Димитър Димитров - Кулеманс: Искам в Русенска област да се играе истински и честен футбол
- Г-н Димитров, свикнали сме през последните години да ви гледаме в друга роля - като треньор - работа с повече заряд и екшън, особено по време на мачовете. Сега сядате зад бюрото на председателя на Областния съвет на БФС в Русе. Какво ви мотивира да приемете тази работа?
- На мен футболът ми е в кръвта. Дълги години съм бил футболист, а по-късно и треньор на Дунав, Локомотив (Русе), Приста (кв. Средна кула) и съм живял с футбола. Не бих казал, че сега късам с него, даже напротив. Сега отговорностите ми са по-големи. Имам задачата да администрирам футболния живот в областта. Да работя честно и коректно, каквато е и новата линия на БФС след избирането на Боби Михайлов за президент. Трябва да избегнем корупционните модели във футбола, да се борим с екшъните по футболните терени.
- Новата власт в БФС дойде и с идеите да търси нови модели и пътища за финансиране по линия на УЕФА и по други международни програми. Как очаквате да се случи това?
- Тези нови програми се спускат от УЕФА и финансирането по тях ще бъде уточнено и прозрачно. Сега обаче претърпяхме сериозни финансови загуби с некласирането на националния ни отбор на Световното първенство в Германия, от което доста загубихме. Президентът на БФС Борислав Михайлов полага големи усилия да търси финансиране за българския футбол. Не е тайна, че един от вариантите за спонсор бе Емил Кюлев, но за съжаление след убийството му този вариант отпадна. Иначе задачите, които са си поставили “Героите от САЩ’94”, ще се изпълняват трудно. Не можем изведнъж да изкореним от раз корупцията и нередностите в българския футбол, наслагвани години наред от предишното ръководство на БФС. Радостното е, че хора като Боби Михайлов, Данчо Лечков и Наско Сираков са се заели да променят нещата. Те са достатъчно богати хора, играли са футбол и сега искат да работят за футбола, а не да печелят от него, както бе при предишното ръководство на БФС.
- На старта сме на пролетния полусезон в Областаната група. Два от клубовете - Приста (кв.Средна кула) и Скалите нямат къде да играят, тъй като стадионите им бяха наводнени. Ще се ангажирате ли като шеф на БФС в Русе, да им съдействате пред различните общински и държавни органи да си разрешат проблемите?
- Ще направим всичко възможно да им помогнем. Знам, че има отпуснати пари от фондовете за бедствия и аварии, който са предназначени за покриване на последствията от наводненията. С тези средства трябва да бъдат оправени и стадионите в кв. Средна кула и Басарбово. Тук всичко е в ръцете на Иван Дончев от регионалното ръководство на ДАМС. Разбрах, че тези пари са заделени за двата стадиона и той ще трябва да ги разпредели между клубовете. Приста (кв.Средна кула) и Скалите все пак са двата водещи клуба в Областната група и е съвсем нормално да им помогнем в този труден момент.
- Финасовото положение е друг важен проблем пред аматьорските клубове в областта…
- Така е. Знам, че им е много тежко на всички отбори. Те разполагат с минимални, почти мизерни средства и едвам скърпват двата края. Имам някои виждания как може да се подобри финансовото положение на клубовете от Русенска област, но всичко е въпрос на време. Според мен съдийските такси за аматьорския футбол трябва да бъдат премахнати. Те са най-сериозното перо в бюджетите на клубовете.
- Има много центрове в Русенска област с големи традиции във футбола, а от години там играта не се практикува, стадионите са занемарени. Ще се опитате ли да направите постъпки нещата да се променят?
- Има няколко центъра около Русе, които са развивали футбола и мисля, че през лятото ще можем да инициираме възстановяването им. Смятам, че градове като Сливо поле и Ветово и село Голямо Враново имат възможности да поддържат отбори по футбол. Моя грижа е след края на този сезон да обиколя областта и да се срещна на места с кметовете. Мисля, че няма да е проблем да ги убедя да помогнат за възстановяването на местните клубове. Защото Цар Футбол си е царят на спортовете. Той има и социално значение, особено за по-малките населени места.
- Не смятате ли, че в областта, и особено в Русе, има прекалено много детско-юношески школи? Те обхващат много подрастващи като количество, но като че ли качеството на произвежданите футболисти е много ниско?
- Имаме много клубове в Русе - Дунав, Аристон, Чикаго Файър, Русе’99, Левски 2000, където тренират много деца и младежи. Но това донякъде размива селекцията им. Би било добре в Русе да има по-малко клубове, но в тях да има по-качествени футболисти. Да тренират заедно и да се конкурират помежду си. Освен това в повечето школи липса върхът на пирамидата - представителните мъжки състави. Младежите играят до формация “старша възраст” и после голямата част от тях просто остават на улицата. Друг проблем е законодателството в тази област. Тук не е като в Европейския съюз, където действат правилата на трансферния пазар. Клуб, който произведе добър футболист и той премине в голям отбор, получава значителна сума по трансфера. Един прост пример с юношата на Чикаго Файър Николай Димитров, който премина в Левски (София) и там е една от младите надежди на “сините”. Неговият клуб Чикаго Файър ще получи една мизерна сумичка, за това, че е направил от него такъв добър футболист. Иначе казано, у нас липсва стимулът малките школи да се стремят да произвеждат качествени играчи, да ги продават и да печелят от това.
- Очаквате ли спънки в работата си като шеф на ОС на БФС оттук насетне и от какво се притеснявате най-много?
- Знам, че ще има трудности. Не е изключено и да ме атакуват персонално, защото хорската завист почивен ден няма. Но това мен лично не ме притеснява. Повече се тревожа за организацията на първенствата, които администрираме. Мисля да предложа на клубовете от областта отново да минем на вариант с една група. Ще сондирам мнения със всички представители. Искам да имаме силно първенство с 14-16 отбора, да се играе футбол всяка неделя и тази практика с неявявания за срещи и отказване от участие по време на сезона да бъде прекратена. Надявам се през лятото да формираме една такава Областна група, дай боже да се включат и отбори като Ветово, Сливо поле и Голямо Враново, в която да се играе истински футбол.