http://Мястото на стадиона не е в централната част на града.
Защо не!?Къде мислиш ,че би могъл да бъде изграден нов стадион?Самия релеф на град Русе не позволява това,а пък и средно статистически за един стадион /не говаря за София/ се посещава от около 10% от населението на града.Така ,че стадиона в Русе със своя капацитет напълно задоволява нуждите на града.Бях писъл в предишни коментари ,че за ремонта на стадиона са необходими около 5 000 000 лева а за изграждането на нов сумата може би ще отиде над 10 000 000 лева!http://www.24chasa.bg/Article.asp?Artic ... Id=1068553
Мога да ти напиша някой минуси за стадион в центъра на града:
-липса на парко места (специално за Русе).
-при един пълен стадион от 15-20 000 зрители,ще станат ненормални задръствания точно на кръговото, а това означава ,че час преди мача и още час след него движнеието в 2/3 от града да не функционира.
-всички нови стадиони в Европа се строят извън градовете.
Лично аз не виждам нищо в така наречения проект.
-няма споменат капацитет на стадиона.
- не се споменава каква сума ще е необходима за реконтрукцията на стадиона.
- не се споменава ще има осветление.
- не е споменато за колко време би се реиновирал стадиона.
- не е ясно от къде ще дойде финансирането на такъв проект.
- споменава се спортната зала, а самата тя се строи от 1981 година.
Нищо не може да стане в този град.
Няма да са такъв проблем задръстванията (и донякъде паркоместата) - по няколко причини. Първо, Русе не е толкова голям град като територия и от много квартали се стига до Градския за половин час пеша. Второ, паркингите на мола (вярно, още непостроен), Кауфланд, Бриколаж и Практикер могат да поемат значителен брой коли. Трето, няма да са много мачовете с по 15 000 души публика. Ако се очакват повече хора, мачовете могат да се направят в по-спокойни от гл.т. на трафика часове, а събота следобед и без това движението не е много натоварено. А и в последните 10-15 години при най-посетените мачове от 10 000 души все някак се разотиваха хората в рамките на половин час, въпреки че спираха колите само на паркинга на стадиона и по уличките в Жабешкото.
Ако стадионът е извън града, естествено, изграждането на прилежащата инфраструктура ще стане по-лесно. Обаче и това си има недостатъци. За мачовете с по-голям интерес е по-добре от гл.т на трафика и паркоместата, само че обикновените мачове ще са с по-ниска посещаемост. Ако една среща, на която ходят 4-5 000 души на Градския, трябва да се проведе на стадион на края на града, сигурно ще има 3-4 000 души, а може би и по-малко, ако няма редовен автобусен транспорт. Все пак на мачовете не ходят само хора с коли, а особено за тези под 18 г. положението става по-сложно. Аз поне, като бях по-малък, обикновено не съм имал кой да ме закара на стадиона, защото съм ходил с приятели на моята възраст - или пеша, или с автобуса.
Така че на Градския местоположението си има и предимства, и недостатъци. Аз принципно съм за изграждането на нов стадион, но не местоположението е причината. Просто такъв тип стадиони са с ограничени възможности за реконструкция. Накрая ще стане като "Васил Левски" - по времето на Лучано го ремонтираха уж да го правят модерен и няколко години по-късно се оказа, че въпреки ремонта, не отговаря на нуждите на феновете. А пък и 21 век сме, гледаме телевизия и виждаме, че стадионите за футбол са си стадиони основно за футбол. Аз искам като ходя да гледам мач, от терена да не ме разделя писта за лека атлетика. Освен това всеки сектор трябва да си има тоалетни, а не да обикаляш до другия край на стадиона, а не виждам как ще го направят това на Градския, че и козирка да сложат, а и входовете да са разпределени равномерно. Все пак, да се има предвид, че не съм архитект.
И да не забравяме, че това са само предизборни обещания. Една реконструкция на Градския ще глътне 5-6 милиона лева, може би и повече. Не че общината не може да ги намери, но се съмнявам да го направи. В крайна сметка намират пари за доста други проекти със съмнителна необходимост, като например ремонта на площада за 10 милиона. Да не говорим за голямата глупост със събарянето на задното крило на Доходното здание за 2 милиона лева и предстоящото изграждане на негово място на търговски и офис център на стойност отново 10 милиона лева, от която общината уж щяла да печели от наеми, като че ли не виждат че в Роял сити център малко по-надолу по улицата, вече две години магазините и офисите стоят празни. Ето ги 20+ милиона лева - за един нов стадион от кота нула. Ама, важното е, парите да се въртят.