Георги Глушков е eдинственият български баскетболист, играл в НБА. Сега той е президент на Българската федерация по баскетбол. Днес следобед той се срещна с кмета на Община Русе Пламен Стоилов, както и с ръководството на БК "Дунав Русе". Ето какво каза той за RuseInfo.
- Защо посетихте Букурещ?
- Това бе празник на тяхната федерация. 80 години от създаването и, годишнина от влизането и във ФИБА. Те са от създателите на ФИБА. Там бяха всички от ФИБА - Европа - президента, генералният секретар. Бе много приятно. Говорихме си много за баскетбол и какво има да се прави. Ние с румънската федерация винаги сме били в много добри отношения. Те бяха гости на нашата 90- годишнина преди 2 години.
- За България какво си говорихте? Някое съвместно домакинство на турнир?
- Ами, не. В общи линии, ние използваме максимално нашите възможности и ни дават понякога европейски първенства за подрастващи. Тази година ще бъдат в София. Миналата година бяха във Варна. Тук има нова зала. Винаги са необходими две зали за едно такова първенство. В Русе предполагам, че кще стане готова залата. Скоро. Така че...За бъдеще имаме и друг вариант за такива състезания за подрастващи. Всъщност, не е лошо един град да има хубава зала. Много малко в България останаха градовете, които имат модерна и хубава зала. Ако трябва да бъдем точни - София вече има една, Самоков и вие ще бъдете третия град с нова зала. Дворецът на спорта във Варна е над 45 - годишен.
- Говорихте с кмета и ръководството на "Дунав"?
- Аз с ръководството на "Дунав" съм в непрекъснат контакт. Така или иначе те са от водещите отбори - както ръководството, така и спортно - технически. Докато с кмета - той е приятел на спорта в Русе и помага изключително много, за което аз лично много му благодаря, ще бъде гост на финалите.
- През тази година федерацията какво планира за Русе, освен Купата на България?
- Имаме женски квалификации. Аз мисля, че през тази година няма да бъдат в Русе.
- Защо?
- Финансов е въпросът. Преди нашият президент имаше хотел и нещата бяха малко по - различни. Използвахме неговите възможности. А и малко е трудна връзката тук през Букурещ с отборите. Така че ще бъде по - скъпо. От тая гледна точка не можахме да се класираме. Ще бъде хубаво да променим и да се класираме, без да казваме, че се отказваме от Русе. Русе е един женски баскетболен център. В България е най - добрия, най - изявения.
- Нещо друго до края на годината с русенски адрес чакаме ли?
- До края на годината - не! Ще изчакаме залата да стане готова, за да се възроди една стара традиция. По - младите от мен състезатели, които са играли в България и Европа, си спомнят турнира "Старт" за подрастващи. Голям международен турнир за младежи и момчета. Много известен беше. Сега срещам много хора, които си го спомнят още. Как с една хубава зала може да стане нещо интересно...
- Значи това обсъждахте като вариант?
- Да. Има ги тия варианти. Чакаме удобни условия. Малко икономиката да даде ентусиазъм на хората и на ръководителите. /RuseInfo/