Добавени събития

• "Б" група: Дунав (Русе) 1-0 Нефтохимик (Бургас): 27 Февруари, 2016

Автор Тема: Дунав (Русе) - Нефтохимик (Бургас) 1:0  (Прочетена 16401 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

NITRO

• Фен
  • Публикации: 3750
  • Одобрение: +128/-25
    • Профил
Re: [27.02 || 14:00] Дунав (Русе) - Нефтохимик (Бургас)
« Отговор #15 -: 20 Февруари, 2016, 22:28 »
Какви са тези фенове? Имат ли някакви по-специални намерения към Дунав или просто гостуват в Русе?

vivanov

• Administrator
  • Фен
  • Публикации: 5872
  • Одобрение: +95/-11
    • Профил
« Отговор #16 -: 20 Февруари, 2016, 22:57 »
Идват специално за мача. Искат да подкрепят Дунав, опознаят футболната култура в България, разгледат Малката Виена и между другото да се насладят на българската кухня и бира.  ;)

NITRO

• Фен
    • Профил
« Отговор #17 -: 21 Февруари, 2016, 00:34 »
Ами добре са дошли. Малко международна подкрепа ще се отрази много добре на Дунав. :)

NITRO

• Фен
    • Профил
« Отговор #18 -: 21 Февруари, 2016, 01:10 »
http://football24.bg/novina/156473-naftata-udari-chernomorec-bch
Очакван резултат и най-вече начинът, по който е постигнат, показват, че Нефтохимик са по-силни от есента и имат потенциал да ни изненадат неприятно. Очертава се истински дерби-мач.

vivanov

• Administrator
  • Фен
    • Профил
« Отговор #19 -: 21 Февруари, 2016, 13:30 »
След доста дълго време, утре отново ще има официална пресконференция на ръководството на Дунав. Ще бъдат обявени целите през пролетта, както и очаквам да се съобщи загатнатото още края на миналата година повишаване на цената на билетите.

El rio gigante

• Фен
  • Публикации: 10558
  • Одобрение: +180/-52
    • Профил
« Отговор #20 -: 21 Февруари, 2016, 16:11 »
Подкрепям увеличението на билетите до 5 лева, мисля че е правилна стъпка. Трябва да се научим да даваме за футбол, ако имаме претенции. За съжаление, не ми харесва начинът, по който това се прави и го смятам за много половинчат, без да прозира някаква съществена политика и идея за това, освен стремежът към елементарно увеличаване на самата печалба, което трудно би станало с кръпки в ценовата политика и без истинска такава.

На първо място средата на полусезона не е добър момент за увеличаване на билета, но да кажем това е белият кахър. Продължаваме да нямаме адекватни сезонни карти, които да има смисъл да купиш - цената им е или същата, или 95% от сумарната ако си купиш билета поотделно мач за мач. Тогава какъв стимул може да имаш да си закупиш карта, която трябва да платиш наведнъж, при положение, че далеч по-изгодно би било да отделяш малки суми всеки месец при това положение, особено ако вземем предвид, че няма как да имаш гаранции, че ще посетиш всички мачове. Общо-взето картата трябва да бъде на 50-60 процента от сумарната цена на билетите за даден сезон, за да бъде атрактивна и да има смисъл от нея. Така лоялните фенове ще бъдат възнаградени, а клубът ще има по-голяма предвидимост ако продава повече сезонни карти. Всяка закупена карта означава, че имаш приходи от този човек всеки мач, дори и в тези, в които отсъства. Без абонаментна политика - ще имаш пикове и спадове в посещаемостта - един месец едни пари, друг месец съвсем други - в крайна сметка нещата в приходната част не опират само до размера на приходите, а и до тяхната предвидимост и равномерно постъпване във времето. Нормално е единичната цена на билета да е по-висока за тези, които така или иначе ходят от дъжд на вятър - нека ножицата между техния принос и този на лоялните фенове да се посъкрати малко. Сега ако посетиш един мач за годината плащаш 3 лева, тези които правят това всеки път плащат близо 45 лева - разликата е 15 пъти. Нека се посъкрати между 5 и 10 пъти.

Другото, което е смислено - цените на билетите да са по-ниски на предварителна продажба и по-високи в деня на мача. Който си купи билет през седмицата да го прави да речем на 3 лева, в деня на мача - 5. В това има логика - все пак се ангажират касиери, плаща им се - нормално е да се очаква, че който закъснее трябва да си плати повече, за дето клубът се налага да ангажира допълнителни ресурси. На този принцип работят много сектори, като авиокомпаниите например. Не мисля, че е нелогично да се въведе и при нас. Общо-взето все още не може да се похвалим с цялостна и завършена адекватна политика по тази тема и общо-взето стигаме до най-повърхностното - самото увеличение.

Сега беше един добър момент да започнат да се продават картите за следващия сезон като цената им да бъде 20-30 лева. Който поеме риск и инвестира доверие в клуба в този момент и го подкрепи, при влизане в А група би гледал елитен футбол срещу напълно символична цена - около 1 лев на мач. Ако си останем в Б и билетите са 5 лева - картата ще ти е 1/3 от годишната сума на единичните билети - т.е. пак офертата е изгодна. С течение на времето сезонната карта да си увеличава цената, като стигне истинската си и пълна цена след края на сезона. Клубът разполага с предостатъчно свободен капацитет на стадиона, за да не е на загуба от такива инициативи. В крайна сметка всичко над празна седалка ще носи приходи на клуба, каквито принципно не би имал в противен случай. И знам, че ръководството би излязло със сметката - 10 000 по 5 лева на мач = 50 000. По 15 е 750 000 на сезон, а ако 10 000 си купят карта за 20 лева ще е 200 000. Само, че нито 10 000 ще има на всеки мач да си купят билет от 5 лева, нито ще имаме 10 000 ранно продадени карти. Такива сметки са бакалски и елементарни и не бива ценовата политика да се базира на тях. Просто е грешно. Пък да не говорим, че целта трябва да ти е да привлечеш повече верни фенове, дори и на цената на бакалска "загуба" с ниска цена, защото ако теоретично 10 000 си вземат на полусезона евтина карта за следващия сезон, първо ще имаш постоянна висока посещаемост. Второ ако имаш кетъринг и артикули ще изстискаш още пари от тези хора и не на последно място - след като продадеш много карти може да идеш при доста рекламодатели и да им предложиш гарантиран достъп до много сериозна аудитория, която даже може да сметнеш точно и да им представиш точни числа. Не е като да гадаеш на кой мач колко би имало, нали? Предвидимостта изкарва пари!  В крайна сметка целта на всеки спонсор и рекламодател би следвало да е повече хора да му видят рекламата. Той затова плаща. В тази връзка аргументът на доктора, който той ще изложи утре за това как спонсорите щели да се обидят от цената на билета и той затова го вдига е много несъстоятелен и ако чете, по-добре да не го споменава изобщо на пресконференцията. Спонсорите плащат, за да достигнат до определена аудитория, не е сериозна просто една такава теза. Има много други много по-сериозни аргументи, които могат да се изложат в защита на увеличението, особено при наличието на ясна стратегия и ценова политика. За съжаление излагането на такива аргументи е доказателство за това, което говоря - нямаме такава политика и съответно аргументите са някак си съшити с бели конци.

А дали билетите са 3, 5, 7 или 77 лева, това няма никакво значение и принципна разлика, ако продължава да липсва последователност, мисъл и справедливост в ценовата политика на клуба. Лоялните фенове пак са ощетени и плащат същата цена като тези ще дойдат за 1-2 мача през сезона. А разликата между това, което внасят първите и вторите в абсолютни стойности в касата на клуба е съществена, нали? Тоест, логично е клубът да има повече сметка да привлече повече лоялни фенове, ако и това да става с по-малка средна цена на билета за тях. В крайна сметка без приходите от кетъринг (ако има такъв), те пак ще дадат в абсолютни стойности суми близо 10 пъти по-големи от тези на хората, които идват инцидентно на мач. В момента клубът няма политика по този въпрос изобщо и проблемът си остава същият и като цените бяха 3 лева. Тоест, сменя се една цифра, но принципно нещата си остават същите.
« Последна редакция: 21 Февруари, 2016, 16:47 от RIVER »
Only the dead fish follow the stream

NITRO

• Фен
    • Профил
« Отговор #21 -: 21 Февруари, 2016, 17:41 »
Е, сега няма да гледаме само да минем тъничко заради това, че сме верни фенове. Напротив, за любимия клуб трябва само да даваме и да не искаме нищо в замяна...  ;)

El rio gigante

• Фен
    • Профил
« Отговор #22 -: 21 Февруари, 2016, 18:20 »
Не става дума за това. Верните фенове винаги ще дават много повече, въпросът е, че сега са малцина и трябва политика при привличането на още. Да не говорим, че просто не е справедливо да се третират по еднакъв начин. Никъде го няма това - винаги и навсякъде по цивилизована Европа картите са много по-евтини отколкото единичната цена на билетите.

NITRO

• Фен
    • Профил
« Отговор #23 -: 21 Февруари, 2016, 18:58 »
Мнението ми беше лека закачка от една друга тема. Елементарната пазарна логика говори категорично в подкрепа на тезата на RIVER. Винаги пазаруването "на едро" носи немалка отстъпка за купувача, тъй като търговският риск се прехвърля при него. Същото е и при заплащането на такса за спортни събития. Всеки притежтел на абонаментна карта поема риска да не успее да посети събитието, за което е платил или дори да изгуби картата си. В същото време в касата на клуба влизат свежи пари, които могат да бъдат разходвани веднага по предназначение. Както спомена колегата, капацитетът на стадиона е достатъчно голям, за да може клубът да си позволи по-ниска цена за абонамент и същевременно да не е на загуба. Въпрос на прецизни изчисления е каква да бъде точната цена на билета и на абонаментната карта, но при всички случаи трябва да има отстъпка поне 20% и/или безплатни мачове за купата, отстъпки в различни търговски обекти и т.н.
Иначе 5 лева няма да съборят никого, въпросът е да има цялостна политика по въпроса. Мисля, че клубът ни все още е много млад в организационно отношение, но с течение на времето би трябвало да придобием облика на един сериозен футболен клуб, осъществяващ правилни политики във всички направления. Тогава съм сигурен, че всичко, което обсъждаме днес, може да стане реалност.

FCD

• Фен
  • Публикации: 4069
  • Одобрение: +138/-32
    • Профил
« Отговор #24 -: 21 Февруари, 2016, 20:43 »
Дискусията ми провокира някои размисли. Абсолютно подкрепям тезата, че трябва да се привлекат НОВИ зрители с атрактивни условия. Сега, с какви точно похвати и инструменти ще стане, е въпрос на много, много дълга друга дискусия. Аз обаче съм си задавал елементарния въпрос: "Защо абонаментната карта в момента струва толкова?" Тя в момента не е атрактивна. На ръководството на Дунав трябва да му е ясно, че българинът разсъждава по простичката схема "Трябва да съм на далавера". Да, тъпо е, но това е положението, такова е мисленето. Хората не са много богати и си правят сметката. Само им пусни някоя промоция, измислен черен петък и прочие и им гледай сеира. В момента си купувам билети и въпреки че съм пропуснал само два мача на полусезона поради неотложни ангажименти, пак математически съм на плюс спрямо картата. Това обаче е аномалия, която трябва да бъде изправена. Искам категорично да подчертая, че аз лично не търся далаверата, за да не остана неразбран и билетът ако ще и 10 лева да струва, пак ще ги давам. Само че не съм съгласен с тезата, че трябва да го правя при всички положения и без да очаквам нищо. Никъде го няма това, освен да удариш кьоравото. Навсякъде се плаща и се очаква нещо в замяна. Противното е безотговорно от самия фен. Очаквам и искам да знам, че се постъпва честно и обещано си е с параф "Обещано!". Друг е въпросът какво ще се случи по независещи от нас причини.

El rio gigante

• Фен
    • Профил
« Отговор #25 -: 21 Февруари, 2016, 22:35 »
В момента на картата се гледа като средство за дарение, а не на продукт. А това я прави неатрактивна, защото тя по дефиниция не може да бъде такова нещо. Ако се цели ангажиране на хората във финансирането на хората, аз предложих един метод как да стане това, при който хората получават насреща възможност за участие в решенията в клуба (според приноса), както и отчетност. Общо-взето сегашната абонаментна карта е "дайте да дадем" напън, както каза [member=2134]Obiknoven Fen[/member]  и с много спорна пазарна аргументация, както каза [member=2106]nitro77[/member] . Иначе не мисля, че трябва да отбягваме дългите и тежки дискусии, дори напротив. Иначе цената 5 лева е по-нормалната на фона на цените на другите продукти и реално доста под това, което би следвало да бъде, но пак казвам дали 3 или 5 лева - ценовата политика продължава да бъде несъществуваща и това трябва да се промени.
« Последна редакция: 21 Февруари, 2016, 22:44 от RIVER »

vivanov

• Administrator
  • Фен
    • Профил
« Отговор #26 -: 22 Февруари, 2016, 00:36 »
Да изчакаме утре пресконференцията на ръководството. Може да имаме повече въпроси или отговори след това. Иначе се надявам да има кетъринг с бира на стадиона. Гостите от Виена са свикнали да има и им е много странно да няма консумация на напитки и храна на стадиона. Аз съм ги предупредил да очакват най-спартанските условия, така поне вероятността да останат разочаровани е по-ниска.

ЧИЧО МЪРИ

• Фен
  • Публикации: 3099
  • Одобрение: +132/-20
    • Профил
« Отговор #27 -: 22 Февруари, 2016, 09:56 »
Гостите от Виена да си носят "суха храна за 3 дни", а след мача ти Вени ги заведи в механата да пият хубаво българско вино ;) Нали знаеш: "и да паднем и да бием..." :)
Айде сега да минем на темата за мача. Има ли вероятност за събота пак да останем без играчи в лявата зона? Когато взехме Антон Огнянов си казах "дано да е напълно здрав..." и се оказа, че опасенията ми са били основателни. Ако Атанасов или той не са на линия за мача - лошо ни се пише. Тя и без друго защитата ни не е най-стабилното звено в отбора...Не знам за вас, но аз взех малко нещо да се притеснявам, при тези контузии...трудно ще компенсираме отсъствието на четирима от най-добрите си играчи. Какво е състоянието на Ненов?

vivanov

• Administrator
  • Фен
    • Профил
« Отговор #28 -: 22 Февруари, 2016, 11:17 »
Гостите са май повече по течната храна, а не сухата, Чичо Мъри. :-)

Притеснително е състоянието с контузените играчи, имайки предвид какви важни мачове ни очакват и започваме с набиращия скорост Нефтохимик. Очертава се изключително тежък сблъсък, ще трябва да се борим с нокти и зъби зе всеки сантиметър. Теренът ще е тежък, дават го да е дъждовно в събота. Въобще, ще е нужно истинско геройство на Веско Великовата чета.

El rio gigante

• Фен
    • Профил
« Отговор #29 -: 22 Февруари, 2016, 14:19 »
Всички са здрави за събота.