ОК, всички знаем какви са проблемите - нямаме един стадион като хората. Въпросът е какво може да се направи.
Според мен е нереалистично да се смята, че общината може да извади сама парите и да построи стадион. А дори да го направи, отделен въпрос е колко е целесъобразно, като се има предвид, че има редица комунални, социални и инфраструктурни проекти, които би трябвало да са неин приоритет.
И другото, на което наблягам в случая е, че трябва да се построи нов стадион, не да се реновира някой от съществуващите в момента. Ремонтът ще ни донесе лиценз най-много за А група и то не се знае докога ще важи. А пък ако гледаме в перспектива и мислим за привличането на спонсори, невъзможността да се играят на наш стадион мачове от евротурнирите при евентуално класиране, намалява възможностите за приходи от участие в ЕКТ, следователно и стимулите за участие там. Както и стимулите за потенциалните спонсори - никоя наистина сериозна фирма или организация няма да се навие да поеме отбор, чиито максимум е ограничен до участие в А група.
Общината не трябва да издържа отбора, а да създаде привлекателни условия за някой друг да го прави. Едно от нещата, които може да направи, е да изгради модерна база и да не се налага на спонсорите да се ангажират с това, а само с текущата издръжка на отбора.
Според мен това може да стане по схема, подобна на тази със спортната зала - земята на колодрума до кръговото, срещу задължението да се построи зала.
Моето предложение е да се предложи земята на Градския стадион срещу задължението на мястото на сегашния стадион "Дунав" да се изгради чисто нов стадион от английски тип с изцяло покрити трибуни, осветление и прилежаща към него инфраструктура. Под инфраструктура имам предвид най-вече един нормален паркинг, за да не се налага на хората, които ходят на мачове с автомобили, да ги качват по тротоарите. За паркинг има място на изток от стадиона.
На стадион "Локомотив" да се направи козметичен ремонт, където отборът да играе временно мачовете си, докато стане готов новия стадион. В момента е даден на концесия на Аристон, но с оглед състоянието на стадиона, не мисля, че е проблем концесията да се развали заради неизпълнение на задълженията на концесионера. Освен това на Локото да се модернизира лекоатлетическата писта, като компенсация, че на новия ст. "Дунав" такава няма да има.
Текущата издръжка на новия стадион да не се поема от общината, а от частни фирми срещу правото да си правят реклама, като стадионът носи тяхното име.