Всичко е орел,рак и щука.Усещам как догодина няма да има изпадащи,а групата ще се увеличи на 16 отбора.Трябва да се направи и план за стадионите в Пл,Шн,Вр и др.отбори,където държавата да има приоритет-центрове,в които да се инвестира.Не можеш да правиш спорт без да знаеш на кого ще се опреш като база,подготвени тренери и т.н.Там где има спортни училища-наливай манги и чакай 10-ина години.

rusensko_vareno

 • Напредващ
 • ***
 • Публикации: 543
 • Одобрение: +13/-5
  • Профил
Абсолютно подкрепям. Защо не предложим на другите засегнати клубове да се присъединят? Може да "хване дикиш" ако са намесени Морето и Славия. Аз също тска бих предложил предложенията също да се номинират с 1., 2. и 3. за по-голяма яснота.

FCD

 • Фен
 • *****
 • Публикации: 4069
 • Одобрение: +138/-32
  • Профил
Добра е декларацията, като мисля, че в т.3 може би трябва да се посочат поне накратко един или два конкретни примера, за да е убедително. В Германия и Испания, където са на светлинни години пред нас с материала, това е практика, а ние се правим на по-велики от тях. Това определено е абсурд при нас, особено за класирали се от по-долната дивизия. Абсурд е за една година да правиш мащабни СМР в ход при общинска и държавна собственост, липса на пари и тромави процедури. Абсурд е за една година да скъсяваш дистанция от драматична пропаст в критериите между "Б" и "А" група. Животът само доказа това. Формално, има да се коригират и две-три правописни грешки, които забелязах в проекта.

Pycku

 • Напредващ
 • ***
 • Публикации: 703
 • Одобрение: +11/-2
  • Профил
Поздравления за страхотната инициатива и за текста на самата декларация. Личи си, че е пипано с мисъл (нещо, което убягва на ръководителите на футбола ни).


По самият текст - също мисля, че примери в т.3. са добре дошли. Също така, частта с "нулирането" отначало не ми беше ясна, може би още ми се спи. Мислех си, че старите наредби са "нулирани", а са създадени нови. Явно обаче се има предвид, че новите са "нулираните". То по-логично е да са "нулиращи" тогава, ама не съм запознат с терминологията на БФС-то.


Към момента съвсем повърхностно се захапва БФС за безпринципното прехвърляне на отбори. Не знам дали не трябва да се настъпи в тази посока (за изхвърления Литекс може да се върне в ППП, Спартак Плевен не може пък да се върне във ВПП, а вие тук при налични проекти за ремонти се правите на много принципни и не давате отсрочка), но предполагам идеята не е да се хареса на феновете и да дразни излишно БФС, така че съм склонен да подкрепя сегашната редакция.
ДУНАВ е един, от ДУНАВ ти бъди!

El rio gigante

 • Фен
 • *****
 • Публикации: 10512
 • Одобрение: +166/-52
  • Профил
Благодаря на всички, днес бяха обсъдени всички корекции и повечето бяха взети предвид и декларацията можете да намерите във Фейсбук и във форума. Не беше приета идеята да захапваме БФС по-сериозно на темата с глупостите им за лицензите, защото се сметна, че рискуваме да загубим фокус. Повърхностното споменаване на тази тема е с цел да се подкрепи с конкретен пример, че трябва да има еднакво отношение към всички.
Only the dead fish follow the stream

zapalqnko64

 • Напредващ
 • ***
 • Публикации: 389
 • Одобрение: +24/-49
  • Профил
Абсолютно си прав!Не трябва да се захапва никой,а да им се посочи варианти,защото и там гледат да се хванат за нещо,с което да оборват грандовете.И те не искат да задоволяват само шопите,щото им е писнало и са зависими от тях.Футбол ще има ако се балансират центровете и им се даде шанс за развитие.Е,пак ще ни грабят играчите,ама...нейсе.

Pycku

 • Напредващ
 • ***
 • Публикации: 703
 • Одобрение: +11/-2
  • Профил
Абе писнало им... дето играе парата... Домус ага ще вземе едно 100-200 бона от нас, пука му за феновете, важното е да се пълни Лудогорието. Изкарахме заплатата на Моци и знайни и незнайни 10 малки негърчета. Жалко че го няма Цонко като кмет, при него сигурно щеше по-евтино да мине. Няма значение разстоянието, повече фенове няма се съберат отколкото в Разград. Ама и нашите клякат да играем там, защо не в Ловеч или Търново, да му хак на Гела...


ПС Надявам се продажните журналя някой свестен от тях да публикува декларацията, защото към момента 0 внимание.
« Последна редакция: 10 Юли, 2016, 01:24 от Pycku »
ДУНАВ е един, от ДУНАВ ти бъди!