Автор Тема: Нашите спомени от мачове на Дунав  (Прочетена 14214 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

bbonch

• Нов
  • *
  • Публикации: 11
  • Одобрение: +0/-0
    • Профил
Re: Нашите спомени от мачове на Дунав
« Отговор #30 -: 08 Март, 2016, 08:31 »
Помните ли вестник футбол? Излизaше всеки понеделник. Чaкaх с нетърпение дa го получa . Зa по млaдите товa е нещо което се достaвя в пощенскaтa кутия , но понякогa се бaви и идвa след.2 или 3 ден. Нямaше го никъде освен с aбонaмнт :) тa тaм имaше нaгрaдa зa гол зaд нaкaзaтелното поле цели 200 лв и познйте кой беше редовен победител :) Шивaчa
Дракар (от норвежки Drakkar, в древните скандинавски езици е означавало буквално кораб-дракон - от Drage — „дракон“ и Kar — „кораб“) е дървен викингски кораб.

ЧИЧО МЪРИ

• Фен
  • Публикации: 3099
  • Одобрение: +132/-20
    • Профил
« Отговор #31 -: 08 Март, 2016, 10:43 »
Някой дa помни Джони Велинов докaто е игрaл зa Дунaв?
Понеже съм зaвършил дървото a тaм нaд.физкултурния сaлон имaше неговa снимкa :) зaвършил еди когa си и 3 пъти шaмпион нa Бългaрия с ЦСКA септемврийско знaме. Тa ми стaнa интересно игрaл ли е зa Дунaв и когa е преминaл в ЦСКa?
Инaче п8мня с моя aвер един мaч.зa купaтa нa бългaрия с Локо сф . Тa понеже им бяхa спряли водaтa нa софиянци и култово им викaхме " сaбирaме пaри зa локо софия зa локо софия зa литър водa "
Друг мaч.с Нaфтaтa 2:2 в последните минути с голове нa Ников и Тотев :)

Велинов започна да пази вратата на Дунав още като юноша. Щом обаче дойде време да влиза в казармата и го взеха в Черно Море, които тогава бяха военен отбор. От там пък го лапнаха ЦСКА. Голям вратар, но за съжаление малко му се радвахме в Русе. След години беше и треньор Локо Русе. Влечеше го обаче чашката и това съсипа черния му дроб. Сега благодарение на трансплантацията кара втори живот. Жив и здрав да е!

rusenec65

• Фен
  • Публикации: 2279
  • Одобрение: +92/-7
    • Профил
« Отговор #32 -: 08 Март, 2016, 17:37 »
Според Уикипедия Джони има само 4 мача за Дунав,след което влиза  в казарма-Черно Море и от там айде в ЦСКА...А иначе беше съученик на брат ми в Дървото...
И НА СЕВЕР И НА ЮГ САМО ДУНАВ НИКОЙ ДРУГ

Faas

• Напредващ
  • Публикации: 620
  • Одобрение: +36/-3
    • Профил
« Отговор #33 -: 08 Март, 2016, 17:43 »
  За онагледяване ударите на Богомилов, могат да се гледат тупалките на "шивача"от Барселона, Роналд Куман.
 Даа, вестник "Футбол", аз си го купувах, голяма мотивация ми беше в началото на седмицата да стана по-рано, направо ти се стъжнява понеделника, като чуеш на будката: "Свърши...". :)

NITRO

• Фен
  • Публикации: 3750
  • Одобрение: +128/-25
    • Профил
« Отговор #34 -: 08 Март, 2016, 18:02 »
Когато успеех да си купя "Футбол", всичките ми съученици се изреждаха да го четат - един лист на един, друг лист - на друг и така вестникът обикаляше целия клас за един учебен ден. Беше малко дразнещо, но пък беше разбираемо - вестникът наистина свършваше бързо. А Шивача го помня много добре - тупалките му бяха наистина страхотни и (за по-младите) сравненията с Роналд Куман не са никак преувеличени.

rusenec65

• Фен
    • Профил
« Отговор #35 -: 08 Март, 2016, 18:35 »
Мдааа...вестник Футбол...А спомняте ли си ИСС "Старт" ????? Или казано на български  Илюстрован спортен седмичник Старт...голям формат и задължителната снимка на футболен отбор на последната страница .Събирах си ги снимките и още ги пазя....Няма да забравя никога как ходех до РЕП-а на Кооперативния пазар да си го купувам...Доколкото си спомням излизаше във вторник и идваше в Русе в сряда ...И когато ми кажеха че няма или е свършил......все едно светът свършваше за мене .

NITRO

• Фен
    • Профил
« Отговор #36 -: 08 Март, 2016, 22:41 »

NITRO

• Фен
    • Профил
« Отговор #37 -: 08 Март, 2016, 22:42 »

NITRO

• Фен
    • Профил
« Отговор #38 -: 08 Март, 2016, 22:42 »

NITRO

• Фен
    • Профил
« Отговор #39 -: 08 Март, 2016, 22:44 »
Извинявам се за големите снимки, но мисля, че си струва да запознаем по-младите любители на футбола с цитираните по-горе вестник "Футбол" и ИСС "Старт", както и с изданието от 1990-те години "Гол".

vivanov

• Administrator
  • Фен
  • Публикации: 5872
  • Одобрение: +95/-11
    • Профил
« Отговор #40 -: 09 Март, 2016, 01:39 »
Средата на 90-те си купувах редовно вестник "Еврофутбол". Имаше статии и статистики за всички първенства в Европа, както и "А" и "Б" група, а тогава имаше 3 професионални русенски клуба. Имаше едно седмично русенско списание с комикси по средата и 2 страници спорт в края, като имаше за всеки русенски клуб отделно място и актуална статия. От там си бях извадил и програмата на "А" и "Б" група, като си ги бях облепил с тиксо и знаех в събота кой клуб къде ще играе. Ако съвпадаше домакинство на Раковски и на Дунав в един ден, то тогава на Градския стадион играха войводите в "А" група, а драконите домакинстваха на стадион Дунав в мач от първенството на "Б" група. Всички срещи се играха в събота в един и същи час. Неделя беше по принцип за "В" групите и областните първенства. Изключения бяха мачовете на стадиони с осветление, които бяха още по-малко. Тези мачове се предаваха по Канал 1. В училище обсъждахме в междучасие срещите от края на седмицата. Уговаряхме се, ходихме заедно. Учениците влизаха безплатно и имаше много деца по трибуните. Локомотив също играеха понякога на Градския стадион, без да си спомням защо, след като други техни мачове бяха на стадион Локомотив, както и легендарното последно на ниво "Б" група русенско дерби между Локомотив и Дунав през пролетта на 1996 година. Нашите пропуснаха дузпа, а железничарите бяха останали с 8 футболисти след 3 червени картона, но успяха да вкарат в края на срещата с прехвърлящ диагонален удар. Локомотив се спаси, за да изпадне година по-късно, а Дунав изпадна за първи път в историята си във "В" група.

Всички милеехме за националния отбор, това бяха идоли. Когато играеше националния отбор беше мъртвило по улиците, всеки беше пред телевизора. Дори учителите не ни даваха домашни или ни освобождаваха по-рано от занятия, за да гледаме вечерта мач ...

Pycku

• Напредващ
  • Публикации: 703
  • Одобрение: +11/-2
    • Профил
« Отговор #41 -: 09 Март, 2016, 09:48 »
Аз 1994 тръгнах на училище, така че чак такива спомени нямам. Като малък си купувах 2 списания "Супер Спорт" и "Тип Топ Футбол прес", някъде сигурно пазя 4-5 броя. Имаше цветни плакати по средата (по 3-4), та от там имах на Стоичков, Туньо, Петър Михтарски...

ПС: Сори за офтопика, ама да имам и цената на "Гол" - 1,97 лева...
ДУНАВ е един, от ДУНАВ ти бъди!

rusenec65

• Фен
    • Профил
« Отговор #42 -: 09 Март, 2016, 10:01 »
Извинявам се за големите снимки, но мисля, че си струва да запознаем по-младите любители на футбола с цитираните по-горе вестник "Футбол" и ИСС "Старт", както и с изданието от 1990-те години "Гол".

Лелеееее   Нитрооо....пак изби рибата :) :) :) Къде ги измъкна тия снимки бе човек.....върна ме в детството ми.Да не би да ги пазиш още тия издания...

ЧИЧО МЪРИ

• Фен
  • Публикации: 3099
  • Одобрение: +132/-20
    • Профил
« Отговор #43 -: 09 Март, 2016, 11:26 »
Малко нещо се отклонихте от темата май? Ставаше дума за мачове на Дунав. Както виждам най-ранните ви спомени са от мачовете на Шивача. Да, имаше силен удар, но представете си колко силен е бил ударът на Димитър Василев - Вуйчото, след като беше по-силен от този на Шивача. Още като се засилеше да бие наказателен и стената се разбягваше във всички посоки като пилци пред ястреб :) А знаете ли откъде идва прякорът на  Шивача? Баща му, Богомил, беше известен шивач с ателие на главната, до сладкарница "Катюша", срещу училище Отец Паисий. Шил съм си при него сака, костюми...едно време нямаше много-много конфекция. Понеже зачекнахте темата за спортната преса, се сетих за "лайката". Нещо като Хайдпарк за коментиране мачовете на Дунав от запалянковците. Събираха се пред оня паметник(на русофилите май беше) в началото на булеварда, косо срещу халите. Като се заслушех там забравях за къде съм тръгнал :D В ония години нямаше много телевизори по къщите, пък и клюките за Дунав можеше да се научат само на "лайката".

NITRO

• Фен
    • Профил
« Отговор #44 -: 09 Март, 2016, 11:47 »
Това за Шивача не го знаех. Мислех, че е заради силния му удар, с който "зашива" топката право в мрежата на противника.  :)  Благодаря за уточнението, Чичо Мъри!