Автор Тема: ФК Дунав - ръководство и организационни въпроси  (Прочетена 106838 пъти)

0 Потребители и 2 Гости преглежда(т) тази тема.

зевс

 • Напредващ
 • ***
 • Публикации: 738
 • Одобрение: +20/-8
  • Профил
Re: ФК Дунав - ръководство и организационни въпроси
« Отговор #1470 -: 22 Декември, 2019, 03:19 »
  Защо ние, феновете на Дунав сме такива овчици ? Защо толкова лесно сме оставили доктора да унищожава това, което принадлежи на града ? Защо не се организираме на денонощно присъствие пред дома на доктора, пред болницата, където работи и денонощно да скандираме да се срещне с Кулеманса и да предаде незабавно документите и управлението на стадион Дунав на хората, които искат да поемат отбора. И това без всякакво условие. Да се разследват средствата, които са платени за ремонта. Имат ли платени данъци, откъде са дошли. Да се разследва по въпроса и Стоилов. Новият кмет как така ще иска от гражданите на Русе да подпомагат отбора без тези въпроси да са изяснени. Какво значи това ? Който ял ял, който пил, пил. И сега безнаказано да се измъкват с помощта на новия кмет. На ясно съм, че тук има и приятели на доктора, които играят футбол с него, и с това си обяснявам насаждането на един примиренчески тон.

tipin

 • Фен
 • *****
 • Публикации: 1794
 • Одобрение: +50/-33
  • Профил
Re: ФК Дунав - ръководство и организационни въпроси
« Отговор #1471 -: 22 Декември, 2019, 07:54 »
... Защо не се организираме на денонощно присъствие пред дома на доктора, пред болницата, където работи и денонощно да скандираме да се срещне с Кулеманса и да предаде незабавно документите и управлението на стадион Дунав на хората, които искат да поемат отбора...
Защото вече 5 месеца никой, абсолютно никой не е изявил желание да поеме отбора.

ЧИЧО МЪРИ

 • Фен
 • *****
 • Публикации: 2794
 • Одобрение: +118/-19
  • Профил
Re: ФК Дунав - ръководство и организационни въпроси
« Отговор #1472 -: 22 Декември, 2019, 09:41 »
Аз доколкото разбрах отборът се предлага "безплатно", но без тренировъчната база, която си остава собственост на някаква фирма на доктора и сие вероятно. Така ли е? Еми те за това никой не иска да вземе Дунав.

rusenec65

 • Фен
 • *****
 • Публикации: 2139
 • Одобрение: +71/-6
  • Профил
Re: ФК Дунав - ръководство и организационни въпроси
« Отговор #1473 -: 23 Декември, 2019, 14:35 »
http://frontalno.com/%d0%b4%d1%80%d1%83%d0%b3%d0%b0%d1%80%d0%b8-%d0%b4%d0%b0%d0%b9%d1%82%d0%b5-%d0%b4%d0%b0-%d0%b4%d0%b0%d0%b4%d0%b5%d0%bc-%d0%b8%d0%bb%d0%b8-%d0%ba%d0%b0%d0%ba-%d0%b4%d0%b0-%d1%81%d0%bf/


„Другари, дайте да дадем” или как да спасим ФК „Дунав”
 23 декември 2019  Радко Димитров  0 коментара
Кметът Пенчо Милков да не се подвежда по приказките, че е длъжен да спасява частни фирми от фалит

Кметът на Русе Пенчо Милков направи видеообръщение от кабинета си и призова граждани и фирми да пращат пари на по банковата сметка на частната фирма ПФК „Дунав“ ЕАД.
Първи сериозен гаф направи новият кмет на Русе Пенчо Милков. Във видео обръщение в петък, разпространено в профила му във фейсбук и транслирано от местни медии, той призова гражданите и фирмите да дарят пари по банковата сметка на футболен клуб „Дунав” и по този начин да подпомогнат продължаването на участието му в Първа лига. Призивът на кмета бе посрещнат с, меко казано, смесени чувства от аудиторията в социалните мрежи и разколеба дори и най-верните му поддръжници.

Дали от добро чувство или пък от пълна неадекватност, комунистът в Милков проговори с познатата фраза „другари, дайте да дадем”. Да дадем какво и на кого? За комуниста парите на другите не представляват ценност. Той е свикнал да се разпорежда с тях без мисълта на добър стопанин и да ги хвърля в бездънни каци, практически на вятъра.

От друга страна, реалностите са такива, че за участието на професионален клуб в Първа лига, и то за отбор без претенции за място в първата половина на класирането, е нужен минимален годишен бюджет в рамките на 2,5-3 милиона лева. А за по-сносно участие във футболния елит в България сумата нараства до порядъка 4-5 милиона лв. годишно. Как кметът Милков си представя, че се събира такава крупна сума от волни пожертвувания на граждани и фирми?Мафията издържа футбола чрез олигарси и тъмни схеми
Издръжката на футболните клубове в Първа лига у нас се формира по два основни начина. Най-успешният от тях е зад клуба да застане някой олигарх с тъмно минало. Покрай футбола той получава индулгенция в обществото и трупа престиж, бидейки наричан “футболен бос” или “финансов благодетел”. Примери в това отношение са „Лудогорец” на Кирил Домусчиев, ЦСКА на Гриша Ганчев, „Славия” на Венцислав Стефанов и т.н.

Другият често практикуван начин е бюджетът на елитния футболен клуб да се формира чрез схеми, осъществявани от държавната власт или съответната община. При този метод публични средства достигат до касата на футболния клуб, след като най-често частни фирми-изпълнители на обществени поръчки или пък фирми с държавно участие са “мотивирани” от властта да “спонсорират” отбора срещу получаване на облаги.

Схемата “пари за футбола през обществените поръчки” работи безотказно
При тази схема фирмата X получава обществена поръчка от общината за примерно 2 милиона лева при неписаното условие да “спонсорира” местния футболния клуб със 100-200 000 лв. или пък да заплати „безплатен” концерт на градския площад или друго културно мероприятие. Така властта си прави ПР и изгражда своя положителен имидж пред обществото, а съответната фирма получава гаранции от управляващите, че и за в бъдеще ще продължи да получава крупни суми по обществени поръчки.

Досегашната издръжка на Дунав (Русе) от влизането му в Първа лига през 2016 г. се осъществяваше именно чрез описаната схема. От едната страна бяха управляващите от ГЕРБ в лицето на Пламен Стоилов – кмет на Общината и местен лидер на партията, а от другата фирми-изпълнители на обществени поръчки. Достатъчно е да се видят рекламните пана на стадиона, за да стане ясно, че фирми като „Пътинженеринг”, „Минстрой” и други са били „мотивирани” да спонсорират футболния клуб, получавайки многомилионни обществени поръчки за строителни дейности от Община Русе.

Друга част от парите се получаваха в касата на клуба от самата община чрез директни дотации – целева субсидия за детско-юношеската школа и по договор за „реклама”. Очевидно, смяната на властта в Русе и идването на новия кмет Милков пообъркаха сметките на „схемаджиите” и футболният клуб изпадна във “финансова криза”.

Русенският „футболен бос”

„Схемите“ на досегашния кмет Стоилов и д-р Симеонов приключиха със загубата на ГЕРБ на изборите.
В последите 10 години начело на ФК “Дунав” е Симеон Симеонов, известен с прякора Доктора. Освен хирург, той е и бизнесмен с интереси в областта на медицината, търговията, недвижимите имоти и футбола, сочи справка в Търговския регистър. Футболните му дела към днешна дата се разпростират в две търговски фирми и две сдружения с нестопанска цел, чиято дейност все е свързана с футболния клуб „Дунав”. СНЦ „Дунав 2010” бе сдружението, осъществяващо дейността зад ФК „Дунав” от 2010 г. насам.

От пролетта на тази година обаче бе регистрирано ново търговско дружество „Професионален футболен клуб Дунав” ЕАД, което вече държи лиценза на представителния отбор за участие в Първа лига. Негов едноличен собственик на капитала е д-р Симеонов.

През 2018 г. пък бе регистрирано СНЦ „Дракончета”, което се използва по проект за детско-юношески футбол, свързан с ФК „Дунав”.

Другото търговско дружество, в което д-р Симеонов е едноличен собственик на капитала, е „РДС Инвест”. Тази фирма държи с 35-годишен концесионен договор спортната база на клуба в квартал “Здравец”.

„ФРОНТАЛНО” вече описа в поредицата от материали „#Ремонтче на стадионче” скандалните обстоятелства около концесията на стадион “Дунав”. Още преди година зададохме въпроса дали не се източва футболния клуб, тъй като доказахме на базата на публични документи, че за негова сметка бяха извършени скъпи строително-монтажни дейности, обект на бъдещата концесия. Впоследствие концесията за стадиона бе спечелена от частната фирма на д-р Симеонов.

Голямото оттегляне на Доктора
В средата на септември тази година Симеон Симеонов обяви, че се оттегля от футбола и декларира, че е готов да прехвърли безвъзмездно собствеността си над футболния клуб и на фирмата, държаща концесията на стадиона. Сериозни кандидат-купувачи към днешна дата обаче няма.

В също време партия ГЕРБ загуби местните избори и „схемаджийството” на предишния кмет Стоилов и д-р Симеонов, на което се крепеше издръжката на ФК „Дунав”, явно секна. Това доведе клубът до “финансова криза”, по време на която обаче Доктора продължи да управлява и така и не се оттегли.

Прозрачност и почтеност ли?
Призивът на кмета граждани и фирми да изпращат пари по сметката на частната фирма на д-р Симеонов тотално се разминава с прозрачността и почтеността, обявени за водещи в управлението на Милков. Прозрачност и почтеност в делата на футболен клуб „Дунав” много отдавна няма. „Схемаджийството” не обича да е под прожекторите и да дава обяснения откъде взема пари и за какво ги харчи.

Поддържането на елитен спорт – в случая футболен отбор в Първа лига – е въпрос на бюджет от няколко милиона лева, а не на волни пожервувания от граждани и фирми, харчени по личното усмотрение на едно компрометирано лице, като д-р Симеонов, което вече не се ползва дори с доверието на най-твърдите привърженици на „Дунав”. Общината няма как да осигури подобен бюджет, най-малкото защото е незаконно да излива пари в частна фирма, но и защото в обществото няма настроения да се хвърлят на вятъра публични средства за елитен футбол.

Възможните сценарии за изход от така създалата се ситуация са три: клубът да не намери пари и да се свлече надолу във футболната пирамида до Втора или даже Трета лига, да се намерят солидни спонсори, които да осигурят нужния бюджет, или пък познатото досега „схемаджийство”, но вече с активното участие на кмета Милков и неговата администрация, да продължи.

За град като Русе наистина би било въпрос на престиж да има футболен отбор в Първа лига. Но това не би следвало да е приоритетна задача на кмета и Общината. С делата на футбола трябва да се занимават други хора и организации, а общинската администрация може само да подпомага дейността им в рамките на закона, без да се меси в нея.

Не е работа на кмета да спасява частни фирми от фалит
Създадените публични нагласи, че кметът трябва да спаси футболния клуб от фалит, са напълно погрешни. И самият кмет не трябва да се подвежда по тези приказки и да призова да се пращат пари по сметките на частни фирми с нулева прозрачност на дейността им. Защото по силата на какво Милков ще принуди д-р Симеонов да даде публичен отчет за изразходването на получените средства след неговия призив?

Създаването на устойчив модел за управлението на спортни клубове, начело на които стоят авторитетни личности на обществени начала и водят една политика на прозрачност, е нещо, над което си струва да се помисли и да се работи. Изграждането на взаимно доверие и обединението около такива каузи може доведе до една солидна организация в спорта, без тя да е подвластна на “схемаджийството” и на политическите трусове в бъдеще. И тук кметът и общината могат да имат активна роля в създаването на условията това да се случи.
И НА СЕВЕР И НА ЮГ САМО ДУНАВ НИКОЙ ДРУГ

papimed

 • Фен
 • *****
 • Публикации: 1421
 • Одобрение: +70/-35
 • ЕДИН ГРАД, ЕДНА РЕКА, ЕДИН ОТБОР - ДУНАВ!
  • Профил
Re: ФК Дунав - ръководство и организационни въпроси
« Отговор #1474 -: 24 Декември, 2019, 15:31 »
... Защо не се организираме на денонощно присъствие пред дома на доктора, пред болницата, където работи и денонощно да скандираме да се срещне с Кулеманса и да предаде незабавно документите и управлението на стадион Дунав на хората, които искат да поемат отбора...
Защото вече 5 месеца никой, абсолютно никой не е изявил желание да поеме отбора.
  Защото няма идиоти, които да поемат пасивите, а активите да останат за Доктора! Да върне концесията и ще се намерят хора, които да поемат отбора. Крайно време е солташаците и гъзоблизците на Симеонов да вдянат тази елементарна истина!

SKCH

 • Напредващ
 • ***
 • Публикации: 629
 • Одобрение: +21/-4
  • Профил
Re: ФК Дунав - ръководство и организационни въпроси
« Отговор #1475 -: 27 Януари, 2020, 19:06 »
В крайна сметка в момента имаме ли собственик и спонсор, нямаме ли? Прави ли се нещо по въпроса освен излагациите във фейсбук? Някакво развитие по тая тема?

rusenec65

 • Фен
 • *****
 • Публикации: 2139
 • Одобрение: +71/-6
  • Профил
Re: ФК Дунав - ръководство и организационни въпроси
« Отговор #1476 -: 27 Януари, 2020, 22:29 »
https://www.dunavmost.com/novini/fenove-na-dunav-ruse-izpratiha-pismo-do-kiril-domuschiev

Падението ни няма край......вече правим свирки на Домус Ага ...срамувам се
И НА СЕВЕР И НА ЮГ САМО ДУНАВ НИКОЙ ДРУГ

tipin

 • Фен
 • *****
 • Публикации: 1794
 • Одобрение: +50/-33
  • Профил

Rado412

 • Фен
 • *****
 • Публикации: 1218
 • Одобрение: +39/-18
  • Профил
https://7dnisport.bg/archives/111152

Жална ни майка...  >:(

SKCH

 • Напредващ
 • ***
 • Публикации: 629
 • Одобрение: +21/-4
  • Профил
Общо взето фен-клубът пусна сълзливо съобщение във фейсбук, че спонсори няма, пари няма (въпреки че са обещани от НОИ, общината, БФС/УЕФА), явно при нас ако ще Безос да си дари всичките средства, пари пак няма да има... и общо взето дрън-дрън тъпотии, отиваме на фалит.
Да не забравяме да благодарим на Доктора-фен за това "достойно" приключване на преживяването А група. Поиграхме, повикахме, малко се и порадвахме даже, един едноличен собственик излиза с една спортна база по-богат, а за нас остава надеждата, че следващият финансов благодетел ще се появи по-скоро от предишния и ще остане в отбора поне докато пак стигнем А група.
С този футбол и в тази измислена държава толкова. Може да плачем и за Бойко. На него му писахме, ама той чете писма само от Левски, Пловдив и Стара Загора... Но и на него да благодарим... че нито една читава фирма не дава и лев за родния футбол, с което реално лишава клубове като нашия от какъвто и да било шанс за нещо различно от пералня на пари и поредната схема на някой самообявил се за успешен бизнесмен.
Да благодарим и на фен-клуба, който общо взето последните години се е покрил като мишки и който на практика го играе придворна дама на Фена, повтаряйки тъжно жалейките, че нямало пари и как трябвало да гласуваме за ГЕРБ и едва ли не, че ни се полага фалит, щото не сме избрали правата вяра (политическа).
И така. Дунав ще го има. Може би в окръжната група. Може би във В. А може би реномето на русенския футбол ще защитава Бенковски Бяла - любимият отбор на баш-гербера на областта. Но ние, за разлика от беленските милиционери, сме ДРАКОНИ! И ще пребъдем. С нерадостна съдба, с много мъки...Но ще се вдигнем. Остава ни да си подкрепим отбора. Каквото и да става. Защото силата на един клуб не е някой доктор, не е в депутатите от Бяла (колкото и да не им се вярва), не дори и в сервилния фен-клуб. А в нас - феновете. Хората, които тази и следващите вечери няма да спят спокойно от мъка, че нещо прекрасно беше унищожено за кефа на 2-3 герои. Тези, които утре ще отидем на "сблъсък" с Младост Екзарх Йосиф или Устрем Дончево, ще викаме за отбора си и ще се радваме, ако някой русенец вкара гол. Тези, които носят Дунав и Русе в сърцата си. И които ще извървят дългия път до завръщането в А група, без значение какво ще ни коства това. За разлика от сервилните, от политически зависимите, от самопровъзгласилите се за спасители. НИЕ СМЕ ДРАКОНИТЕ! САМО ДУНАВ!

drak2000

 • Напредващ
 • ***
 • Публикации: 763
 • Одобрение: +25/-7
  • Профил
Красен Кралев пред в. Труд може би дава обяснение, защо нашият доктор много  иска да има школа и база, но представителен отбор не му трябва. Държавата ще дава пари за школите, но те трябва да са отделени от футболните клубове. Ето какво е казал министърът:
"...Премиерът много пъти е заявявал, че иска да помогне на детско-юношеския футбол, но това може да стане след провеждането на Конгреса. Обсъждали сме варианти и в правителството, и с футболните хора. Единственият начин да инвестираме е да го направим във футболните школи. За да се случи това нещо обаче, трябва БФС да даде съгласие школите да бъдат регистрирани като спортни клубове с нестопанска цел в обществена полза като академии, които да могат да функционират юридически отделно от професионалния клуб. Разбира се, парите ще отидат в отделни сметки, за да може да имаме право да финансираме тези школи. Единственият въпрос тук е в БФС да признаят връзката между акционерното дружество, професионалния футболен клуб и академията, която е сдружение с нестопанска цел, за да може играчите, които академията създава, да си бъдат собственост на професионалния футболен клуб. Това става изключително лесно, една наредба може да реши този казус...."
Източник: линк

North

 • Нов
 • *
 • Публикации: 13
 • Одобрение: +2/-5
  • Профил
Престанете да тиражирате тази теза, че доктора искал едва ли не да открадне базата на Стадион Дунав. Беше многократно заявено, че ако се появи човек със сериозни намерения за Дунав, то концесията ще му бъде прехвърлена. Просто няма такъв човек на който му се занимава с отбора към момента. Такива врели, не кипели как едва ли не има опашка от богаташи готови да наливат пари, ама доктора им пречи са смехотворни и си правим мечешка услуга с тях.

rusensko_vareno

 • Напредващ
 • ***
 • Публикации: 541
 • Одобрение: +12/-5
  • Профил
Престанете да тиражирате тази теза, че доктора искал едва ли не да открадне базата на Стадион Дунав. Беше многократно заявено, че ако се появи човек със сериозни намерения за Дунав, то концесията ще му бъде прехвърлена. Просто няма такъв човек на който му се занимава с отбора към момента. Такива врели, не кипели как едва ли не има опашка от богаташи готови да наливат пари, ама доктора им пречи са смехотворни и си правим мечешка услуга с тях.
Ти верно ли се регистрира във форума за да пуснеш това мнение?
От що-годе достоверен източник (който ни е и съфорумец) чух, че интерес е имало наистина от чуждестранен инвеститор (за когото се писа в началото и средата на май), а също и от Благо Георгиев, като доктора ги е изгонил с вдигането на цената която иска за клуба - от 2 милиона, на 3 млн, а вече може и да е повече. И това, в голям контраст със заклеването в интервю по Дарик от 15 септември, че подарява клуба, без задължение и с базата. Само че няма един читав журналист който да му търси сметка, защото всичко се върти около софийските отбори.

North

 • Нов
 • *
 • Публикации: 13
 • Одобрение: +2/-5
  • Профил
Нулев е шанса, това да е вярно! Че, чуждестранни инвеститори,че достоверни източници, че чак пък и Благо Георгиев намесен! Тоест ако доктора не беше вдигнал цената, то Благо щеше да брои 2 милиона и да вземе Дунав? Ха!
То няма нито един клуб в България който да струва 2 милиона. Всичките клубове имат повече пасиви отколкото активи. Затова винаги се говори, как един клуб бива поеман, а не купуван. Защото поемаш пасивите и задълженията. Единствената причина поради която бих повярвал, че доктора е отказал да предаде щафетата на появил се "инвеститор", е защото инвеститора е бил точно тип, Благо Джизъса.

drak2000

 • Напредващ
 • ***
 • Публикации: 763
 • Одобрение: +25/-7
  • Профил
Изумително е, че все още се намират хора, които продължават да наричат бяло, нещо което очевидно не е бяло. Човекът от една година е казал, че е " просто фен", футболистите от месеци стоят без заплати, а в това време на базата кипи строителство. Всичко е толкова очевидно. Но не и за тях.