Автор Тема: Нашите спомени от мачове на Дунав  (Прочетена 14212 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

El rio gigante

• Фен
  • Публикации: 10558
  • Одобрение: +180/-52
    • Профил
Нашите спомени от мачове на Дунав
« -: 27 Февруари, 2016, 23:10 »
Да си фен на Дунав не е лесно, но пък изобщо не е безинтересно. Дори напротив! Сигурен съм, че всеки един от нас има много спомени, свързани с отбора и тази тема е точно за това - да си спомним както доброто, така и не чак толкова доброто. Форумът ни има много подробен архив от вече над 10 години назад, може да го ползваме, за да илюстрираме спомените си ако те са свързани с по-близко минало. Разбира се, имаме и "ветерани", на които бихме били благодарни да ни разказват честичко за "онези времена". Та, нека запретнем ръкави и започнем с разказите. Мисля, че може да се получи много интересна тема.
Only the dead fish follow the stream

NITRO

• Фен
  • Публикации: 3750
  • Одобрение: +128/-25
    • Профил
Re: Нашите спомени от мачове на Дунав
« Отговор #1 -: 27 Февруари, 2016, 23:41 »
По една или друга причина най-ярките ми спомени от миналото на Дунав са свързани с мачове с Левски. Първият такъв е от далечната 1989, когато е едно от първите ми посещения на градския. Мачът завършва с победа 2:1 за Дунав, а градският се пука по шевовете - нещо, което засега не се наблюдава, но догодина може и да стане след реконструкцията му.
Другият мач, запечатал се ярко в съзнанието ми е от 1995 (ако не се лъжа), когато Дунав (тогава в Б група) играе срещу Левски за Купата на лигата. Температурата е около минус 10 градуса, времето и теренът - отвратителни, но въпреки това на стадиона присъстват повече от 10000 души. Дори се наложи да пропусна няколко часа в училище  -на практика цялата следобедна смяна, за да мога да гледам този мач. Срещата завърши 2:0 за Дунав и то с категорично по-добра игра от тази на прехваления съперник.
Имам, разбира се, и много други спомени, но тези като че ли са най-силни.

NITRO

• Фен
    • Профил
« Отговор #2 -: 27 Февруари, 2016, 23:49 »
Сега се сетих и за един друг мач - градското дерби Локомотив - Дунав малко след ерата "Корабостроител", може би около 1996-а. Тогава бях фен на Локото, тъй като беше по-малко популярният отбор от двата. Та, дербито се игра на стадион "Локомотив". Полувремето завърши 0:0, а през второто съдията изгони трима от Локомотив. Така играчите станаха 8 срещу 11. Въпреки това със задружни усилия Локото успя да отбележи гол и да удържи преднината до края! Нещо наистина уникално.

boti4eli

• Фен
  • Публикации: 1464
  • Одобрение: +55/-13
    • Профил
« Отговор #3 -: 28 Февруари, 2016, 00:10 »
Тук предлагам една много интересна статия от "онези" години и тук е мястото да отбележа, че явно спадам към групата на "ветераните" :( , защото имам ясни спомени от споменатия мач, а именно баража за влизане в А група през 1984 г. срещу Шумен. Незабравим мач, претъпкан стадион, обстановка близка до тази със сблъсъка с  Рома (от който имам не дотам ясни спомени, поради крехката си по това време възраст  :) ). Мач, навяващ както радост и хубави спомени, така и мрачни мисли, защото "онова" футболно време, може би никога няма да се върне и като гледам каква апатия е обзела голяма част от русенската общественност и как реват за 5-те лева и други подобни, просто оставам безмълвен!
http://lokomotiv1930.com/?p=3544

El rio gigante

• Фен
    • Профил
« Отговор #4 -: 28 Февруари, 2016, 11:11 »
Нека разкажа и аз за мача, който може би се оказа причината да стана фен на Дунав. За нещастие, така и не заварих срещи, подобни на легендарните с Шумен, Рома, ЦСКА с мъглата и прочее. Нещо повече - станах фен на отбора в може би най-жалкия и отвратителен период в неговата история. Първият ми мач беше някъде пролетта на 2003-а година и все още бяхме в Б група. Това обаче нямаше да продължи дълго, защото още тогава е било ясно, че само 2-3 месеца по-късно Дунав ще фалира и ще се започне "на чисто" - тогава за първи път. А и ние бяхме на 15 място от де факто 15 отбора. Шестнайстият беше Ботев Враца, но той пък се беше отказал от участие, така че практически си бяхме последни от всички състезаващи се отбори. Изпадаха точно 2 - не мога да си спомня поради каква причина - тоест ние и Ботев Вр. Над нас на 14 място Спартак Пл. Ние все още имахме шансове за спасение, но по-скоро само теоретични, не и реални и не толкова заради точковата разлика - мисля изоставахме на 7-9 точки към него момент от спасението, колкото факта, че на всички е било ясно, че краят е неизбежен. Та, в един хубав ден трябваше да приемем Спартак Пл, който беше тъкмо над нас с доста хубава преднина на спасителното тогава място.

Та, бях някъде на 10 годинки, вече ми харесваше футболът - бях гледал световното в Япония и Корея предната година. Та, какво ми попадна някакъв брой на 7 дни спорт и почнах да си го разлиствам и попаднах на страницата за Б група. И там имаше една таблица с разни отбори и гледам написано Дунав Русе. Ама, какво по дяволите? Аз съм от Русе и това нещо Дунав Русе и то пише, че е от Русе, а аз до тогава хал хабер си нямах, че изобщо съществува такова чудо. Веднага направих връзката и ми стана много любопитно за какво става въпрос. Вярно, не бяхме никак добри, ама детското любопитство е по-силно и от лошото класиране)
И така помолих баща ми да ме заведе и той съответно го направи с най-голямо удоволствие. Та, беше баш този мач със Спартак Пл. И да ви кажа, спомням си - имаше доста народ. Целият централен сектор беше пълен до край, двете странични трибуни също. На стария капацитет мисля да имаше поне 2 000 души. Сами можете да си направите сметка, че не беше никак зле предвид описаните обстоятелства. Може би северното дерби си е северно дерби независимо от какво.

Самият мач беше много, много як. Двата отбора хич не си даваха много зор в защита, а да ви кажа спомням си - редуваха се постоянно атаки пред двете врати. Ние бяхме по-активни - все пак бяхме домакини и поведохме с 1:0 логично. Да, ама плевенчани успяха да ни обърнат до 1:2 и се задаваше нова загуба. Тогава сме имали някакви ужасна серия над 10 мача без победа. То за цял сезон имахме едва 3 победи тогава. Да, ама Дунав успя първо да изравни, а в края на мач вкарахме и за 3:2 и целият стадион полудя от радост. Спомням си, че имаше много емоции, защото мачът както казах беше много, много хубав и динамичен. Имаше адски много положения и пред двете врати. Просто един безсмислен мач, в който де факто не се играеше за нищо се превърна в истински трилър. И Дунав спечели и прекъсна серията си. Даже си казах, че няма кой друг да е виновен, а аз - донесъл съм им късмет. И така отидох и на следващото домакинство - беше срещу Пирин Бл, които бяха сред лидерите и се бориха за А група. Играхме доста добре, даже се държахме достойно, изравнихме им, но те ни победиха с 1-3 с късни голове. Но както и да е - много ми хареса емоцията и от тогава следях винаги изкъсо какво се случва с Дунав, даже и в А областна следващия сезон, после пак ходех във В и Б група, но повече за по-нататъшните ми спомени - по-нататък.

Така като си направя една равносметка, явно съм си падал по борби с вятърни мелници и загубени каузи още от много малък, че да ми хареса Дунав особено в тогавашното си състояние :) Разбира се, голяма вина имаше и [member=1306]dunavfc[/member] , с когото отраснахме заедно в квартала и той постоянно агитираше всички, хаха :)
« Последна редакция: 28 Февруари, 2016, 11:19 от RIVER »

ЧИЧО МЪРИ

• Фен
  • Публикации: 3099
  • Одобрение: +132/-20
    • Профил
« Отговор #5 -: 28 Февруари, 2016, 11:20 »
Имам спомени от много мачове, най-вече от времето когато Дунав играеше в А група. Ех какви времена бяха тогава, какви емоции на градския, при препълнени трибуни в повечето случаи. Но аз силно се надявам, че пак ще изгрее "ярко слънце над нашия стадион". Сега обаче няма да се спирам на конкретен мач(ще го направя по-нататък), а ще ви предложа следното:
    Дунав имаше, а и сега има доста добри играчи, включително и национали, особено в младежкия на България, но има футболисти които се открояваха над всички с някое свое качество - една способност но доминираща над подобните способности на съиграчите им. С това те са запомнени от старите запалянковци и от не дотам старите, до ден днешен. Ще ви ги опиша на базата на личните си впечатления, но и въз основа на ширещото се през годините мнение на широката футболна публика в Русе. И до днес следя живо отбора на Дунав, но тези които ще ви опиша са наистина непреходни с тази си изява. Отдали са доста години на отбора и може би това ги направи уникални.
Най-самапожертвувателният вратар - Любен Марков- Маро;
Най-борбеният, "железният войник" - Благой Далев;
Най-техничният - Слави Калчев;
Най-атрактивният - Ремзи Нуриев;
Най-силният удар - Димитър Василев - Вуйчо;
Най-великият голмайстор - Никола Йорданов;
Най -бързият - СТоян Маринов - Чаната;
Най -мощният таран - Никола Христов;
Най-универсалния - Слави Дамянов(започна като централен нападател в най-добрия юношески отбор на Дунав, почна като крило при мъжете и завърши като централен защитник);
Най-неуморния - Шамси Сюлейманов - Шамо, запомнил съм го и стова, че пръв използваше шорти вместо с ластик с шнур, чиито кроища висяха отпред, по подобие на бразилските играчи по онова време :) ;
Най-ефектното крило - Миро Миронов;
Най-добрият изпълнител на наказателни удари - Ивайло Кирилов. Той е играч от новото поколение на дунавската школа и може да се чудите защо пък преди него да не е имало по-добри. Просто защото преди 1965 - 1970 наказателните удари не се изпълняваха по този техничен начин.
Мнозина от тези играчи съм включил и във "вечният отбор" на Дунав, който е някъде в архивите на форума от преди 9-10 години, но тази тема сега е по-друга - за играчи с едно уникално качество!

FCD

• Фен
  • Публикации: 4069
  • Одобрение: +138/-32
    • Профил
« Отговор #6 -: 28 Февруари, 2016, 13:47 »
По една или друга причина най-ярките ми спомени от миналото на Дунав са свързани с мачове с Левски. Първият такъв е от далечната 1989, когато е едно от първите ми посещения на градския. Мачът завършва с победа 2:1 за Дунав, а градският се пука по шевовете - нещо, което засега не се наблюдава, но догодина може и да стане след реконструкцията му.
Другият мач, запечатал се ярко в съзнанието ми е от 1995 (ако не се лъжа), когато Дунав (тогава в Б група) играе срещу Левски за Купата на лигата. Температурата е около минус 10 градуса, времето и теренът - отвратителни, но въпреки това на стадиона присъстват повече от 10000 души. Дори се наложи да пропусна няколко часа в училище  -на практика цялата следобедна смяна, за да мога да гледам този мач. Срещата завърши 2:0 за Дунав и то с категорично по-добра игра от тази на прехваления съперник.
Имам, разбира се, и много други спомени, но тези като че ли са най-силни.
Хубава част и от моите спомени. На мача с Левски присъствах и аз, така че само ние си знаем как се стои на такъв студ, а и валеше много силен сняг. Но скачахме и викахме, емоцията бе силна и така загрявахме. Същевременно мачът така и не беше преустановен и естествено се играеше с цветна червена топка. В Дунав играеше един украинец, мисля Игор се казваше, който общо взето разпиля Левски и ги направи смешни барабар с всичките им звезди по това време.  :)
Спомням си и равенството с ЦСКА тук в Русе 90-та година мисля. Стадион пукащ се по шевовете, емоция до небесата. Просто страхотно. Имам и много други епизодични, но не са кой знае колко ярки.

А някой от по-възрастните фенове може ли да внесе малко яснота по генезиса на лафа "Пускайте мъглата!", който съм чувал от някои от тях? Мисля, че добре ме разбират.  ;)

El rio gigante

• Фен
    • Профил
« Отговор #7 -: 28 Февруари, 2016, 13:50 »
Мисля се касае за някакъв мач с такава мъгла, че не се е виждало абсолютно нищо (май срещу ЦСКА). Като съм ги слушал тези истории винаги съм се чудел как се е играл изобщо? Не е ли имало тогава изискване да се вижда от едната до другата врата?

NITRO

• Фен
    • Профил
« Отговор #8 -: 28 Февруари, 2016, 14:18 »
От мача с мъглата и аз имам някакъв спомен. Наистина нищо не се виждаше, а Дунав направи 2:2 срещу звездния отбор на ЦСКА. Ако не се лъжа, Стоичков вкара и двата гола за ЦСКА. Май имаше някакви слухове, че мачът е бил уговорен, но не мога да твърдя категорично, тъй като съм бил в твърде крехка възраст.
А за мача с Левски - украинецът се казваше Игор Кислов и май той заби и двата гола. Мачът беше по времето на пъвия напън за връщане в А група. Президент беше кредитният милионер Димитър Барбуков, а старши-треньор - Паро Никодимов, ако не се лъжа. Класата на отбора беше на ниво А група и никой не можеше да ни спре, освен... ние самите, както и стана. Пролетта Барбуков фалира скоропостижно, Дунав се срина до 3-то място и започна добре познатото ходене по мъките, продължаващо до наши дни.
« Последна редакция: 28 Февруари, 2016, 14:20 от nitro77 »

ISTINATA

• Напредващ
  • Публикации: 590
  • Одобрение: +27/-4
    • Профил
« Отговор #9 -: 28 Февруари, 2016, 14:30 »
Много хубава тема :) Първият мач, който ясно е останал в съзнанието ми е едно дерби срещу Локомотив (Пловдив) в "Б" група, ако не се лъжа сезона е 1995/1996, запомнил съм го ясно с доста солидните агитки, както на Дунав така и на Локото :) Локото поведохаи то не бяха песни, скандирания, пресмивания, спомням си, че яко викаха Юве Юве нещо свързано с италианския гранд, тогава при резултат 0-2 един русенски фен отиде пред сектора на гостите и каза "Сега ще ви бием и САМО ДУНАВ И ФОРЦА ЛАЦИО, беше с един небесно син шал  на Лацио, а онези откачиха, но бяха добре охранявани и не можаха да направят абсолютно нищо. В крайна сметка ДУНАВ обърна и победи с 3-2 и тогава бе първия път, в който видях целия стадион стана и започна да скандира, а феноветe на Локото потънаха в дън земя :D
Друг мач, който е малко на по-късен етап, но е останал в съзнанието ми е срещу Нафтекс (бяха с розови екипи) и водеха 0-1 буквално до последните секунди, когато един от техните футболисти легна на терена и те извадиха топката, а публиката около (4500 души) бе цялата на крака и започна да ги цели с шишета, за което ест получихме и наказание и започнаха хората да викат: "Няма да им връщате топката, ще вкараме, айде Дунав" ! И в последната секунда Светлин Симеонов им тикна един гол за 1-1 и целия стадион бе в еуфория :)
Третия мач, който ми е направил силно впечатление е в един голям сняг и студ, когато хората чистеха терена с едни пейки, за да може да се проведе приятелския мач, срещу Евро отбора на Левски, това е и мачът, на който аз лично съм виждал най-пълен Градския стадион, 14-15 000 зрители на -7 градуса !! Дунав победи с 2-1 с два гола на Станимир Георгиев, а това бе само контрола... ! Надявам се в най-скоро време стадиона отново да е пълен и да е непревземаема крепост :) ! САМО ДУНАВ !
« Последна редакция: 28 Февруари, 2016, 14:32 от ISTINATA »

NITRO

• Фен
    • Профил
« Отговор #10 -: 28 Февруари, 2016, 14:38 »
И още един спомен за мач от детските ми години, само че на Локомотив. Както вече споменах, бях голям фен на Локото. Една от причините беше, че при стария политически режим всички училища развиваха спортна дейност под шапката на някой от двата клуба, а моето беше към Локомотив и често ходехме да се състезаваме с другите училища. Та, една събота или неделя през пролетта на 1989-а имаше спортен празник  - междуучилищно състезание на стадион "Локомотив". Събитието започна в 10 сутринта и приключи някъде около 14 следобед. Същия ден в 18 часа беше насрочен мач-полуфинал за тогавашната Купа на съветската армия между Локомотив и ЦСКА. Билетът за мача беше 80 стотинки за ученици, аз живеех на другия край на града и с тогавашния си акъл прецених, че няма смисъл да се прибирам вкъщи и пак да бия път до стадиона. Пък и не бях сигурен дали нашите ще ми дадат пари за мача. Останах на стадиона, без да излизам от него до началото на срещата, тоест около 4 часа. ЦСКА бяха със Стоичков, Пенев и Костадинов и естествено, набързо решиха двубоя с резултат 4:2. Междувременно мои съученици, които са се върнали от междуучилищната надпревара, са казли на майка ми, че аз съм останал на стадиона и на връщане, още със слизането си от автобуса, ядох такъв бой до вкъщи, че ще го помня цял живот.  :P

Faas

• Напредващ
  • Публикации: 620
  • Одобрение: +36/-3
    • Профил
« Отговор #11 -: 28 Февруари, 2016, 14:40 »
  Мачът с мъглата е Дунав-ЦСКА 3:1. Бях седнал до северните стълби с баща ми, оттам терен се виждаше до дъгата на нак. поле. Момента който помня от този мач, излиза Илия Кирчев от пелената, зашива топката в долен ъгъл на вратата и пак си изчезва в безкрайността. ;D

El rio gigante

• Фен
    • Профил
« Отговор #12 -: 28 Февруари, 2016, 14:44 »
Аз продължавам  да не мога да си я представя тази сюрреалистична картинка като от някакъв мистичен самурайски роман. Излиза един футболист от мъглата, зашива гола и пак изчезва като призрак, хахаха :D

NITRO

• Фен
    • Профил
« Отговор #13 -: 28 Февруари, 2016, 14:52 »
  Мачът с мъглата е Дунав-ЦСКА 3:1. Бях седнал до северните стълби с баща ми, оттам терен се виждаше до дъгата на нак. поле. Момента който помня от този мач, излиза Илия Кирчев от пелената, зашива топката в долен ъгъл на вратата и пак си изчезва в безкрайността. ;D
Може би си прав. Открих един архив, където пише, че въпросният мач се е играл на 8 декември 1985, а този, който помня аз (2:2) е на 19 май 1990. Но защо, по дяволите, и аз помня мач на ЦСКА с мъгла, и то въпросното равенство?  :D  Мъгла през май месец? Що пък не...

Faas

• Напредващ
  • Публикации: 620
  • Одобрение: +36/-3
    • Профил
« Отговор #14 -: 28 Февруари, 2016, 15:22 »
По късно ще пиша за 2:2..