Автор Тема: Нашите спомени от мачове на Дунав  (Прочетена 14211 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Faas

• Напредващ
  • Публикации: 620
  • Одобрение: +36/-3
    • Профил
Re: Нашите спомени от мачове на Дунав
« Отговор #105 -: 14 Април, 2016, 16:58 »
  На мен тази интрига, за която говорите ми е убягнала, но споменът за Арда е жив, тогава бяха постоянен участник в "Б" група, в качеството си на корав отбор. Като се замисля без да правя справка, Арда не съм ги чувал в "Б" група от 90-те години насам. :o

NITRO

• Фен
  • Публикации: 3750
  • Одобрение: +128/-25
    • Профил
« Отговор #106 -: 14 Април, 2016, 17:01 »
Не успях да открия информация как е свършил мачът в Русе, но открих крайното класиране за този сезон в сайта на "Розова долина" (Казанлък). Тъй като класирането е по голова разлика и вкарани голове (преките двубои не се вземат предвид), всеки може да сметне каква е била стойността на още един гол за Арда. Друго, което прави впечатление, е изключително равностойните отбори. Ако преизчислим точките в класирането по днешната методика, то разликата между 2-ия, който влиза в А група (Дунав, 62т.) и 17-ия, който изпада във В (Розова долина, 46т.) е само 16т. при група от 20 отбора. Мисля, че в днешно време не сме наблюдавали подобен феномен. Вероятно това се дължи на факта, че особено в Б група домакинският фактор е бил решаващ и дори и последните в класирането са вземали повечето си мачове вкъщи.
2016-04-14_165743.jpg
« Последна редакция: 14 Април, 2016, 17:07 от nitro77 »

FCD

• Фен
  • Публикации: 4069
  • Одобрение: +138/-32
    • Профил
« Отговор #107 -: 14 Април, 2016, 17:12 »
Като гледам тази таблица от съвременна гледна точка и ми става хем тъжно, хем весело.
20 известни отбора от миналото, 70% от които някъде по аматьорския футбол сега. Осъм Ловеч средняк, а Лудогорец в борба против изпадане.  ;D

NITRO

• Фен
  • Публикации: 3750
  • Одобрение: +128/-25
    • Профил
« Отговор #108 -: 14 Април, 2016, 17:21 »
Още от онова време е имало опити за пренареждане на класирането с непозволени средства. В същия този сезон мачът от последния кръг Нефтохимик - Мадара (Шумен) започва със закъснение и завършва при резултат 6:2, което устройва Нефтохимик за оставане в групата за сметка на Рила (днес Марек Дупница). БФС анулира този резултат и не присъжда точки на двата отбора, вследствие на което Нефтохимик изпада във В група.

vivanov

• Administrator
  • Фен
  • Публикации: 5872
  • Одобрение: +95/-11
    • Профил
« Отговор #109 -: 14 Април, 2016, 19:25 »
По днешното точково изчисление, Арда щеше да запише дебютен сезон 1988/1989 в "А" група. Май са имали право тогава на билбордовете с текста "Сега или никога". Спомням си последният мач между двата отбора, пролетта на сезон 1995/1996 Дунав - Арда 1:0 с измъчен гол в края на мача, топката едва мина гол линията. И двата отбора изпаднаха от "Б" група тогава. За Арда се оказа последен сезон във втория ешелон, а за Дунав първо изпадане във "В" група в историята. След като няколко години в Кърджали нямаше мъжки представителен отбор, този сезон възроден клуб с името Арда се е включил в първенството на област Кърджали, в което участват само 5 отбора.

vivanov

• Administrator
  • Фен
    • Профил
« Отговор #110 -: 17 Април, 2016, 21:48 »
Вестник "Спорт" от края на сезон 1967/1968:

... от архивите на Розова долина ...
« Последна редакция: 17 Април, 2016, 21:50 от vivanov »

vivanov

• Administrator
  • Фен
    • Профил
« Отговор #111 -: 17 Април, 2016, 22:06 »
Ето и класирането:

Faas

• Напредващ
  • Публикации: 620
  • Одобрение: +36/-3
    • Профил
« Отговор #112 -: 18 Април, 2016, 13:26 »
  Чудесна статия, от много години назад. :)
Няколко момента ми направиха впечатление, треньор в този силен сезон би трябвало да е наскоро напусналият ни Атанас Цанов, една от легендите на Дунав. В статията на няколко пъти е сгрешено името.
Не знам колко отбора са изпадали тогава, но се набива на очи силното желание на Левски (Лом) и Септ. Слава да  оправят головата разлика на първия, очаквайки загуби на Локо (Рс) и Светкавица. В крайна сметка, когато всеки отбор си "нагласи" мача, нещата остават същите. ;D

slalyo

• Нов
  • *
  • Публикации: 1
  • Одобрение: +0/-0
    • Профил
« Отговор #113 -: 21 Август, 2017, 22:22 »
Не знаех къде да го сложа, но все пак касае историята на Дунав:
https://www.24chasa.bg/sport/article/6374082

tipin

• Фен